Başkan Erdoğan: Savunmada dışa bağımlılığı %20'ye indirdik

IDEF'ten güçlü savunma mesajı: Bayrağımızı sadece barış için gösterdik. Başkan Erdoğan, “Türkiye, eğer bir yerde bayrak gösteriyorsa tek gayesi, orada barışı ve huzuru sağlamaktır. Binlerce kilometre öteden gelip bomba yağdıranlardan olmadık” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, IDEF 21, 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan "Türkiye savunma sanayiinde geliştirdiği her türlü imkânı ve kabiliyeti dostlarıyla paylaşmaktan memnuniyet duyan bir ülkedir. Biz asla savunma sanayii konusundaki münasebetleri sıradan bir ticari ilişki olarak görmedik, görmüyoruz" dedi.

AMBARGOLARI AŞTIK

Erdoğan şöyle devam etti: "Türkiye küresel tedarikçilerin çıkardığı zorlukları ve maruz kaldığı gizli açık ambargoları aşmak için savunma sanayine bu denli yüklenmiştir. Terörle mücadelesinin en kritik anlarında yalnız bırakılan, sınırları tehdit altındayken ihtiyaç duyduğu hiçbir ürüne ulaşamayan bir ülke olarak, kendi ihtiyaçlarımızı süratle karşılayacak adımları atmaya mecbur kaldık."

GEÇMİŞİMİZDE İŞGAL YOK

"Türkiye, eğer bir yerde bayrak gösteriyorsa tek gayesi, orada barışı, huzuru, istikrarı, güvenliği, refahı sağlamaktır" diyen Erdoğan, şunları kaydetti: "Geçmişinde sömürge, katliam, soykırım, işgal izi bulunmayan bir millet olarak gittiğimiz her yerde dostlarımıza göğsümüzü gererek tüm kalbimizle ve samimiyetimizle birlikte kazanmayı teklif ediyoruz."

BOMBA YAĞDIRMADIK

"Biz asla sınırlarından binlerce, on binlerce kilometre ötede, güya terörle mücadele adı altında sivil demeden, masum demeden insanların başına bomba yağdıranlardan olmadık, olmayacağız. Hak, hukuk, adalet, insan hakları, demokrasi kavramlarını en süfli, siyasi ve ekonomik çıkarlarının kılıfı haline büründürenlerle hiçbir zaman aynı çizgiye gelmedik, gelmeyeceğiz. Bir damla petrolü, bir damla kandan daha değerli gören zihniyetin bizim değer, toplum ve devlet dünyamızda zerre kadar karşılığı yoktur."

KURDELEYİ KONUK LİDERLE KESTİ

Başkan Erdoğan ile konuk Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio ve katılımcılar açılış kurdelesini kesti.

DIŞA BAĞIMLILIK YÜZDE 20'YE İNDİ

Başkan Erdoğan, "Savunma sanayiinde dışa bağımlılığımızı yüzde 80'ler seviyesinden yüzde 20'ler seviyesine indirmeyi başardık" dedi.

Başkan Erdoğan, Türkiye'nin son 19 yılda diğer pek çok alan gibi savunma sanayinde de adeta bir devrim gerçekleştirdiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türk savunma sanayiinin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla çıktığımız bu yolda hamdolsun çok iyi bir noktaya geldik. Mesela 2002 yılında ülkemizde sadece 62 savunma sanayii projesi yürütülüyorken günümüzde bu sayı 750'yi geride bırakmıştır. Bu projelerin bütçeleri de 5,5 milyar dolar düzeyinden 75 milyar doların üzerine çıkmıştır. Sektörde faaliyet gösteren firma sayımız da 56'dan 1500'e ulaşmıştır."

İLK 100'ÜN İÇİNDEYİZ

"Firmaların yıllık ciroları 1 milyar dolardan 11 milyar dolara kadar yükselmiştir. Savunma sanayimiz artık dünyada ilk 100 listesine giren ana yüklenicileri, gelişmiş kabiliyetlere sahip alt yüklenicileri, KOBİ'leri, araştırma kuruluşları, üniversiteleri sayesinde geniş bir yelpazede kendi özgün ürünlerine sahip hale geldi. Tüm bu gayretlerin neticesinde savunma sanayinde dışa bağımlılığımızı yüzde 80'ler seviyesinden yüzde 20'ler seviyesine indirmeyi başardık."

İHA'LARDA İLK ÜÇ ÜLKE ARASINDAYIZ

Erdoğan, kara, hava ve deniz ürünlerinde ulaştıkları seviyenin sembollerinin başında insansız hava araçları geldiğini belirterek, özellikle başarısını sahada bilfiil ispat eden silahlı insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer aldıklarını ifade etti.

Başkan Erdoğan fuarda stantları ziyaret etti.

BARIŞ İSTİYORSAN SAVAŞA HAZIR OL

Başkan Erdoğan, "Elde ettiğimiz her imkânı, her kabiliyeti, geliştirdiğimiz her ürünü dostlarımızla paylaşmak ise vazgeçilmez önceliğimiz olmayı sürdürecektir.

"Hazır ol cenk ü cidale istersen sulh u salah" sözünü anımsatan Erdoğan, "İnşallah tercüme doğru yapılmıştır. 'Eğer barış istiyorsan daima savaşa hazır olmalısın' diye sadeleştirebileceğimiz bu söz, bizim savunma sanayiindeki felsefemizin en güzel ifadesidir" dedi.

DÜNYA DEVLERİYLE YARIŞIR HALE GELDİK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Açılış Töreni'nde konuştu. Akar, "Başta yerli ve milli İHA, SİHA'lar olmak üzere TSK tarafından kullanılarak sahada yeteneklerini ispatlamış bu silah sistemlerimizi uluslararası standartlarda tasarlayan, üreten ve ihraç eden yerli ve milli firmalarımız; dünya devleri ile yarışır hale gelmiş, milletçe gurur kaynağımız olmuştur" dedi.

Güçlü olmak için sadece günün koşullarına adapte olmanın yeterli olmadığına, öngörü ve proaktif tedbirlerin de önemine işaret eden Bakan Akar, "Yarının dünyasında söz sahibi olmak isteyen ülkeler, savunma ve güvenlik stratejilerini güncel tutmak, risk ve tehditlere karşı hazırlıklı olmak zorundalar. Zira gelecek yıllarda harekat ortamının alacağı şekil, klasik yaklaşımlar ve geleneksel düşünme kalıplarıyla çözümlenemeyecek kadar zorlaşmaktadır" diye konuştu.

ETKİN SAVUNMA DOSTLUK

Üretilen silah ve sistemler ne kadar güçlü olursa olsun en etkin savunmanın dostluk, kardeşlik, barış, istikrar ve güçlü işbirlikleriyle sağlandığını vurgulayan Akar, şunları kaydetti: "Bu açıdan dost ve müttefik ülkelerle askeri alanda ve savunma sanayii konusunda işbirlikleri kurmaya ve anlaşmalar yapmaya büyük önem veriyoruz. Dost ve kardeş ülkelerde yapacağımız yatırımlara desteğimiz devam edecektir."