Başkan Erdoğan: S-400'leri keyfimizden almadık

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, TRT canlı yayınında çok önemli açıklamalarda bulundu. Cuma günü Zonguldak'ta yeni müjdeyi açıklayacağını belirten Erdoğan, Biden ile yapacağı görüşmeye ilişkin de önemli ifadeler kullandı.

Başkan Erdoğan, TRT ortak yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

MASKESİZ GÜNLER: Sosyal mesafe korunması halinde maskeden kurtulmak mümkün olur. Bakanımız bununla ilgili açıklamayı yapacak.

3 AŞIMI OLDUM: Ben 3 aşımı oldum, bir de antikor yükseldi mi, yükselmedi mi bununla ilgili adımı attım. Hamdolsun 2160'ı yakaladım.

CLEVELAND'I GEÇTİK: Koronavirüs salgınında Şehir Hastaneleri önemli rol oynadı. ABD'de en büyük hastane Cleveland'dadır. Bize yakışan nedir onu da geçmektir. Onu da geçtik. Buraları gezdikten sonra "biz geri kalmışız" diyorlar.

BIDEN GÖRÜŞMESİ: NATO Zirvesinde bir araya geleceğiz. Ön hazırlıklarımızı yaptık, yapıyoruz. Görüşmede Türkiye-ABD ilişkileri niçin böyle bir gerilim safhasında, bunu soracağız.

SOYKIRIM İDDİALARI: Sözde Ermeni soykırım iddialarından artık bıktık. Bütün işin bitti de Ermenilerin avukatlığına sen mi soyunuyorsun? Senden önce ABD'yi yönetenler bu işi senin kadar bilmiyor muydu? Türkiye bir kasaba devleti değildir, kimse köşeye sıkıştıramaz.

TERÖRİSTLERİN YANINDALAR: Bizim müttefi kimiz ama maalesef teröristlerin yanında yer alıyorlar. Trump göreve geldiğinde, binlerce TIR Kuzey Suriye sınırına geldi. Bütün bu silah, mühimmatları bu teröristler kullanıyor. Pentagon 850 milyon dolar bütçesinde YPG'ye ayrılan para. Şimdi Biden döneminde de bu terör örgütüne destekler devam ediyor.

S-400'LER: Türkiye'nin içinde olduğu NATO güçlüdür. Biz eğer S-400'ü aldıysak durup dururken almadık. Buna ihtiyacımız olduğu için aldık. Bu sonra gündemden yavaş yavaş düştü.

MACRON: 'NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti' dedi. NATO herhalde bu laf için hesaba çekmesi gerekir. Macron'un da Suriye'de ve Libya'da kimlerle iş tuttuğunu biz iyi biliyoruz.

CUMA GÜNÜ YENİ MÜJDE: Yeni müjdeyi cuma günü Zonguldak'ta vereceğiz. Uzun Mehmet Camii'nin açılışını yapacağız. Oradan Kanuni sondaj gemimizle bağlantımızı kuracağız. Oradan açıklamamızı yapacağız.

MISIR İLE NORMALLEŞME: Türkiye ve Mısır halklarının tarihten gelen gönül ve kader birlikleri var. Mısır ile yeniden bu süreci başlatmada kararlıyız. Ciddi iş birliği imkanlarımız bulunuyor.

FAİZLER: Merkez Bankası başkanıyla görüştüm. Temmuz-ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın.

MAHMUR'U BİZ TEMİZLERİZ

Erdoğan, terörle mücadele konusunda da çarpıcı açıklamalar yaptı: "Çift Kandil var. Birincisi İran, ikincisi Irak. Mahmur meselesini de artık Kandil kadar önemsiyoruz. Çünkü Mahmur, Kandil'in kuluçka yuvasıdır. BM temizlemezse biz temizleriz. Teröristler için artık hiçbir yer güvenli değil. Terör örgütünün kandırdığı gençler gelin Türkiye'ye sığının."

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Başkan Erdoğan, yeni anayasa çalışmaları için de şunları söyledi: "Bizim heyetimiz, 128 madde üzerinde oturup çalışma yapacak. Tamam dediğimiz anda Devlet Bey'e çalışmamızı takdim edeceğiz. Millet İttifakı yeni anayasa çalışmasını neyi neyle yapacak? Dağdaki PKK'lıyla mı milli anayasa yapacaksınız? Parlamenter demokrasi dendiği zaman artık bizim için mazi oldu. Millet için de mazi oldu. Koalisyonlar dönemine dönmeyi milletimiz asla istemiyor."

ERDOĞAN'DAN ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Başkan Erdoğan, ilk kez Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Gürcistan Başbakanı Iraklı Garibashvili'yi resmi törenle karşıladı. Heyetler arası ve ikili toplantıların ardından iki lider ortak açıklama yaptı. Erdoğan, şunları söyledi: "Türkiye son 14 yıldır Gürcistan'ın en büyük ticari ortağıdır. Ticaret hacminin 3 milyar dolara ulaşması için çalışmaları sürdüreceğiz. Türkiye, Gürcistan'ı bölgesel işbirliğinin anahtarı olarak görüyor. Özellikle de Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, böyle bir üçlü işbirliği veya Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan işbirliği, bütün bunlara Türkiye olarak varız.

BATI'YLA BÜTÜNLEŞME HEDEFİNE DESTEK

Erdoğan, "Türkiye olarak Gürcistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimizi her vesileyle bildiriyoruz. Abazya konusunun Gürcistan'ın toprak bütünlüğü içerisinde barışçıl yöntemlerle çözülmesi arzusunu bu vesileyle tekrarlamak istiyorum. Komşumuzun Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşme hedefi ne desteğimiz tamdır" dedi