Başkan Erdoğan: ÖSYM tüm şaibeleri kaldıracak

ÖSYM'de üst düzey ekip kurduk! KPSS'de şaibeler ortadan kalkacak. Başkan Erdoğan, Soçi dönüşü önemli mesajlar verdi. KPSS'deki soruşturmaları hatırlatan Erdoğan, “ÖSYM, tüm şaibeleri ortadan kaldırarak yola devam edecek” dedi.

MELİK YİĞİTEL - HALE KAPLAN / SOÇİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Soçi'de yaptığı görüşmenin ardından dönüş yolunda gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı:

KPSS'NİN İPTALİ: FETÖ'cü grup mu desek; 6'lı masa mı desek; bir de masanın altı var, yedi... Dikkat ederseniz, aynı anda hepsi adeta aynı cümlelerle, aynı kelimelerle bunu tanımlamaya çalıştılar. Yani biz orada boşta bulunsak veya boşluğa düşsek bunu seçime kadar satacaklardı. Çünkü gençleri nasıl aldatırız gayreti içerisindeler. Tabii bu tutmadı. Çünkü biz durumu gördük. Durumu gördükten sonra, ben ÖSYM başkanı olan arkadaşımızı da bir zan altında bırakmak istemem ama soruşturmaların hayırlı bir netice vermesi noktasından hareketle kendisini görevden almak suretiyle oraya hemen, 24 saati bulmadan bir arkadaşımızın (Yeni ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy) atamasını yaptık.

EKİBİNİ KURDU: Bu atamayla beraber de hemen ekibini en güzel şekilde kurması için talimat verdik. Üst düzey de bir ekip oluşturduk ve bu ekiple çalışmalarına anında başladılar. Atamayı yaptığımız gibi çalışmayla da hemen ertesi sabah çıktı basın toplantısını yaptı ve önümüzdeki ayın 17'sinde de süreci başlatma kararını aldık. Sınavı iptal edilenlerden herhangi bir ücret talebi de kesinlikle olmayacak. ÖSYM, bundan sonraki süreci, kademeleri de inşallah en güzel surette devam ettirerek, şaibeleri de ortadan kaldırarak yoluna devam edecek.

İLİŞKİMİZİN TEMİNATI KARŞILIKLI GÜVEN

SOÇİ GÖRÜŞMESİ: Türk-Rus ilişkileri karşı karşıya kaldığı meydan okumaların üstesinden diyalog ve iş birliği ile gelmeyi hep başarmıştır. Sayın Putin'le tesis ettiğimiz karşılıklı güven ve saygıya dayalı ortak anlayış, ilişkilerimizin teminatıdır. İkili görüşmemizde ticari ve ekonomik iş birliğimizin daha da geliştirilmesi üzerinde etraflıca fikir alışverişinde bulunduk. Ticarette hedefimizi daha önce 100 milyar dolar olarak ifade etmiştik. Bu doğrultuda enerji başta olmak üzere, ticaret, turizm ve tarım gibi alanlarda iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Ekonomik ve ticari ilişiklerimize dair yol haritası mahiyetinde bir mutabakat zaptı da Soçi'de Ticaret Bakanımız ile Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak tarafından imzalandı.

TERÖRLE MÜCADELE: Suriye'de yuvalanan terör örgütlerine karşı atılabilecek adımları da mütalaa ettik. Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden, Suriyeli kardeşlerimizle birlikte askerimize, polisimize, güvenlik güçlerimize, sivil vatandaşlarımıza saldıran bu katil sürüleriyle mücadelemize birlikte gereken cevabı verme kararında da mutabık kaldık. Rusya'yla sürdürdüğümüz diyaloğun müspet yansımalarına Kafkaslarda, Suriye'de ve Ukrayna'da şahit oluyoruz. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihraç edilmesine yönelik girişim, bunun en son küresel örneğidir.

KRİZ MÜZAKERE MASASINDA ÇÖZÜLÜR

BARIŞ MÜZAKERESİ: Şimdi önemli olan, oluşan müspet havanın İstanbul'daki müzakerelere dönüşe yönelik somut adımlara tahvil edilmesidir. Ukrayna'daki savaşın kazananı olmayacağını başından beri vurguluyorum. Sahadaki sıkıntılara rağmen, krizin müzakere masasında çözüleceğine olan güçlü inancımı da koruyorum. Sayın Putin'e, Sayın Zelenski'yle görüşmesine ev sahipliği yapabileceğimizi bir kez daha hatırlattım.

TAHIL MUTABAKATI: Türk diplomasisi üzerine düşen bu görevi başarılı bir şekilde sürdürüyor. Burada herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Ancak tarafların buradaki yaklaşımı büyük önem arz ediyor. Eğer taraflar verilen sözlerin üzerinde gerçekten hassasiyet gösterip dururlarsa bu işi ciddi manada çözebilecek bir imkana sahip olduğumuzu veyahut da yaklaştığımızı görüyorum.

SURİYE İSTİHBARATI İLE İSTİHBARATIMIZ GÖRÜŞÜYOR

YENİ HAREKAT: (Suriye'deki terör varlığına yönelik olası harekat) Sayın Putin konuyla ilgili Türkiye'ye yönelik adil bir yaklaşım sürdürüyor. Terörle mücadele noktasında her zaman yanımızda olacağını özellikle de ifade ediyor. 'Mümkün olduğunca bunları, rejimle birlikte çözme yolunu tercih ederseniz çok daha isabetli olur' gibi bir yaklaşımı var. Biz de diyoruz ki, şu anda bizim istihbarat örgütümüz Suriye istihbaratıyla zaten bu konuları yürütüyor ama bütün mesele netice almak. Eğer istihbaratımız, Suriye istihbaratıyla bu çalışmayı yürütürken, buna rağmen hala orada terör örgütleri fellik fellik at oynatıyorsa bu konuda bize destek vermeniz gerekiyor diyoruz. Bu konuda da mutabakatımız var.

Erdoğan, aralarında TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel ile AKŞAM gazetesi editörü Hale Kaplan'ın da bulunduğu gazetecilerin sorularını cevapladı.

YERİNDE İNCELEME YAPACAĞIM! ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AKKUYU'YA GİDECEĞİM

(Akkuyu Nükleer Santrali'nde Rus Rosatom'ın IC İçtaş ile çalışmasını durdurması) Bu konuyu görüştük. Akkuyu'nun ilk reaktörünü 2023 yılında hizmete alma hedefimiz sürüyor. Bu hususları, Rus tarafıyla görüşmelerimizde bir kez daha ele aldık. '25 bin kişi şu anda çalışmıyor. Burası kapatıldı' gibi ifadeler söyleniyor. Böyle bir şeyi ben de kabul etmedim, Rus tarafı da kabul etmiyor. Çalışıyorlar. Önümüzdeki hafta Mersin Taşucu'nda Abdülhamit Han sondaj gemimizi uğurlamaya gittiğimde aynı gün oradan Akkuyu'ya geçeceğim. Akkuyu'daki çalışmaları yerinde izleyeceğim. Ondan sonra da Sayın Putin'e oradaki gelinen durumu söyleyeceğim. Ona göre de yol haritamızı belirleyelim diyeceğim. Yani onlar da bir defa kesinlikle süreci durdurmak gibi bir şeyi kabul etmiyorlar.

RUBLE'DE MUTABIK KALDIK

Soçi ziyaretinin bir güzel tarafı da şu oldu; Putin'le ruble üzerinde mutabık kaldık. Ruble noktasında bu alışverişlerimizi (doğalgaz) yapacağımız için o da tabii Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya'ya ve Türkiye'ye kazandıracak. Bir de Rusya'nın Mir kartı var. Şu anda bizim beş bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor. Burada da çok ciddi gelişmeler var. Bu da Rusya'dan gelen turistleri de bizi de çok çok rahatlatan bir süreç. Onlarla alışverişini, otel ödemelerini yapabiliyorlar.

ERİVAN SÖZLERİNİ YERİNE GETİRSİN

(Azerbaycan-Ermenistan gerilimi) İlham Aliyev kardeşimle iki gün önce bunları etraflıca konuştuk. Öncelikle bir Azerbaycanlı kardeşimizin şehit olmasına neden olan saldırıyı kınıyoruz. Karabağ, Azerbaycan'ın uluslararası tanınmış sınırları içerisinde yer alan Azerbaycan toprağıdır. Azerbaycan, tabiatıyla topraklarında yasadışı hiçbir silahlı unsurun bulunmasını istemiyor. Üçlü Bildiri'den bu yana yaklaşık iki yıl geçti. Ermenistan'ın buradaki taahhütlerini de bir an önce yerine getirmesi önem taşıyor. Azerbaycan'ın Londra Büyükelçiliğine saldırıyı da kabul edilemez buluyoruz. Bu olayın ciddiyetle ve detaylı bir şekilde soruşturularak faillerine gerekli cezaların verileceğini ümit ediyoruz.

BERLİN VE PARİS RUM'A ALET OLUYOR

(Almanya ve Fransa'nın Türkiye'yi hedef alan açıklamaları) Almanya da Fransa da Rum-Yunan propagandasına alet oluyor. Yunanistan'ın uluslararası hukuku hiçe sayan adımlarına göz yumulurken, doğru olmayan değerlendirmelerle ülkemizin eleştirilmesi kabul edilemez. Avrupa'nın istikrar ve güvenliği için Türkiye'nin yeri aşikâr. Bu rolümüzü küresel tahıl krizinin çözümünde öncü olarak bir kez daha gösterdik. İstanbul'dan geçen Razoni kuru bir ilkti. Sırada 20 civarında gemi var.

RUSYA'NIN TALEBİ

Hepsinden öte, Rusya diyor ki; 'Bizim ciddi manada çıkabilecek hazırlığımız var, gücümüz var. Bizdekilere ne zaman aracılık edeceksiniz? 40 milyon ton mal çırakabilirim.' İlgili bakanlıklarımız bu konuda hızla çalışıyorlar. Tabii arada kara kediler var, güya Türkiye gemileri durdurmuş gibi dedikodu dolaştırıyorlar. Böyle bir şey yok. Aksine, ilk gemi nasıl Lübnan'a gittiyse, bu tür gemilerin hepsi bizim üzerimizden gitmeleri gereken ülkelere ulaşmaları için yola revan olacaklar. Bunun aracılığını da Türkiye en güzel şekilde ortaya koyacak.

ŞANGHAY BEŞLİSİ TOPLANTISINA KATILACAĞIM

(ABD ile Çin'in Tayvan gerilimi) Ukrayna'daki savaş ve koronavirüs salgınının küresel ekonomi ve istikrara olumsuz etkilerinin sürdüğü bir dönemde yeni bir krizin ortaya çıkmasına izin vermemeliyiz. Tayvan'la ilgili ortaya çıkan gerginliğin azaltılması için tüm tarafların sağduyulu ve itidalli hareket etmesi çok çok önemli. Eylül ayında Şanghay Beşlisi, Özbekistan'da toplanacak. Görüşmemizde Sayın Putin de rica etti; nasip olursa biz de oradaki toplantıya katılacağız. Orada bunları çok daha iyi değerlendiririz.

ZAHO BİLİNDİK PKK SALDIRISI

Zaho saldırısı, terör örgütü PKK'nın bilindik saldırılarının bir değişik versiyonu. Bu konuda bugüne kadar yapılmış olan açıklamalarımızın arkasındayız. Başta Amerika olmak üzere, Avrupa'nın değişik ülkelerine bunları İletişim Başkanlığımız da anlattı. Biz ilk andan itibaren orada yerel muhataplarımıza her konuda yardımcı olabileceğimizi, bu olayın açığa çıkması için elimizden geleni göstereceğimizi söyledik.

HERKESİN GÖRMESİ LAZIM

Bu teklifimiz halen baki. Onlar da teşekkür ettiler. Yaralılara sağlık desteği sağlayabileceğimizi de ifade ettik. Zaho'daki olaydan sonra Musul Konsolosluğumuza bir saldırı oldu. Oranın bir sivil hedef olduğu biline biline oraya aleni saldırı yapıldı. Kimin sivil hedeflere saldırabileceğini, bu alçaklığı kimlerin yapabileceğini herkesin görmesi lazım.

KILIÇDAROĞLU FIRSATÇILIK PEŞİNDE

Uludere'deki olayda ebediyete irtihal eden bütün kardeşlerimizin aileleriyle Şırnak'ta Şerafettin Elçi Havalimanı'nın açılışında görüştüm. Eşimi de Uludere'ye gönderdim, ailelerle yerinde görüştü. Dolayısıyla bizim Bay Kemal gibi kalkıp da nerede bir fırsatçılık var, o fırsatçılık anı geldiğinde onlarla bir araya gelmek gibi bir yaklaşımımız yok. Bay Kemal helalleşmeden bahsediyor. Bu ifadeyle kendini açığa çıkarıyor.

BU İŞTE DEMEK TARAFSIN

Bir yerde bir borç varsa gidip helalleşirsin. Demek ki sen bu işlerde tarafsın. Böyle bir durum zaten söz konusu. Onun için de helalleşme zarureti doğuyor. Bizim öyle bir helalleşme sıkıntımız yok. Çünkü biz bütün vatandaşlarımıza karşı her türlü yapmamız gerekenleri yaptık, yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.

'BAY KEMAL' HAYIRLI OLSUN

'Bay Kemal' uzun zamandır kendisine lütfettiğimiz bir isimdi, kabullenmekte önce zorlandı, sonra kabul etti. Bize düşen hayırlı olsun demektir. Fakat enteresan olan bir şey daha var, bizim bu ziyaretler de kendisini rahatsız ediyor. Biz bu ziyaretleri yapacağız. Ne Bay Kemal ana muhalefet olarak ne yavru muhalefet, onlar bu tür şeylere giremezler. 40 yıllık siyasetimizin tamamı bu yolda geçti.