Başkan Erdoğan, New York'ta! Türkevi'nde coşkulu karşılama

Başkan Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği ABD'deki temaslarına başladı. Erdoğan, New York'taki Türkevi önünde sevgi gösterileriyle karşılandı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu Zirvesi kapsamında çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD'nin New York şehrine geldi. Özel uçak "CAN" ile TSİ 23.57'de John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'na gelen Başkan Erdoğan'ı, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, Washington Büyükelçisi Sedat Önal ve New York Başkonsolosu Büyükelçi Muhittin Ahmet Yazal karşıladı.

ERDOĞAN'A SEVGİ SELİ

Başkan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, New York'ta bulunan Türkevi girişinde kendilerini bekleyen kalabalık tarafından sevgi gösterileriyle karşılandı. Erdoğan'ı görmek isteyen vatandaşlar Türkevi'ne akın etti. Erdoğan, kendisini karşılayan vatandaşlarla selamlaştı, fotoğraf çektirdi ve bir süre burada sohbet etti. Erdoğan çifti, basın mensuplarına selam verdikten sonra beraberlerindeki heyetle Türkevi'ne girdi.

YOĞUN GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Başkan Erdoğan'ın BM trafiği yoğun geçecek. Dün ilk olarak Arnavutluk Başbakanı Edi Rami'yi Türkevi'nde kabul eden Erdoğan, iki ülke ilişkilerini değerlendirdi. Erdoğan ardından düşünce kuruluşu temsilcileri ile yuvarlak masa toplantısına katıldı. Daha sonra Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile bir araya gelen Erdoğan, Rockefeller Plaza'da Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesince düzenlenecek akşam yemeğine iştirak etti. Erdoğan'ın ziyaretinin son gününde ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden'ın heyet başkanları ve eşleri onuruna verilecek resepsiyona katılması bekleniyor.

GENİŞ HEYET EŞLİK EDİYOR

Geniş bir heyet ile ABD'ye gelen Başkan Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.

Başkan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan çifti, ellerinde Türk bayraklarıyla kendisini bekleyen vatandaşlarla sohbet etti. Erdoğan, TÜRGEV ve Ensar Vakfının birlikte kurduğu TURKEN Foundation'ı da ziyaret etti.

100 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ

Başkan Erdoğan'ın, ABD ziyareti kapsamında iş dünyası temsilcileri ve yatırımcılarla bir araya gelmesi bekleniyor. New York'taki toplantıya dünyanın en büyük şirketlerinin üst düzey yöneticileri katılacak. Türkiye'ye yatırım imkanları ve karşılıklı ticaretin artırılması ele alınacak. Son dönemde Türkiye-ABD ilişkilerinde elde edilen olumlu ivmeyle birlikte, 100 milyar dolarlık ortak ticaret hacmi hedefi gündemde olacak.

TIMES MEYDANI'NDAN YATIRIM ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye'nin potansiyelini tanıtmak için New York Times Meydanı'ndaki dijital panolarda 'Dünyanın bağlantı noktası' anlamına gelen "Nexus of the World" mesajını yayımladı. Mesajlarla Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Afrika'nın kesiştiği noktadaki konumuyla küresel pazarlara sunduğu erişim vurgulandı. Güçlü, dayanıklı ve hızlı büyüyen bir ekonomiye sahip Türkiye'nin yatırım süreçlerini kolaylaştırıcı reformları hayata geçirdiği, küresel pazarlara erişim sağladığı belirtildi.

İLK KABUL EDİ RAMA

Başkan Erdoğan, Türkevi'nde Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'yı kabul etti. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada görüşmede; Türkiye ile Arnavutluk ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konuların ele alındığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi; "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ikili ilişkileri her alanda daha da geliştirmek için çalışmaya devam edileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında gerçekleştirdiği katliamların bölgesel ve küresel barışa zarar verdiğini, insan hakları ve uluslararası hukuk ihlallerine artık bir dur denmesinin gerektiğini, bunun için dünya devletlerinin hep birlikte barış odaklı hareket etmesi halinde İsrail'in durmaya mecbur kalacağını belirtti."

DÜNYAYA SOYKIRIMI ANLATACAK

BM üyesi ülke liderleri, Geleceğin Zirvesi'nde bir araya gelecek. Başkan Erdoğan'ın da katılacağı zirvede çok taraflı sisteme yönelik meydan okumalar karşısında ortak çözüm ve reform mesajları verilecek. Genel Kurul'da 14 kez hitap edecek olan Erdoğan'ın İsrail'in 1 yıla yaklaşan Gazze'deki katliamlarına ilişkin önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Başkan, BM kürsüsünden İsrail'e uluslararası baskının artması, Filistin BM'ye tam üye olması ve daha fazla ülke tarafından tanınması gerektiğinin altını çizecek. Erdoğan, barış için Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin barış ve istikrar için şart olduğunu vurgulayacak. Erdoğan, İsrail'in işlediği insanlık suçlarının yanına kalmaması için dünya ülkelerine bu davaya destek vermeleri yönünde çağrı yapılacak.