Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu'dan Batı'ya uzanan diplomasi trafiği, hemen her basın kuruluşunda geniş yankı uyandırdı.
Öncelikle Şanghay İşbirliği Teşkilatı'nda sekiz liderle bir araya gelen Başkan Erdoğan, Rus ve Çin medyası başta olmak üzere, dünyadaki pek çok medya ve basın kuruluşunda kendine çokça yer buldu.
Rus haber ajansı Tass, Başkan Erdoğan ile Putin görüşmesini manşete taşıdı.
İki liderin güçlü işbirliği çerçevesinde bölgesel ve küresel çapta görüştüğünün dile getirildiği haberde, barış ve istikrara yönelik çabalara odaklanacaklarının altı çizildi.
Başkan Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndaki görüşmesi de aynı şekilde büyük yankı uyandırdı.
Medya kuruluşları, Başkan Erdoğan'ın konuşmasına yer vererek, BM Genel Kurulu vesilesiyle seslendiği dünyaya yönelik mesajlarını yazdı.
AP News, Başkan Erdoğan'ın Birleşmiş Milletlere yönelik "daha etkili olunması" çağrısına yer verdi.
AP News, haberini "Türk liderden Birleşmiş Milletler'e: 'Çok daha etkili' olun" ifadeleriyle paylaştı.
Çok sayıda önemli konuya değinildiği kaydedilen haberde, "Erdoğan'ın açıklamaları, Türkiye'nin pek çok çatışmada doğrudan ya da dolaylı olarak oynadığı rolün de altını çizdi." ifadeleri kullanıldı. Aynı zamanda, uluslararası camiada etkin bir şekilde yürütülen diplomasi vurgulandı.
Alarabiya News, "Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'daki 'gayrimeşru' oylarını kınadı" başlıklı haberinde, Başkan Erdoğan'ın Rusya ile Ukrayna arasında sürdürdüğü diplomasiye yer verdi.
Başkan Erdoğan'ın bir ateşkes için hem Rusya hem de Ukrayna'yla yoğun bir diplomasi trafiğinde bulunduğuna yer verilen haberde, Birleşmiş Milletlere "onurlu biz çıkış yolu" bulmak için dünya liderlerine seslendiğini yazdı.
Başkan Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurul'u için gittiği ABD'de PBS gazetesine bir röportaj verdi. Amerika'nın önemli medya ve basın kuruluşlarından olan PBS'e verdiği röportajda Başkan Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan, NATO'nun geleceğine, doğuda ve batıda süregelen gelişmeleri değerlendirdi.
Başkan Erdoğan, verdiği röportajda, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın "barış" yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, bu yönde büyük adımlar atıldığını ve daha da atılacağını vurguladı.
El Jazeera, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Batı'ya bir alternatif olabileceğini dile getirdi.
Al Jazeera, söz konusu haberde, Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin iyiye gittiğini, Türkiye'nin ŞİÖ'ye olan üyelik sürecine dair yaşanan gelişmeleri konu edindi.
New York Times, "Erdoğan, Rusya'nın ele geçirdiği tüm Ukrayna topraklarını iade etmesi gerektiğini söyledi" başlıklı haberinde, Başkan Erdoğan'ın Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta "arabuluculuk" rolüne atıfta bulundu.
Haberde, aynı zamanda Rusya ile Ukrayna arasında bir esir takasının gündemde olduğunun da altı çizildi.
Politico'nun "Erdoğan'dan Putin'e: Kırım'ı 'hak sahiplerine' iade edin" başlıklı haberinde Başkan Erdoğan'ın Putin'e geri çekilme çağrısına yer verildi.
Haberde "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım da dahil olmak üzere Rusya'nın işgal ettiği tüm toprakları geri vermesi gerektiğini söyledi." ifadeleri kullanıldı.