Başkan Erdoğan: Aşı pasaportu yeni bir ayrımcılık olmasın

Aşı pasaportu ayrımcılık. Başkan Erdoğan, aşı pasaportu tartışmalarına değinerek, “DSÖ'nün onayladığı aşıyı üye bir ülkenin kabul etmemesinin izahı yoktur. Aşılanmış ve aşılanmamış olanlar arasında yeni tür ayrımcılığa yol açılmamalı” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, G20 Dönem Başkanı İtalya ve AB'nin ortaklaşa ev sahipliğinde düzenlenen Küresel Sağlık Zirvesi'ne video mesaj gönderdi. "Türkiye olarak, salgının ilk günlerinden itibaren elimizdeki imkanları dost ve kardeş ülkeler için seferber ettik" diyen Başkan Erdoğan, şunları kaydetti: "Bugün itibarıyla 12 milyonu ikinci doz olmak üzere, toplam 27 milyondan fazla aşılama yaptık. Ancak gelişmiş ülkelerde nüfusun çoğunluğu en az bir doz aşılanmışken, Sahra Altı Afrika'da bu oran yüzde 1'i dahi bulmadı. Benzer vahim tablo, 100'e yakın ülkede yaşanıyor. Türkiye olarak, bugüne kadar elimizdeki aşıları diğer ülkelerle paylaşmaya gayret ettik. Yerli aşımızı da hazır olur olmaz, tüm insanlığın istifadesine sunacağız."

REFORMUN DESTEKÇİSİYİZ

"Aşılanmış ve aşılanmamış olanlar arasında yeni duvarlar örülmesine ve yeni tür bir ayrımcılığa yol açılmamalıdır. DSÖ'ye üye herhangi bir ülkenin, bu örgütün onayladığı bir aşıyı kabul etmemesinin izahı yoktur. Uluslararası seyahatler ve turizmin önü gerekli sağlık ve hijyen şartları sağlanarak açılmalıdır. Küresel sağlık sisteminin güçlendirilmesinin yolu, DSÖ'nün rolünün tahkim edilmesinden geçiyor. Bu amaçla yürütülen reform sürecine biz de destek veriyoruz. Sağlık bir ayrıcalık değil, herkes için bir haktır."