TURGAY GÜLER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'nden dönüşünde gazetecilerin sorularını cevapladı:
ASGARİ ÜCRET: (Asgari ücret ve emekli aylıklarında yıl ortasında zam olacak mı?) "Şu anda daha üçüncü aydayız. Yıl ortasına geldiğimiz zaman zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım da önüme mevcut durumu getirir. Zaten Vedat Bey sendikalarla bugüne kadar samimi görüş alışverişinde bulunmuştur. Yapılacak görüşmeler neticesinde de yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan, hele hele işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayırlıdır."
GIDA GÜVENLİĞİ: Bu konuda her türlü tedbiri alıyoruz. Bugün dünyada her ülkede az veya çok bu konuda sıkıntı var. Biz de kısmen bu tür sıkıntıları yaşıyoruz ama bütün tedbirlerimizi alıyoruz. Kırmızı ette mi sıkıntı var, ona göre adımlarımızı atıyoruz. Öbür tarafta diyelim ki şeker yok dediler. Bir de baktık ki birçok yerde stoklar, depolar dolu. Denetimlerle tepelerine binince hemen şekerler ortaya çıktı. Ayçiçek yağı dediler. Onda da yine Azak Denizi'ndeki 5 tane gemimiz geldi, böylece bir anda o iş çözülmüş oldu. Hububatta da benzer durumlar söz konusu oldu. Rusya ve Ukrayna'daki ciddi miktarda hububat, bakliyat yüklü gemilerimiz geldiler, geliyorlar. Türkiye, bu sektörlerde sıkıntı yaşamaz.
SİYASİ AHLAK YOK: "Türkiye bunları aşmaya muktedir, güçlü bir ülke. Ancak Türkiye'de muhalefetin siyasi ahlakı iflas etmiş durumda. Sıkıntı burada. Muhalefetteki siyasi ahlakın iflas edişi ancak işte bu tür dedikoduları, bu tür manipülasyonları ortaya çıkarıyor ve bu manipülasyonlardan da benim vatandaşım ister istemez rahatsız oluyor. Önümüzde Ramazan var. İnşallah vatandaşlarımıza en ufak bir sıkıntı, en ufak bir endişe yaşatmayacağız ve huzurlu bir Ramazan'ı halkımızla birlikte yaşayacağız."
40 LİDERLE GÖRÜŞTÜM
KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ: (CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 'Şu anda Türkiye deyince sırtlarını dönüyorlar' ifadesi) "Arka arkaya bütün devlet-hükümet başkanları ülkemize geliyorken, bizimle yoğun bir telefon diplomasisi yürütüyorken nasıl herkes sırtını dönmüş oluyor? Sadece martta liderlerle 40'ın üzerinde yüz yüze görüşmem ya da telefon temasım oldu."
MANTIKLA İZAH EDİLEMEZ: "Antalya'da da NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Arnavutluk Başbakanı Rama, Kazakistan Kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi üyeleri Caferoviç ve Dodik, Bulgaristan Başbakanı Petkov, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Embalo, Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Barzani, Nijer Cumhurbaşkanı Bazum, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Bio, Liberya Cumhurbaşkanı Weah ile görüştük. Bu NATO Zirvesinde de yine Fransa Cumhurbaşkanı, İtalya, Estonya, İspanya ve Birleşik Krallık başbakanlarıyla ikili görüşmeler yaptım. Tüm bu görüşmeler bu ay içerisinde oldu. Her biri de ülkemizin barış için yürüttüğü diplomasi çabalarını takdir ettiklerini özellikle belirtiyor. Şimdi kalkıp da "Dünya Türkiye'ye sırtını dönüyor" demek akılla, mantıkla izah edilemez."
RUBLE İLE TURİZM: "Böyle bir dönemde turizmde ciddi bir yükseliş çok iddialı bir ifade olur. Ama Turizm Bakanım çok çok gayretle ülkelerle görüşmeleri sürdürüyor. Aynı şekilde biz de gerek Rusya gerek Ukrayna gerek Polonya, bütün bölgelerle yine görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Başta Putin olmak üzere onlar da 'Türkiye'ye vatandaşlarımızın gidişi noktasında herhangi bir engel koymayacağız' dediler. Şunu da söylüyorlar; ruble, yani milli paralarımızla bu işi yapalım diye bir çıkış söz konusu olabilir."
ERDOĞAN, ZELENSKİ İLE GÖRÜŞTÜ
Başkan Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nin ardından dün Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşında sahadaki durum ve müzakerelerin geldiği aşama ele alındı. Görüşmede, NATO Liderler Zirvesi'nde Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik desteğin bir kez daha vurgulandığını belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak aktif ve ilkeli politika izlediklerini belirterek, ikili görüşmelerde sarf ettikleri etkin diplomatik gayretleri kapsamlı biçimde liderlerle paylaştığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte Türkiye'nin elinden gelen tüm yardımları hayata geçirdiğini dile getirdi.
Erdoğan, uçakta Akşam Gazetesi Yazarı Turgay Güler'in de aralarında olduğu gazetecilerin sorularını cevapladı.
BIDEN: F-16 ALIMI KONUSUNDA OLUMLU KONGRE İLE KONUŞACAK
Erdoğan, F-16'larla ilgili görüşmeleri Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın muhataplarıyla yürüttüğünü ve bu konuda şu an itibarıyla olumlu bir sürecin devam ettiğini söyledi, uçakların modernizasyonuyla ilgili ve yeni alımlarla ilgili olumlu yaklaşımlar olduğunu belirtti. Erdoğan, "Biden'ın bana 'Ben Kongre'ye bu konuyla ilgili olumlu yaklaşımımı sunacağım ve konunun da takipçisi olacağım.' istikametinde ifadeleri oldu. Temenni ederim ki bu istikamette eğer netice devam ederse, noktalanırsa o zaman biz yeni alacağımız F-16'lar ve eldekilerin modernizasyonunu süratle bitirme fırsatını bulacağız" dedi.
TELEFONLA GÖRÜŞECEĞİZ
Biden ile zirvede ayaküstü bir hal hatır sorduklarını ifade eden Erdoğan, "Önümüzdeki süreçte kendisiyle telefon diplomasisiyle bazı konuları ele alma fırsatımız olacak" ifadesini kullandı.
S-400'LER ARTIK BİZİM KENDİ MALIMIZ, BU KONU KAPANDI
S400 konusuna da değinen Erdoğan, "S400 konusunda nasıl en başta bizim için bu iş kapanmıştır dediysek, bugün de biz aynı noktadayız. Bu konu bizim için kapanmıştır. Bunlar savunma noktasında bizim kendi malımızdır, bu bitmiştir" dedi. Wall Street Journal'ın yazdığına karşı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un gerekli cevabı bütün hassasiyetiyle verdiğini hatırlatan Erdoğan, "O cevap onlara yeter de artar bile. Daha fazlasına da bu konuda gerek yok. Çünkü bunların bütün işi ortalığı karıştırmak. 'Buradan acaba Türkiye'ye nasıl bir darbe vururuz da onu sıkıntıya sokarız' böyle bir gayretin içindeler. Anında müdahale ederiz, sonuç alamazlar" diye konuştu.
TÜRKİYE-FRANSA-İTALYA EUROSAM'I GÖRÜŞÜYORUZ
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un daha önceki "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" ifadelerini hatırlatan Erdoğan, "Demek ki NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmemiş. O çok talihsiz bir açıklamaydı. Bu talihsiz açıklamanın ardından da Macron şu anda NATO içerisinde en aktif rolü oynayan liderlerden biri. Gerek Ukrayna gerek Rusya gerek diğer ülkelerle olan görüşmelerde Macron'u çok aktif görüyorum" dedi. Diğer ülkelerin Macron'a bakışının da değişmiş vaziyette olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: "Bütün bunlarla birlikte de Türkiye-Fransa arasında attığımız bazı adımlar vardı. O adımları, Türkiye-Fransa ilişkilerini yeniden ele almak ve hatta Türkiye-Fransa-İtalya olarak üçlü attığımız adımları yeniden hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürmeyi karar altına aldık" diye konuştu. Erdoğan, "Üçlü dediğiniz Fransa-İtalya-Türkiye STAMP-T füzesini mi kastediyorsunuz?" sorusuna ise "Evet, Eurosam. O konuyu Macron ile görüştüğümüz gibi Draghi ile de görüştük. Draghi de benden sonra Macron ile yaptığı görüşmede bu konuyu açtı" cevabını verdi.
Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nde yoğun diplomatik temaslarda bulundu, liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
PUTİN'E 'BARIŞA ONURLU BİR ÇIKIŞ YAP' DEMELİYİZ
ZİRVE OLUMLU GEÇTİ: "Barışın sağlanması için sürdürdüğümüz yoğun diplomatik girişimler hakkında müttefiklerimizle bilgiler paylaştık. En başından itibaren NATO'nun rolünün önemini vurgulamıştım. Günlük siyasi hesaplar uğruna NATO'nun yıpratılmaması gerektiğini dile getirdim. Zirvemiz olumlu, verimli geçti."
ROLÜMÜZ ANLAŞILDI: "Gelinen noktada Türkiye'nin NATO müttefikleri arasındaki müstesna konumunun ve bölgesindeki kritik rolünün daha iyi anlaşıldığı aşikardır. Hem müttefiklerimiz hem de dünyanın bunun idrakine daha fazla varmış olduğunu gördüm."
VAZGEÇİLMEZ MÜTTEFİK: "Avrupa güvenliğinin temel taşı, temel yapısı NATO'dur. Bunu çok açık, net olarak görmüş bulunuyoruz. İkincisi, Türkiye bölgesel güvenliğin temini için vazgeçilmez bir müttefiktir. Liderlerin birçoğu bunu dile getirdiler."
ARABULUCULUK: "Savaşı sonlandırmak için büyük gayretler ortaya koyduk, koyuyoruz. Bunlar garantörlük, bunun dışında arabuluculuk görevini Türkiye'nin yapabileceğinin en güzel örneği oldu."
KIRIM'IN İŞGALİ: "Rusya 2014'te Kırım'ı işgal ettiği zaman, Batı açık, net bir tavır koyamadı. Bugün bunlar Batı bu tavrı koyamadığı için yaşanıyor.."
PUTİN'LE GÖRÜŞECEĞİM: "Zelenskiy ile bir görüşmem olacak. Putin ile büyük ihtimalle yine hafta sonu veya hafta başı bir görüşmem olabilir. Bu görüşmelerde de bu NATO'daki görüşmelerin kendileriyle bdeğerlendirmesini yapıp, bundan sonraki sürece yönelik 'Artık barış için atılacak adımın mimarı sen olmalısın' demeliyiz. 'Buna bir onurlu çıkış yap' demek suretiyle bu işi tatlıya bağlamanın yolunu aramamız lazım."
MİÇOTAKİS'İN ZİYARETİ: "Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki malum sıkıntıların ortadan kaldırılmasına yönelik ne gibi adımlar atabileceklerini görüşme imkanımız oldu. Bundan sonraki süreçte aracılarla değil, direkt kendimiz görüşmelerimizi yapalım diyoruz."
HERZOG'UN ZİYARETİ: "En önemli ziyaretlerden biri İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un ziyareti oldu. İsrail Başbakanı Benet'in de gelme durumu söz konusu. Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir süreci başlatma durumumuz olabilir.."
ENERJİDE YENİ KAPILAR: "İsrail ile ikili ilişkilerde birlikte atabileceğimiz en önemli adımlardan biri olarak doğal gaz öne çıkabilir. Bunların değerlendirmeleri için önce Dışişleri Bakanımı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımı, taraflar tarih belirledikten sonra İsrail'e göndereceğiz. Bu görüşmeleri Dışişleri Bakanımızın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın İsrail'de yapacakları çalışmayla başlatmış olacağız. Enerjide çok farklı yeni kapılar açılacak. Şu an açıklamıyorum ama duyduğunuzda 'Bu da nereden çıktı?' diyeceksiniz."
MOSKOVA İLE KİEV 4 KONUDA ANLAŞTI
Rusya ile Ukrayna arasında müzakere edilen 6 başlık olduğunu kaydeden Erdoğan, bu 6 başlığın 6'sını da her iki tarafın kabullenmediğini vurguladı. Özellikle 4 başlık üzerinde mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu olduğunu ifade eden Erdoğan, bunlardan bir tanesinin de özellikle NATO meselesiyle ilgili olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:
* Zelenski, Ukrayna'nın NATO üyeliğinden çekilebileceğini ifade etmeye başladı.
* Zelenskiy Rusça'nın resmi dil olmasını da kabul etti. Zaten Rusça Ukrayna'nın hemen her yerinde konuşuluyor.
* Ukrayna bir devlet, yani silahsızlanmayı A'dan Z'ye kabul söz konusu değil ama bu konu da anlaşılamaz değil. Yani orada da belli tavizlerin verilebileceğini Ukrayna tarafı ifade etti.
* Kolektif güvenlik dedikleri meselede de Ukrayna olumlu bir yaklaşım ortaya koydu.
* Ukrayna Kırım ve Donbas konularında ise bu kadar rahat değil. Donbas meselesinde en sonda güzel bir adım attı, bana göre akıllı bir liderlik diyebiliriz ve 'Bu konuda referanduma gitmem gerekir' dedi.