Başkan Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'ndan dünyaya seslendi: Kırım'a sustunuz böyle oldu

Dünyaya Kırım'ı hatırlattı: Susmasaydınız böyle olmazdı. Başkan Erdoğan, Rusya'nın 2014'teki işgaline sessiz kalındığını hatırlattı, “Ukrayna haklı davasında yalnız bırakıldı” dedi.

Dünya gündemindeki en önemli bölgesel, küresel meselelerin masaya yatırıldığı Antalya Diplomasi Forumu, 17 devlet ve hükümet başkanı, 80 bakan, 39 uluslararası örgüt temsilcisi olmak üzere 75 ülkeden katılımcıyla başladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de, açılışa video konferans yöntemiyle katıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun 'Hoşgeldiniz' konuşmasının ardından kürsüye çıkan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, çok önemli mesajlar verdi:

85 MİLYON MÜLTECİ

ÇOCUKLAR ÖLÜYOR: "Ekonomiler büyürken, gökdelenler yükselirken, birilerinin cüzdanları şişerken, belli başlı ülkeler günden güne zenginleşirken istatistikler bize daha müreffeh bir dünya beklerken maalesef hemen yanı başımızda çocuklar açlıktan ölmeye devam ediyor. Sadece Akdeniz'in mavi suları 25 bine yakın umut yolcusunun mezarı oldu. Son 10 senede dünya genelinde mülteci sayısı 2 kattan fazla artarak 85 milyona ulaştı."

O YANGIN SİZİ DE BULUR

EMNİYETTE DEĞİLSİNİZ: "Böyle bir dünyada hayal ettiğimiz kalıcı barış, huzur ve istikrar tesis edilemez. Bırakın yeni savaşların önüne geçmeyi, on yıllardır dahi süren çatışmaların süren bir denklemde kimse kendini emniyette hissedemez. Söndüremediğimiz her yangının, durduramadığımız her çatışmanın, engelleyemediğimiz her zulmün, üzerine gitmediğimiz her problemin eninde sonunda bizi de etkileyeceği ve yakacağını bilmeliyiz. Bu acı gerçeğe Suriye, Yemen, Afganistan, Libya, Irak, Arakan ve daha birçok kriz bölgesinde defalarca şahit olduk."

KIRIM'IN İŞGALİ

DERS ALINMADI: "Ukrayna'da medeni değerler ve insani hasretler çok ağır yaralar aldı. Uluslararası kuruluşlara güven iyice dibe vurdu. Ders alınmadığından sadece tarih değil acılarda tekrarlanır. Komşularımız arasındaki krizin sıcak çatışmaya dönüşmesinden büyük üzüntü duyuyoruz. Komşumuz olan bir ülkenin egemenliğine yönelik saldırgan eylemleri asla maruz göremeyiz. Eğer 2014'te Kırım'ın işgaline tüm Batı, tüm dünya ses çıkarmış olsaydı acaba bugünkü tabloyla karşı karşıya kalır mıydık?"

UKRAYNA YALNIZ BIRAKILDI

BUNUN İÇİN Mİ VARIZ: "Ukrayna haklı davasında yalnız bırakıldı, işte bugün vaktinde güçlü irade sergilenmesi halinde diplomasiyle çözülebilecek sorunların yıkıcı ve can yakıcı sonuçlarıyla yüzleşiyoruz. Bir yavru annesinin kucağında annesinin gözleri yaşlı, o yavru annesinin gözyaşlarını yalamaya başlıyor. Bir tarafta siliyor, bir taraftan da annesinin gözyaşlarını yalıyor. Dünya bu tabloya mahkum mu, niçin böyle bir dünya, biz bunun için mi varız?"

RUSLAR'A YAPILAN FAŞİZAN UYGULAMALAR YANLIŞ

"Ukrayna halkının meşru mücadelesi desteklenirken, bu mücadeleye leke sürecek adımlardan mutlaka imtina edilmeli. Batı ülkelerinde yaşayan Rus kökenli insanlara ve Rus kültürüne yönelik faşizan uygulamalar asla kabul edilemez. Ne demokrasi ne diplomasi ne insanlık bunlara layık değil."

MONTRÖ: "Bölgemizde sulh ve sükunun hakim kılınması için Montrö Sözleşmesi'nin ülkemize verdiği yetkiler dahil elimizden gelen her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz."

BM SİSTEMİ İFLAS ETTİ: "İkinci dünya savaşından galip çıkan devletin menfaatlerini önceleyen mevcut güvenlik mimarisinin günümüzün ihtiyaçlarına cevap vermediği, veremeyeceği aşikardır. Ukrayna kriziyle beraber sistemin çarpıklığının ötesinde, yapısal problemlerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Çatışan taraflardan biri veto hakkına sahip daimi üye olur mu, soruyorum? Güvenlik Konseyi'nin rolü boşa çıkmış, sistem iflas bayrağını çekmiştir:"

LİDERLERLE 4 OTURUM VE 27 PANEL

Antalya Diplomasi Forumu'nda 2 bin 500 katılımcı yer alıyor. Forumda 4 liderler oturumu, 27 panel, 4 yuvarlak masa toplantısı ve 2 gençlik etkinliği bulunuyor. Forumun devlet başkanı ve hükümet başkanı düzeyindeki katılımcıları şöyle: "KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Edi Rama, Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmanı Sadrıu, Somali Cumhurbaşkanı Mohamed Abdullahı Mohamed Farmajo, Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Mo'se, Gine-Bıssau Cumhurbaşkanı Umaro Sıssoco Embalo, Karadağ Cumhurbaşkanı Mılo Djukanovıc, Ukrayna eski Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovskı, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Afganistan eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Kosova Başbakanı Albın Kurtı ve Slovenya Başbakanı Borut Pahor."

Başkan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Antalya Diplomasi Forumu'nda katılımcılarla fotoğraf çektirdi.

ERDOĞAN İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPTI

Başkan Erdoğan, Antalya Demokrasi Forumu'nda aralarında Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor'un da olduğu pek çok devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmeler yaptı.

TÜRKİYE'NİN ÇABALARINI OLUMLU KARŞILIYORUZ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Savaşı bitirmemiz gereki. Türkiye'nin çabalarını takdir ediyorum, olumlu buluyorum" dedi.

Antalya Diplomasi Forumu'na katılmak için Türkiye'ye gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, açıklamalarda bulundu. "Yapabileceğimiz her şeyi yapıp savaşı bitirmemiz gerekiyor" diyen Stoltenberg, "Türkiye'nin çabalarını takdir ediyorum, çok olumlu karşılıyoruz. NATO'nun burada bir mesuliyeti var. Savaşın uzamaması gerekiyor. Ukrayna halkının liderliğinden çok etkilendik" dedi.

TÜRKİYE KİLİT ÜLKE

"Türkiye, çok değerli bir müttefik. Türkiye NATO'nun toplu savunmasına çok farklı şekillerde katkı sağlamaktadır" diyen Stoltenberg, Türkiye'nin aynı zamanda terörle mücadelede kilit rol oynadığını, Suriye ve Irak ile sınırı bulunduğunu, stratejik bir konumda yer aldığını belirtti.

ADF, BM ORTAMI SUNUYOR

Çavuşoğlu forumun açılışında "Antalya Demokrasi Forumu (ADF) katılımcılarına ve ortamına baktığınızda burası sanki BM ortamı sunuyor. Antalya'da birleşmiş zihinler ortamı kuruluyor. Sorunlarımızı, farklılıklarımızı zihinde çözmeden birlikte hareket edemeyiz" dedi.

PUTİN: OLUMLU GELİŞMELER VAR

Kremlin'den gelen açıklamaya göre Putin Zelenski ile görüşmeye hazır olduğunu bildirdi. Putin ilk kez Ukrayna savaşıyla ilgili diplomasi çabalarına yeşil ışık yakarak yeni bir açıklama yaptı. Putin, Belarus lideri Lukaşenko ile yaptığı görüşmede ilk kez diplomatik çözüme imka tanıyarak "Rusya-Ukrayna müzakere sürecinde bazı olumlu gelişmeler oluyor" ifadelerini kullandı.

ÜÇLÜ ZİRVE SES GETİRDİ! FRANSA OYUN DIŞI KALDI

Antalya'da gerçekleşen Ukrayna-Rusya zirvesi Fransa'da gündem oldu. Cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melenchon, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u başarısızlıkla suçladı. Jean-Luc Melenchon, üçlü zirve ayarlayan Türkiye'nin Avrupa'yı ve Fransa'yı devre dışı bıraktığını söyledi. "Rus ve Ukraynalı bakanların, Avrupa veya Fransa'da değil Türkiye'de görüştü" diyen Melenchon, bu bir başarısızlıktır. Avrupa ve Fransa oyun dışı kaldı, ifadelerini kullandı.