Başkan Erdoğan açıkladı! 'Bayram sonuna kadar kapanma'

Bayram sonuna kadar kapalıyız! Başkan Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından salgınla mücadelede yeni tedbirleri açıkladı. Erdoğan, 29 Nisan'dan itibaren 17 gün sürecek tam kapanmaya geçileceğini söyledi.

Başkan Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından salgınla mücadelede yeni tedbirleri açıkladı. Erdoğan, 29 Nisan'dan itibaren 17 gün sürecek tam kapanmaya geçileceğini söyledi. İşte o kısıtlamalar:

SOKAK YASAĞI: 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00'dan başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçilecek.

İŞYERLERİ: Üretim, imalat, gıda, temizlik, sağlık gibi alanlarda istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecek.

RESTORANLAR: Yeme içme sektöründe sadece paket servisle hizmet verilebilecek.

MARKETLER: Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak, diğer günlerde saat 10.00 ila 17.00 arası hizmet vermeyi sürdürecek.

SEYAHATLER: Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak ve şehirler arası toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek.

KONAKLAMA TESİSLERİ: Önceki uygulamalardan farklı olarak bu defa konaklama tesislerindeki rezervasyonlar, sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamaları için istisna teşkil etmeyecek.

UZAKTAN ÇALIŞMA: Hizmetlerini sürdürecek olan kamu kurumlarındaki personel uzaktan veya dönüşümlü çalışmaya yönlendirilecek. Uzaktan çalışan kamu personeli de sokağa çıkma sınırlamasına tabi olacak.

EĞİTİM ONLİNE: Anaokulu, kreş, 8'inci ve 12'nci sınıflar dahil, tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek, tüm sınavlar ertelenecek.

KURALLAR SIKI ŞEKİLDE UYGULANACAK

YASAKTAN MUAF OLAN YERLER VE KİŞİLER

Sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanacağı günlerde istisna kapsamında olduğunu belgeleyenler (muafiyet nedeni/güzergahı ile sınırlı olmak kaydıyla) kısıtlamadan muaf olacak. İşte onlar:

TBMM üyeleri ve çalışanları,

Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar (özel güvenlik görevlileri dâhil),

Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, rehabilitasyon merkezleri, PTT vb.), buralarda çalışanlar ile din görevlileri,

Acil Çağrı Merkezleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Kızılay, AFAD faaliyetlerinde görevli olanlar,

Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri ile çalışanları, hekimler ve veteriner hekimler,

Sağlık randevusu olanlar,

İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyet yürüten iş yerleri.

ÖSYM SINAVLARI YAPILACAK

Sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf olacak kişi ve kurumlardan bazıları şunlar:

Milli sporcular ile profesyonel spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve diğer görevliler,

Motorlu taşıt sürücü kursları, havacılık ve denizcilik kurslarında görev alan komisyon görevlileri, usta öğreticiler ve bu sınavlara girecek kursiyerler,

ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacağını belgeleyenler ile sınav görevlileri,

Araç muayene istasyonları ve buralarda çalışan personel ile araç muayene randevusu bulunan taşıt sahipleri,

HAYVAN BAKIMINA İZİN

İkametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar,

Sebze/meyve ve su ürünleri toptancı halleri ile buralarda çalışanlar,

Fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı işyerleri ve çalışanları,

Cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar ile birinci derece yakınlar.