Başkan çözecek

Başkan Erdoğan, ABD ve Rusya'nın ‘soğuk savaş' mücadelesine çevirdiği Ukrayna krizine müdahil oldu. Putin Türkiye'ye gelecek, Erdoğan 3 Şubat'ta Kiev'e gidecek.

Rusya ve Ukrayna arasındaki krizde tansiyon her geçen gün artarken Türkiye'nin iki ülke arasında arabulucu olma önerisi karşılık buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, krizin çözümü için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ankara'ya davet etmesi üzerine Kremlin'den olumlu yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in Erdoğan'ın davetine icabet ederek Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

OLİMPİYAT SONRASINDA

Ziyaretin zamanı belirtilmedi ancak salgına ve programına bağlı olarak düzenleneceği bildirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Putin'in ziyaretinin tarihiyle ilgili olarak "Gerginlik bir çatışmaya dönüşmemeli, diyalog sürmeli. Putin, Pekin Olimpiyatları'ndan sonra tarih verecek" dedi. 4 Şubat'ta başlayacak olan olimpiyat, 20 Şubat'ta sona erecek.

3 ŞUBAT'TA KİEV'E YOLCULUK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan'ın şubat ayı içerisinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ile de görüşeceğini duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan 3 Şubat'ta Ukrayna'ya resmi ziyarette bulunacak.

RUSYA'NIN 'UKRAYNA NATO'YA GİRMESİN' TALEBİNE RET

Rusya'nın, Ukrayna'nın NATO'ya girmeyeceğine dair garanti verilmesi talebi, ABD tarafından reddedildi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, her ülkenin girmek istediği güvenlik ittifakına kendisinin karar verme hakkı olduğunu söyledi. Geri adım atmadıklarını belirten Blinken, "Rusya'ya ciddi bir diplomatik çözüm yolu önerdik, tercih onlara kalmış" dedi. Bir Rus yetkili ise ABD'nin NATO ile koordinasyon içinde hazırladığı bu teklifi inceleyeceklerini belirtti.

'ABD'DEN POZİTİF ADIM YOK, SALDIRAN HAK ETTİĞİNİ BULUR'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ana konularda ABD'den pozitif cevap gelmediğini söyledi. "ABD verdiği cevapta en önemli soruya, NATO'nun Doğu'ya genişlemesi sorusuna cevap vermedi" diyen Lavrov, "Atılacak adımlara Putin karar verecek" dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "Doğu kanadındaki askeri varlığı güçlendireceğiz" şeklindeki açıklaması için "Gerçekle bağını kaybettiğini düşünüyorum" ifadesini kullanan Rus Bakan, Batı'nın tepkilerinin 'histerik' olduğunu belirtti: "Batılı meslektaşlarımızın istisnasız 'askeri' çılgınlık içinde olduklarını görüyoruz. Biz kimseye saldırmadık, onlar hep bize saldırdı. Bize saldıranlar da her zaman hak ettiğini buldu."

SALDIRI BELARUS TARAFINDAN GELİRSE BEDELİNİ ÖDETİRİZ!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Belarus'u topraklarını Ukrayna'ya saldırı için kullandırmaması için uyardıklarını söyledi. Price, aksi halde Minsk yönetiminin Batı'nın hızlı ve kararlı yanıtıyla karşı karşıya kalacağını belirtti. ABD'li sözcü, NATO'nun Belarus sınırındaki ülkelerde ittifak güçlerini önemli ölçüde artırma yoluna gidebileceğini de kaydetti.

SINIRA ASKERİ YIĞINAK TAM GAZ SÜRÜYOR

Rusya'nın olası işgali nedeniyle Batı'dan Ukrayna'ya mühimmat sevkıyatı yapılıyor. Rusya yığınaklarını tatbikatlarla perdelerken ülkelerin tutumu şu şekilde:

Rusya: Güney Askeri Bölgesi'nde 6 bin askerle tatbikat başlatıldı. n Tatbikat için 20 savaş gemisi Baltık Denizi'ne, 20'den fazla savaş gemisi de Karadeniz'e girdi. n 10 Şubat'a Belarus'ta da tatbikat yapacak. Su-35 savaş uçakları sevk edildi. n Ukrayna sınırına 110 bin asker konuşlandırıldı.

Ukrayna: Donbas Bölgesi'ne 120 bin asker sevk edildi.

ABD: Ukrayna'ya 90 ton silah ve mühimmat gönderdi. n 8 bin 500 asker teyakkuza geçirildi. n Letonya, Litvanya ve Estonya'nın, ellerindeki ABD menşeli silahları Ukrayna'ya göndermelerine izin verildi. n ABD'nin Kiev Büyükelçiliği'ndeki personele Ukrayna'dan ayrılın talimatı verildi.

NATO: F-15 savaş uçaklarını Estonya'ya konuşlandırdı.

Belarus: Batı sınırlarına 30 bin asker konuşlandığını duyurdu.

Almanya: Ukrayna'ya 5 bin miğfer gönderilecek.

İngiltere: Avrupa'daki NATO müttefiklerini korumak için asker göndermeye hazır. Ancak Ukrayna'ya güç gönderilmesini yakın vadede sıcak bakmıyor.

Hırvatistan: Savaş halinde NATO'daki askerlerini çekecek.

Çekya: Ukrayna'ya 4 bin 6 adet 152 milimetrelik top mermisi hibe edecek.

Kanada: Ukrayna'daki 200 Kanada askeri personeline 60 kişi takviye edilecek.

Hollanda: Ukrayna'nın silah talebine olumlu bakıyor.