Başkan Alinur Aktaş: Projelerimiz Bursa'yı geleceğe taşıyacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, şehri daha ileriye taşıyacak yeni dönemdeki vizyonunu ve gerçekleştireceği projelerini ‘Ulaşan Şehir, Dirençli Şehir, Yeşil ve Yaşanabilir Şehir, Üreten Şehir, Yaşayan Şehir ve Yaşatan Şehir' olmak üzere 6 ana başlıkta anlattı.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan proje lansmanında, Türkiye Yüzyılı'nda Bursa'yı daha ileri taşıyacak projelerini anlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilk olarak 'Ulaşan Şehir' başlığıyla ulaşıma değindi. Bursa'da 57 km'lik raylı sistem olduğunu belirten Başkan Aktaş, "Bursaray kapasitesini yüzde 60 artırdık. 9 km'lik Kent Meydanı-Terminal tramvay hattımızı işletmeye aldık. İstanbul Caddesi'ni raylı sistemle buluşturduk. 4,6 km'lik Emek-Şehir Hastanesi uzatma hattının ilk istasyonunu açıyoruz. Bu hatla raylı sistem ağımızı YHT Bursa Garı ve Şehir Hastanesi'yle buluşturuyoruz. Diğer hattımız da Üniversite-Görükle-Kurtuluş Hattı olacak. 5,4 km ve 3 istasyonda oluşan bu hat ile üniversiteden Görükle'ye raylı sistemle erişimi sağlıyoruz. Kurtuluş'taki yerleşimi metroyla buluşturuyoruz. Önümüzdeki dönem raylı sistem hattını 89 km'ye ulaştırarak, toplu taşımada dönüşümü gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

ULAŞIMDA DÖNÜŞÜM

Bir önemli dönüşümü de toplu taşımada gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Aktaş, 68 metro aracını 180 milyon euroya yaklaşık 6 milyar yatırımla şehre kazandıracaklarını anlattı. Türkiye'nin en genç otobüs filosuna sahip Bursa'ya 500 yeni otobüs kazandıracaklarını da açıklayan Aktaş, "Alacağımız bu araçlarla elektrikli otobüs dönüşümünü başlatacağız. Bursa, doğu batı hattında Kestel'den başlayıp Acemlerde çatallaşarak Mudanya ve İzmir yönünde iki kola ayrılan tek bir ana ulaşım aksına sahip. Şimdi anaaksa alternatif biri kuzey diğeri de güneyde iki yeni koridor oluşturuyoruz. Gürsu-11 Eylül Bulvarı arasında 2,3 km'lik güzergahla araçlar Gürsu ve Otosansit kavşaklarını kullanmadan direkt 11 Eylül Bulvarı'na ulaşacak. Yine 11 Eylül Bulvarı'ndaki Şirinevler Kavşağı ile İstanbul Caddesi arasında 9,5 km'lik yeni bir aks oluşturacağız. İstanbul Caddesi-Yeniceabat-Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı güzergâhında 8,5 km'lik bağlantı yolu ve 8 kavşak ile kuzey koridorunun en önemli parçalarından birini oluşturuyoruz. Koridorun 3. kısmında Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı'nı 3 gidiş, 3 geliş olacak" dedi.

6 ADET KAVŞAK 7 KM YOL

"Diğer bir güzergâhta da Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı'nı 6 kavşak ve 7 km'lik yol ile Emek-Geçit, Nilüferköy üzerinden Mudanya Yolu'na bağlıyoruz" diyen Aktaş, "Kuzeyde sağladığımız konforun bir benzerini güney koridoruyla halkımıza sunuyoruz. Bir kısmını yıl sonu bitireceğiz. Kestel-Otosansit arasında Ankara Yolu'na alternatif 5,5 km'lik yeni bir arter oluşturuyoruz. İlk kısmın devamında Otosansit ile Orhaneli arasında 16 km'lik yeni bir arter oluşturuyoruz. Orhaneli Yolu'na bağlandığımız noktadan Çalı-Görükle-Şehir Hastanesi güzergahında ağır taşıt trafiğini yönlendirmek ve İzmir Yolu'na alternatif oluşturmak üzere 9 km ve 3 şeritlik duble yol açıyoruz. Çalı Kavşağı-Hasanağa arasında tek gidiş tek geliş olan 11 km'lik kısmı bölünmüş yol olarak genişletiyoruz. Hasanağa-İzmir Yolu arasındaki 9,5 km'lik yol bağlantısını 40 metreye genişleterek yapacağımız 7 kavşak ile konforlu hale getiriyoruz. Güney koridorunun en batısında 4,2 km'lik yolla Hasanağa OSB ve Kayapa OSB'den kaynaklanan ağır taşıt trafiğini, İstanbul-İzmir Otoyolu'na şehir içi trafiği etkilemeden doğrudan yönlendiriyoruz" bilgilerini paylaştı.

Çalı-Demirtaş metro hattına önümüzdeki dönem başlayacaklarını söyleyen Aktaş, "22 km, 16 istas- yonlu hattımız, Çalı'dan başlayarak Beşevler-Fatih Sultan Mehmet Bulvarı-Yunuseli'den Bursa Terminali'ne ulaşacak. Demirtaş'a hızlı ve konforlubir erişim sağlayacak" dedi.

TRAFİK YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Kuzeyde ve güneyde oluşturulan iki koridorda inşa edilecek iki tünelin Bursa için bir ilk olacağının altını çizen Başkan Aktaş, kuzey koridorunda 5,5 km'lik tüp tünelin Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı'ndan Ata Bulvarı'na direkt çıkacağını belirtti. Yine tünelde Filament Kavşağı öncesi bölgeden ayrılan bir kolla direkt Mudanya Yolu'na bağlanacağını ifade eden Aktaş, güney koridorda 3 km'lik tüpten oluşacak tünelin Doburca'dan başlayarak Çekirge'de yüzeye çıkacağını dile getirdi. Tüm bu çalışmalarla tek bir ana hatta konumlanmış şehri 3 ana hatta kavuşturmuş olacaklarını anlatan Aktaş, "Böylece Bursa trafiği üçe bölünecek. Trafik yükümüz 3 kat hafifleyecek. 40 senedir konuşulan Güney Çevre Yolu'nun üzerine ilave Kuzey Çevre Yolu da hayat bulacak" dedi.

YENİ OTOYOL GÜZERGAHI

Aktaş şöyle devam etti: Bu iki koridorun sağladığı rahatlığa ilave yapılacak Kuzey Otoyolu Bursa trafiğini rahatlatmada önemli bir rol üstlenecek. İstanbul-İzmir Otobanının Ovaakça-Badırga kesimi kuzeye alınarak yeni bir otoyol güzergahı oluşturulacak. Bu yolun maksimum çalışması için köprü, kavşak ve bağlantı yolları projelerimizi hazırladık. Bunlar, Mudanya Yolu-Şehir Hastanesi arası bağlantı yolu ve kavşak düzenlemeleri, Bademli Bulvarı, Geçit Köprüsü genişletme, Ata Bulvarı'na 2 kavşak, Görükle Köprülü Kavşağı, İhsaniye-Yeni Karaman bağlantı köprüsü, Orhaneli Yolu'na 2 kavşak ve Botanik Park Kavşağı. Ayrıca otopark kapasitesini yapacağımız 50 bin araçlık otopark yatırımıyla üst seviyeye taşıyoruz.

11 BİN KONUTU HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDECEĞİZ

İkinci olarak 'dirençli şehir' konusuna değinen Başkan Alinur Aktaş, sağlam yapıları ve kentsel dönüşümüyle dirençli bir Bursa hayal ettiklerini belirtti. Özellikle Bursa gibi aktif fay hatları üzerine kurulu şehir için depremin tartışılmaz bir gerçek olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, bu gerçeğin herkese sorumluluklar yüklediğini hatırlattı. 6 Şubat depremleri öncesinde TÜBİTAK ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı JICA ile yürüttükleri projeler başta olmak üzere kentsel dönüşüme öncelik vermenin doğru bir karar olduğunu bir kez daha gördüklerini anlatan Başkan Aktaş, "Geçtiğimiz dönemde afetlere dirençli ve sürdürülebilir bir şehir inşası için 530 bin yapı ve 1 milyon bağımsız bölüm konuttan dönüşüm önceliği bulunan alanlarda çalışmalarımızı başlattık. İstanbul Caddesi'nden Karapınar'a, Akpınar-1050 Konutlardan Arabayatağı'na, Sıcaksu-Gaziakdemir'den Yiğitler'e ve tarihi şehir merkezine kadar Bursa'nın dört bir yanında bölgesel ölçekli dönüşüm projelerimizi başlattık, Bir bir tamamlıyoruz. 14 farklı dönüşüm projemizle 2025 yılı sonuna kadar 11 bin konutu hak sahiplerine teslim etmiş olacağız. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızı konut alanlarıyla birlikte tarihi, imalat ve sanayi alanlarında, kamusal alan ve yapılar özelinde de sürdürüyoruz" dedi.

16 BİN YENİ SOSYAL KONUT

"Mudanya ile Gemlik başta olmak üzere Bursa'da öncelikli alanlarda kentsel dönüşüme devam edeceğiz" diyen Başkan Aktaş, "Yeni dönemde daha ulaşılabilir ve daha yeşil dirençli şehir Bursa'yı inşa etmek için 100 bin konutluk kentsel dönüşüm projemizi hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki dönem ayrıca 16 bin yeni sosyal konut inşa ediyoruz. Bu projeyle başta yeni evlenen çiftlerimiz, emeklilerimiz ve işçilerimiz olmak üzere uygun fiyat ve ödemeyle evi olmayanları ev sahibi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇARŞIBAŞI MEYDANI İLE TARİHE İMZA ATTIK

"Hanlar Bölgesi Projemizin ilk etabı olan Çarşıbaşı Meydanı ile tarihe imza attık" bilgisini paylaşan Aktaş, "Ama bitti mi? Hayır. Bu daha başlangıçtı. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hanlar bölgemizi ilmek ilmek işleyeceğiz. Bursa'mızda tarihi gün yüzüne çıkarmaya devam edeceğiz. Hisar bölgesinde de geçtiğimiz dönemde birçok eseri gün yüzüne çıkardık ve çalışmalarımız bölgede önemli bir seviyeye geldik. Keza Osmangazi Belediyesi'nin de Hisar Bölgesi'nde yürüttüğü projeleri var. Önümüzdeki dönemde Hanlar Bölgesi'nde olduğu gibi bu nadide bölgenin de hak ettiği yerde konumlanmasını sağlayacağız" dedi.

300 ARAÇLIK KAPALI OTOPARK

"Üzerinde çalışma yürüttüğümüz tarihi aksımızın Setbaşı-Yeşil-Emirsultan kısmında da dönüşümü gerçekleştiriyoruz" diyen Aktaş, "Kayhan bölgemizde 3 bin metrekarelik alanda gerçekleştireceğimiz meydan projemiz 300 araçlık kapalı otoparkıyla özellikle çarşı bölgemizdeki önemli bir eksiğin giderilmesini sağlayacak. Cumalıkızık'ta gerçekleştireceğimiz düzenlemelerle ziyaretçilerinin imrenerek gezeceği bir Cumalıkızık ortaya çıkaracağız. Uluabat Gölü'nün suları içinde bir inci gibi parlayan Gölyazı'yı eşsiz bir turizm destinasyonu haline getireceğiz. Umurbey mahallemizin tarihi dokusunu ön plana çıkaracak hamleleri yapacağız" bilgilerini paylaştı.

Başkan Aktaş, görsel bir şölen şeklinde hazırlanan toplantıda ilk olarak gelişen teknolojiyi kullanarak sahneye interaktif hologram video mapping gösterisiyle sunum yaptı.

ÇINARCIK BARAJI

Çınarcık Barajı'mızın suyunu bursa ile buluşturan çalışmayı başlattık. Bu 130 milyon euro yatırımla Bursa tarihinin en büyük altyapı yatırımıdır. Gemlik Büyük Kumla Barajı ile İnegöl Hocaköy, Karacabey Gölecik, Büyükorhan Kocadere ve Kestel Gölbaşı barajlarının da faaliyete alınması ve tarafımızca yapılacak 2500 km'lik yeni içme suyu hatlarıyla birlikte Bursa'mızı 2060 yılına kadar içme suyu sorunu olmayan dirençli bir şehir haline getiriyoruz.

Aktaş: Yaşlılara evde destek projesinin yanında, yeni evle- necek çiftlerimize düğün salonu- nu temin ediyoruz. Düğün salonu ihtiyaçları yoksa aynı değerde mobilya veya beyaz eşya desteği sağlıyoruz.

Başkan Aktaş, gençleri çok önemsediklerini belirterek, 'Genç Kart' ile Bursalı gençlere sosyal ve kültürel etkin- liklerden gönüllerince faydalanmaları için yıllık 5.000 TL destek sağlaya- caklarını açıkladı.

"Yıldırım'da 800 kişi kapasiteli, tüm sahne sanatlarının icrasına yönelik altyapıya sahip modern bir tesisi kullanımına sunuyoruz" diyen Başkan Aktaş, "Nilüfer'de ise 800 kişilik ana salon ve diğer eklentilere sahip olacak tesisimiz, yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerle şehrimizin kültür sanat hayatına önemli katkılarda bulunacak" müjdesini paylaştı.

"Tüm emeklilerimize ulaşım, su faturaları ve sosyal tesislerimizde yüzde 25 indirim sağlıyoruz" diyen Aktaş, emeklilere ayrıca yılda 2 kez 1500 TL'lik nakdi destek sunacaklarını ifade etti.

Başkan Aktaş, Cumhur İttifakı belediye başkan adaylarını ve protokol üyelerini sahneye çağırarak katılanları selamladı.

Lansman toplantısına, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyü- kataman, BBP Genel BaşkanYar- dımcısı Ekrem Alfatlı, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Recep Altepe, Bursa milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

'3.5 MİLYON METREKARE YENİ YEŞİL ALAN SÖZÜ VERİYORUM'

Bursa'nın 5 yıl öncesinden daha yeşil ve yaşanabilir bir şehir olacağını vurgulayan Aktaş, "Yeni dönemde de 3.5 milyon metrekare yeni yeşil alan sözü veriyorum. Hamitler'deki düzenli katı atık depolama tesisimizi botanik parka dönüştüreceğiz. Şehrin atıklarını bertaraf için hazırladığımız projede gerçek bir dönüşümü daha hayata geçiriyoruz" diye konuştu.