‘Başıma gelmez' demeyin! Sanal dünyanın pandemi tuzakları

Pandemide vatandaşların sosyal medya kullanım süreleri iki katına çıktı. Bunu fırsata çeviren dolandırıcılar, Instagram profillerini hackleyip, emeklilere ikramiye SMS'i ile tuzak kuruyor.

BÜLENT ŞANLIKAN

Pandemiyle yaşanan kapanma süreçleriyle birlikte kişilerin evde kalma ve internette zaman geçirme süreleri ikiye katlandı. Buna göre günlük 4 saat olan internette kalma süresi 8 saati aştı. Türkiye, internette geçirilen süre açısından 42 ülke arasında 12'inci sırada yer alıyor. Bunu fırsat bilen siber suçluların potansiyel kurban sayısı da arttı. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü de son günlerdeki iki önemli tuzağı tespit ederek vatandaşları uyardı. İşte o yöntemler ve uyarılar:

Uzmanlar, vatandaşların şüpheli durumlarda ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına başvurmaları gerektiğini belirtti.

HESABI ÇALIP, MESAJ ATIYORLAR

Birinci yöntem Instagram'da hesap çalma. Tespitlere göre, bu tür olayların sayısında artış yaşanıyor. Hesabı hackleyen siber suçlu ardından sanki hesabın sahibiymiş gibi davranıyor. Acil paraya ihtiyacı olduğuna dair bilgi içeren mesajını ilgili hesaptaki arkadaşlar bölümündeki kişilere gönderiyor. Uzmanlar bu yöntemle bir siber suçlunun 10 kişiden bin TL dolandırdığı takdirde bir hesaptan 10 bin TL'ye yakın dolandırıcılık yapılabildiğine dikkat çekiyor. Emniyet 7/24 siber devriyelerle şüpheli hesapları takibe alıyor.

İKRAMİYELERE GÖZ DİKTİLER

Siber suçluların ikinci tuzağı ise Ramazan Bayramı öncesinde emeklilere verilen bayram ikramiyesi ile ilgili. Bu yöntemde ise siber suçlular "Bayram ikramiyeniz tanımlandı. Hemen .... linkinden onaylayarak ödemenizin bankanıza yapılmasını sağlayabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz! Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı" şeklinde SMS atılıyor. Yönlendirilen sahte sözde resmi siteden kişinin kimlik bilgileri dahil tüm hesap bilgileri ele geçiriliyor. Emniyet ve siber uzmanlar vatandaşları bu konuda uyarıyor. 'Bu şekildeki ödeme tuzağına düşmeyin! Resmi uzantılı olmayan hesaplara girerek kişisel bilgilerinizi vermeyin!"