Başıboş köpekler kuduzu azdırdı

Başıboş köpeklerle ilgili kuduz riski alarm veriyor. 2018-2022 yıllarında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken bu sayı 2013 yılında 438 bine yükseldi.

AA-IHA

Yurt genelinde her gün ölümlere ve yaralanmalara neden olan 'başıboş köpekler'le ilgili AK Parti çözüm çalışması başlattı. Bu hafta Meclis'e gelmesi beklenen çalışmayla ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bir paylaşım yaptı. Sorununun temelinde, hayvanların sorumluluklarını yasal olarak üstlenen bir kişi veya kurumun olmamasının yattığını belirten Yumaklı, 5 maddeyle konuya açıklık getirdi.

1- Doğum oranları belirsiz

Başıboş köpek sayısı 4 milyona yakın olduğu tahmin ediliyor. Yılda 1-2 defa doğum yapabilmeleri, her seferinde ortalama 6-8 yavru doğurmaları ve sürekli yer değiştirmeleri sebebiyle sağlıklı kayıt tutulamıyor; net sayı belirlenemiyor.

2 - Kısırlaştırma yetersiz

Bilimsel verilere göre, çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi için bir yıl toplam sayının % 70'inin kısırlaştırılması gerekiyor. Son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiştir.

3- DSÖ: Yüksek riskli ülke

DSÖ tarafından ülkemiz kuduz riski açısından yüksek risk kategorisinde tanımlanmaktadır. Birçok ülke, ülkemize gelecek vatandaşlarına kuduz riskine ve başıboş köpeklerden kaynaklı tehlikelere karşı seyahat uyarısı yapmaktadır.

4- Kuduz teması 2 kat arttı

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018 ila 2022 arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken, 2023'te bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmıştır.

5- Beş yılda 3 bin 534 kaza

İçişleri Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda hayvana çarpma ile gerçekleşen 3 bin 534 trafik kazasında, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakası kayıtlara geçmiştir.

TOPLUMUN YARISI TEHLİKELİ BULMUYOR!

Araştırma şirketi Areda Survey, toplumun sokak hayvanlarıyla ilgili düşüncelerini araştırdı. 1800 kişiden alınan yanıtlara göre Türk halkının yüzde 53.7'si sokak hayvanlarının tehlikeli olduğunu düşünmüyor. Katılımcıların yüzde 40.5'i saldırgan köpeklerin barınaklara toplatılmasını; yüzde 35.6'sı bu hayvanların rehabilite edilmesini, yüzde 16.4'ü de uyutulmasını istiyor. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması gerektiğini düşünenler toplumun yüzde 67.2'sini kapsarken, buna karşı çıkanların oranı yüzde 29.3 oldu.

KAYDIRAKTA KÖPEK DEHŞETİ!

Sakarya Adapazarı'nda Erva Dinç (5), parkta oyun oynadığı esnada kaydırak altında yatan sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Köpeğin kolundan ısırdığı küçük kız yaralandı; hastaneye kaldırıldı. Tedavi edilen ve tedbir amaçlı kuduz aşısı yapılan Erva, taburcu edildi. Çocuklarını hayvan sevgisiyle büyüttüğünü belirten Elem Dinç, "Kızlarım köpekleri sever, yemek verirdi. Şimdi korkuyorlar. Hiçbir canlı çocuklarımdan değerli değil" diyerek köpeklerin toplatılmasını istedi.

BACAK KOPARAN PİTBULL'UN SAHİPLERİNE 5.5 YIL HAPİS

İstanbul Üsküdar'da 2 yıl önce sahiplerinin tasmasız-ağızlıksız gezdirdiği pitbull, evinin önündeki Yücel Ata'nın (83) bacaklarını ve elini ısırdı. Ağır yaralanan kadın, hastaneye kaldırıldı; doku nakli başta olmak üzere 15 kez ameliyat edildi. Ancak kemiklerinin paramparça olduğu sol bacağı kurtarılamadı; kesildi. Köpeğin sahipleri Hakan Çakmak, Hüseyin Çakmak ve Cafer Polat hakkında Anadolu 38. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Sanıkları 'bilinçli taksirle yaralama' suçundan 15'er ay hapse çarptıran mahkeme, müştekinin vücudunda kemik kırılmasına sebep olacak şekilde yaralanmasını dikkate alarak cezayı 22 ay 15'er güne çıkardı. Hükmün açıklanması geri bırakılmadı ve cezada erteleme yapılmadı.