Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: İncirlik üssü Türk üssüdür

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısı'na ilişkin açıklama yaptı. Kurtulmuş: İncirlik üssü Türk üssüdür, Konya'daki üs ise NATO üssüdür dedi.

1

Son zamanlarda Suriye politikasındaki gelişmeler çerçevesinde evet karmaşık bir süreçteyiz. Astana görüşmeleri devam ediyor. Türkiye için de Suriye'de esas olanın siyasi çözümü bir arada bulmak olduğunu belirtmek isteriz. Çatışmaların azalması evet doğrudur. Siyasi bir çözüm bulunmalıdır ve bunun için de Türkiye üzerine düşeni yerine getirmeye devam etmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Brüksel ziyareti ile ile Türkiye AB sürecindeki gerginliklerin geride bıraklıması konusunda her iki tarafta da bir irade olduğu görülmektedir. Biz bundan sonra daha düzgün yürütülmesi ve gerginliğin azaltılması için üzerinde durduğumuz 4-5 maddeyi özellikle belirtmekteyiz.

Fasılların açılması, Vize serbestisi 18 Mart mutabakatı sonucu AB üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi diğer önemli hususlardır. Türkiye AB ilişkilerinin geleceğini sadece Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler değil AB'nin bundan sonra nasıl gelişeceği de önemlidir.

AB'deki artan ırkçılığın yabancı karşıtlığının AB siyasetdini nasıl etkileyeceği ve göçmen meselesinde nasıl bir noktaya gelineceği ve nasıl bir çözüm bulunacağı da önemlidir. Ciddi sıkıntıların tartışılacağı bir  döneme giriyoruz.

Türkiye'nin ekonomik ve mali yapısı masaya yatırıldı. Önümüzdeki dönemde Türkiye ve dünya ekonomisini yakından ilgilendirecek gelişmeler üzerinde duruldu. Gerekli bütün tedbirlerin aynı kararlılıkla sürdürülmesi konusunda mutabık kalındı. Türkiye ekonomisinin güçlendirilmesi için de atılması gereken adımların tutarlılıkla atılması konusu da gündeme gelmiş oldu.

İNCİRLİK TÜRK ÜSSÜDÜR

Bu görüşmelerin yapılmış olması olumlu bir adımdır. Son zamanlarda özellikle referandum sürecinde yaşanan gerginliğin geride kalması önemli bir noktadır. Almanya'nın bu hamlesi başlı başına bir adımdır. Bu süreçte Dışişleri Bakanımız mevkidaşına gerekli hassasiyetimizi hatırlatmıştır. Türkiye düşmanı terör örgütlerine karşı Almanya'da hassas olunması konusu bir kez daha gündeme gelmiştir. Ayrıca Türk vatandaşlarına Almanya'nın bazı yerlerinde yapılan baskıların da kabul edilemez olduğu ifade edilmiştir. Orada yaşayan insanlarımız Almanya'nın bir parçasıdır. Türkiye'deki Almanya'nın askeri varlığı ise İncirlik üssü Türk üssüdür, Konya'daki üs ise NATO üssüdür.

Biz İncirlik Üssü'nün Alman ziyaretçiler için şimdilik uygun olmadığını, NATO'yu ziyaret edecek isimlerin ise Türkiye'ye karşı eylem yapan vekillerden oluşmaması özellikle belirtilmiştir. Bu gelişmeden sonra biz de bunu olumlu bir adım görerek daha ileri adımlar atılmasını temin etmeye çalışacağız.

FETÖ'CÜLERİN VATANDAŞLIKTAN ÇIKARTILMASI

Şöyle bir süreç bu. İşlemler yapılmıştır. Çok sayıda FETÖ mensubu 130 kişi arasında PKK'lı HDP'li vekiller de var mahkemeler açılmış savcılar soruşturmaya çağırmışlar mahkemelere ifade verilmek için çağrılmış mahkeme dosyalarında sanık olarak görünüyorlar ama ifade alınmaları mümkün değil çünkü yurt dışındalar. Bu da sabit olduğu için mahkemelerin süreçlerin aksatılmaması amacıyla bunlarla ilgili yurda dön çağrısı üzere İçişleri Bakanlığımıza çağrıda bulundu. İçişleri Bakanlığımız da gereken çağrıda bulundu. Bu kapsamda 3 ay içerisinde dönmezlerse vatandaşlıktan çıkartılacaktır.

BAKANLAR KURULU KARAR VERECEK

130 kişi ile ilgili hukuki süreç başlamıştır. Bunlar hemen vatandaşlıktan çıkartılmayacaktır. 3 Ay süre var. Bu konu Bakanlar Kurulu'na gelecek sonrasında ve karar verilirse bu kişiler vatandaşlıktan çıkartılacak.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ

Ortadoğu yeterince karışık. Bir çok ülkede ciddi manada siyasi sorunlar var. Cumhurbaşkanımız çok sayıda devlet ve hükümet başkanı ile ikili görüşmeler yaparak sorunun çözülmesi için aktif bir şekilde sürece dahil olmuştur. Cumhurbaşkanımızın bugün yürüteceği görüşmelerle ümit ediyoruz ki belli bir mesafe alınır. Dışişleri Bakanlarımız da konuyu gündeme getiriyor. Önemli bir kriz gibi duruyor. Bunun daha fazla büyümemesi gerekir. Türkiye olarak sorunun çözülmesi için üzerimize düşen ne varsa yerine getireceğiz.

ALMANYA ÇEKİLME KARARI ALABİLİRLER

Bu kadar gerginlik konuşuluyor. Biz görüşlerimizi söyledik onlar görüşlerini söyledi. İncirlik'in yönetimi tamamen Türkiye'dedir. Biz şimdilik ortadaki bu meseleler dururken bir Alman heyetinin İncirlik Üssü'ne gelmesinin doğru olmadığı yönündeyiz. Almanya'nın çeklime kararı da olabilir. Sonuçta bu kararı verecek olan Almanya Parlamentosu verecektir bunun kararını.

Siyasetin doğası gereği bir takım görevler bazılarına tevdi edilir daha sonra başkalarına da tevdi edilebilir. Gerek duyulursa ihtiyaç ortaya çıkarsa, her hükümetin bir hedefi var program var. Türkiye'nin gündemini de böylesine konularla meşgul etmeye gerek yok.