Mehmet Kavuk, Ali ve Hayriye çiftinin çocuğu olarak Yeşilyurt ilçesinde dünyaya geldi. Hayat hikayesine hızarcılık ve kerestecilikle uğraşan babasının 1936 doğumlu olan kendisini askere gitsin diye 1939 doğumlu olarak nüfus kayıtlarına geçirdiğini anlatarak başlayan Kavuk, Yeşilyurt’un bakir doğasında tabiatla iç içe bir çocukluk yaşadığını söyledi. Başarılı ve üretken bir talebe olarak ilkokul öğrenimini tamamladığını söyleyen Kavuk, “ Okuldan artakalan vakitlere ve tatillerde hayvanlarına çobanlık yapıp, üzüm bağlarında çalışıp, sebze ve meyveleri hasat edip ailemin geçimine katkıda bulunuyordum. İlkokulu bitirdiği yıllar, 2. Dünya Savaşı yıllarıydı. Türkiye, bu savaşın bir tarafı olmasa da doğrudan ya da dolaylı olarak savaşın yarattığı küresel olumsuzluklardan etkilenen bir ülkeydi. Dolayısıyla o yıllarda dumanı eksik olmayan dünya Türkiye ve Malatya’yı da etkiliyor, bir geçim sıkıntısını da beraberinde getiriyordu. Kavuk ailesi bu zor koşullar altında bile aşırı sıkıntı çekmeyen, maddi anlamda belli bir düzeyde hayatını sürdürmeye devam eden yapıdaydı. Kendi ürünlerimiz olan pekmez, sebze ve meyveleri kışlık yiyecekler satan şahıslarla takas ediyor; bir de hızarcılık yapan babamın kazancı dolayısıyla o günkü stantların üstünde bir hayat sürüyorduk.”
KERESTECİLİKLE İŞE BAŞLADIM
Eli iş tutan bir kimsenin daha fazla okumasına gerek duyulmayan o yıllarda ilkokulu bitirdikten hemen sonra kerestecilikte esnaf olarak iş yaşamına başladım. Baba mesleğini sürdürürken yüzünü ilk kez düğün gecesinde gördüğüm hayat arkadaşımla 1954 yılında evlendim. 1955 yılında bir miktar kredi kullanarak dokumacılık işine girdim. Sonunda bir çok girişimci Malatyalı gibi, bende genç yaşta , babamın yönlendirmesi ile Malatya’dan ayrılarak ve İzmir’e gittim.
İLK MAKİNESİ HÂLÂ DURUYOR
Hâlâ İzmir’de hatıra olarak saklı tuttuğum hızarla kerestecilik yaptım. 1959 senesinde askere gidip tekrar geldikten sonra yine babamın yanında çalışmaya başladım. Komşuevindeki zorunlu misafirlik devam ederken, kendi evimi inşa etmeye başladım. Bu süreçte 4 çocuktan oluşan geniş bir aile olduk. 1969 yılında bir benzin istasyonunun üçte birine ortak oldu. Akaryakıt işinin yanı sıra lastik ve yedek parça işleri de yaparak kerestecilik işini bırakıp otomotiv sektöründe çalışmaya başladım.”
6 BİN KİŞİLİK CAMİ YAPTIRIYOR
Malatya’da 6 bin kişilik Cami projesinin olduğunu dile getiren Kavuk, tarihsel yapısı ve dokusu farklı bir yapı olacağını dile getirdi. Tescili yapıldı arsası düzenledi. 6 bin metrekare alan. Temeli hemen atılacak. Nasipse 2-3 yıl içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Caminin adı Mehmet Kavuk Camii olacak. Ömrümüz olduğu sürece ben hayır işleri yapmaya devam edeceğim.
İşini 750 milyon ciroya ulaşan bir şirket haline getirdi
1960’lı yıllarda, kereste ticaretiyle başladığım o küçük dükkanın bugün Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan şirketlerden birine dönüşmesini gururla izliyorum. Doğduğumuz topraklardaki ticaret yaşamının da verdiği güçle, önce Malatya’da ve sonra da İzmir’de attığımız emin adımlar, Kavuklar’ı Türkiye’nin 4 farklı şehrinde istikrarla büyüyen ve ¨750 milyon TL ciroya ulaşan dev bir şirket haline getirdi. Yarım asrı aşkın süredir, varlık yönetimindeki önceliğimiz; kazancı harcamak değil her zaman şirketin büyümesi için kullanmak ve toplum için daha da faydalı çalışmalar yapmak oldu. Geçmişten bugüne taşımayı başardığımız bu anlayışla, Kavuklar’ın her ferdinin çıraklık, kalfalık, ustalık ve patronluk gibi 4 evreden geçmesi gerektiği inancını hep koruduk. Tüm bu ilkelerle olgunlaşan 3’üncü kuşağın da katılımıyla, bundan sonraki hedefimiz ülkemize değer katmaya devam etmek.
SABANCI MODELİNİ ÖRNEK ALDIM
Kendim, yavaş ve kararlı adımlarla hedefine ulaşan, Malatya, İzmir ve İstanbul’da faaliyet gösteren bin kişi civarında bir çalışanına geçim temin eden bir işadamı noktasına geldim. Onursal başkanlığını yaptığım şirketler grubunun her bir bünyesinde kardeşlerime ve çocuklarına büyük sorumluluklar verdim.
Çocuklarıma emanet ettim
'Çocuklarıma sosyal anlamda büyük kazanımlar sağlayamadım ama onlara özellikle öğrettiğim ilk şey yalan söylememek oldu' diyen Mehmet Kavuk, “Çocuklarıma çok küçük yaşlardayken bile kasanını anahtarını teslim edip onlara ticari dürüstlüğü bu tür yöntemlerle kazandırdım. Dürüstlük ticaretin ana ilkesidir. Çoğul büyümenin önemine inandığım için sorumluluk verdiği herkesin bu vasfa sahip olmasını gerekli görüyordum. Kurumların devamlılığında kriz anlarına hazırlıklı olmanın önemli olduğunu düstur edindim.
Yatırım yapmayı bilmek gerek
Geri dönüşümün nasıl sağlanacağını ve yatırımların nasıl yapılacağının bilinmesini iş yaşamında ve kurumsal başarıda hep önemlidir. Malının zekatını verip çevresindeki ihtiyaç sahiplerine elini uzatıp herkesin hakkını veren insanların üzerinden kötülüklerin uzaklaşacağına inanıyorum. Mutluluğa giden yolun aşını, işini ve eşini sevmekle kat edebileceğine inanıyorum. Yalanı ve dedikoduyu dilinden uzaklaştırıp, tatlı sözü diline dolayanların hayat yolunda daha başarılı olacaklarını iddia ediyorum”.
Kavuklar şirketi 3 kuşak bir arada
45’nci yılını dolduran ve 2014’Te ¨ 750 milyon TL ciroya ulaşan Kavuklar’ın; akaryakıt, otomotiv, beton, prefabrik, gayrimenkul geliştirme, sigortacılık, gıda, matbaa ve mürekkep olmak üzere birçok faaliyet alanı bulunuyor.
Sektöre öncülük ediyor
Kavuklar, 1994'te Malatya’da 2000 yılında da Izmir’de binek ve hafif ticari arac¸ pazarında hizmet vermeye bas¸ladı. Malatya’da Chevrolet, Hyundai ve Opel markalarıyla Izmir’de ise Citroen, Nissan ve Opel markalarıyla 5 noktada hizmet sunan Kavuklar, 2009’da Chevrolet, Saab ve Opel markalarının satıs¸ ve servis hizmetlerini yu¨ru¨ten Egem Otomotiv’i devraldı. Bugu¨n Izmir’de ve Malatya’da sekto¨re o¨ncu¨lu¨k eden bir grup haline geldi.