Bari bu emekten utanın

18 ilçe, 78 köy, 2 bin219 çiftçi etkilendi. Bakan Pakdemirli, orman yangınlarına 72 hava aracının müdahalede bulunduğunu belirterek, “38 ilde 163 yangın çıktı, 152 tanesi söndürüldü” dedi. 6 ilde 11 yangın devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris Öğretmenevi'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yangınlarda 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız hava helikopteri, 805 tanker, 155 iş makinesi, yaklaşık 5 bin 200 personelin mücadele ettiğini belirten Bakan Pakdemirli, "Antalya, Muğla, Adana, Mersin ve Osmaniye'de afetten etkilenen vatandaşlarımızın tarımsal alanla ilgili ön hasar tespit çalışmalarını bitirdik" dedi.

Yangınlara 72 hava aracının müdahalede bulunduğunu belirten Pakdemirli, "38 ilde 163 yangın çıktı, 152 tanesi söndürüldü" diye konuştu.

SICAKLIK REKORU

Hava sıcaklıklarının Akdeniz bölgesinde rekor seviyede olduğunu vurgulayan Pakdemirli, "Hava sıcaklığında bugün Marmaris'te 45.5 dereceyle tüm zamanların sıcaklık rekoru kırıldı. Önceki rekor 7 Temmuz 1988'de 45.2 olarak ölçülmüştü" dedi.

Yangınlardan 5 ilin etkilendiğini belirten Pakdemirli şöyle devam etti: "5 ilimizde 18 ilçe, 78 köy ve 2 bin 219 çiftçimiz yangınlardan etkilenmiş durumda. Çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz üreticilerimizin mağduriyeti giderilecek."

'BİLİYORSUNUZ AMA İFTİRALARINIZA ISRARLA DEVAM EDİYORSUNUZ'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Twitter hesabından, Kılıçdaroğlu'nun dün yaptığı basın toplantısında, yangında zarar görmüş alanlarla ilgili sözlerine yanıt verdi: "Sayın Kılıçdaroğlu, hem anayasa hem kanunlar gereği yanan orman arazilerinin öncelikle ağaçlandırılması hukuki bir zorunluluk olup görev yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığındadır. Bu arazilerin yangın sonrası turizm veya başka amaçla yapılaşmaya açılması da hukuken mümkün değildir. Siz bunları zaten biliyorsunuz ama gerçek dışı iftiralarınıza ısrarla devam ediyorsunuz."

ANTALYA'DA 48 MAHALLE HASAR GÖRDÜ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Manavgat'ta AFAD Koordinasyon merkezinde son gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bakan Kurum yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yangın 28 Temmuz'da 4 farklı noktada başladı ve Antalya'da 48 mahallemiz etkilendi. 670 vatandaşımızın 654'ünün hastanede tedavileri yapılarak taburcu edildi. 1882 afetzedeye psiko-destek verildi. 9 vatandaşımız yurt ve pansiyonlarda kalıyor. 912 ailemize toplamda 12 milyon 200 bin lira yardım yapıldı ve devam ediyor."

YALAN ÜZERİNDEN PROVOKASYON

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangınlarla ilgili provokasyon yapıldığını belirterek, "Burada hiç kimse siyasi ve ideolojik bir ayrım ortaya koymadan mücadelesini sürdürüyor. Provokasyon var mı, var. Bunların hepsine göğüs gereceğiz " dedi. Soylu, şöyle devam etti:

"Şu tartışma o kadar ayıp bir tartışma ki, 'Polisin TOMA'sı vatandaş gösteri yaparken su sıkıyor, şimdi sıkacak mı?' Başından beri sıkıyor. Onlarca TOMA var şu anda. İtfaiyeye yardım ediyor. Yalan üzerinden provokasyonla karşı karşıyayız."

FRANSA, YUNANİSTAN VE ALMANYA YARDIM TEKLİFLERİNİ GERİ ÇEKTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin yurtdışından gelen uçak tekliflerini kabul etmediği iddialarını yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, tüm görüşmeler ve yaşananları şöyle anlattı:

"Ciddi bir dezenformasyon var. Afet olduğunda biz Türkiye olarak başka ülkelere yardım ettiğimiz gibi başka ülkelerinde bize yardım etmesini elbette kabul ederiz. Kendi imkanlarımızla üstesinden gelebileceğimiz durumlarda teşekkür ediyoruz. AB bizimle temasa geçip duyuruyu ülkelere iletti, 4 ülkeden geri dönüş oldu. Hırvatistan, Romanya, Fransa ve İspanya. Romanya'nın uçağı uygun değildi. Fransa uçak teklifini, Yunanistan yardım teklifini, Almanya da 2 helikopter teklifini geri çekti."

HELİKOPTER VE UÇAK GÖNDERENLER

Bakan Çavuşoğlu, yardım gönderen ülkelerle ilgili şu bilgileri verdi: "Cumhurbaşkanımız ve ilgili kurumlarımızın girişimleriyle gelen uçaklar var. Azerbaycan'dan 1, İran'dan 2 helikopter ve 1 uçak, İspanya'dan 2 uçak geldi. Katar'dan ekip ve teknik ekipman geldi. Rusya'dan 5 yangın söndürme uçağıyla, 3 helikopter, Ukrayna'dan da 3 amfibik uçak geldi. Ukrayna'dan yarın (bugün) dört yangın söndürme helikopteri daha gelecek."

ALEVLERİ KESMEK İÇİN YENİ YOLLAR AÇIYORUZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu "Yangının yerleşim yerleriyle ve diğer ormanlarla bağını koparmak için de yeni yollar açıyoruz" dedi. Karaismailoğlu şöyle devam etti: "Türkiye'nin bütün illerinden gelmiş olan arkadaşlarımızın, vatandaşlarımızın olağanüstü gayretleri var. Öncelikli amacımız yangını bertaraf etmek."