Balıkesir'e jeotermal kurutma tesisi! Hem gıda hem de ekonomik sürdürülebilirlik

Balıkesir'de jeotermal enerji vasıtasıyla, doğa dostu şekilde işletilecek olan Sındırgı Jeotermal Kurutma Tesisi'nin inşasına devam ediyor. Tesis sayesinde gıda kayıplarının önüne geçilecek. Kadınlar ve gençlerin refah seviyeleri artacak.

Balıkesir’in 20 ilçesinde, çiftçiler tarafından üretilen sebze ve meyveleri jeotermal enerji ile kurutacak, doğa dostu Sındırgı Sebze Meyve Kurutma Tesisi’nin inşası tüm hızıyla devam ediyor. Şehrin kalkınmasına ve ürünlerinin katma değer kazanmasına vesile olacak tesiste; Havran’ın mandalinasından, Kepsut’un şeftalisine kadar her ilçede yetişen ürünler kurutularak Balıkesirli çiftçinin daha çok kazanmasının önü açılacak. Tesisin inşasının tamamlanmasıyla birlikte; şehre katma değer yaratılarak kullanım dışı tarım alanları aktif hale getirilecek, gıda kayıplarının kurutma yöntemiyle önüne geçilecek.

İŞGÜCÜNE KATILIM ARTIYOR

Yaklaşık 5.5 milyon liraya mal olacak tesis; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde; Sındırgı Belediyesi, Balıkesir Tarım Ürünleri AŞ, Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, S.S. Osmanlar Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Yaylabayır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklığında hayata geçiriliyor. Tesis sayesinde kadın ve genç nüfusun işgücüne katılımı artacak aynı zamanda ekonomik sürdürülebilirlik adına; kadınların, genç nüfusun ve gelir düzeyi düşük vatandaşların refah seviyesi yükselecek.

20 İLÇEDE KONTROL EDİLECEK

Şehir ekonomisine büyük katkı sağlayacak Jeotermal Kurutma Tesisi sayesinde 20 ilçede sertifikalı iyi tarım uygulaması yapılarak, üretilen ürünler gıda güvenliği açısından her aşamada kontrol edilip denetlenecek.

VAHŞİ DEPOLAMA TARİHE KARIŞIYOR

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, depolama alanlarını rehabilite ediyor. Artık ilçelerin atıkları doğada vahşi şekilde depolanmayacak, katı atık aktarma istasyonları vasıtasıyla Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’na getirilerek elektrik üretilecek. Bu sayede atıkların denize, toprağa, havaya kısacası doğaya verdiği zararlar da ortadan kaldırılmış olacak.

269 BİN 619 M2 TEMİZLENECEK

Belediye; Erdek Ocaklar, Burhaniye Pelitköy, Gömeç Karaağaç ve Gömeç düzensiz depolama alanlarında rehabilite çalışmalarını tamamladı; Burhaniye, Ayvalık ve Bandırma düzensiz depolama alanlarında ıslah çalışmalarına devam ediyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla 269 bin 619 metrekare alan ıslah edilecek. Bu sayede toplam 2 milyon 799 bin 526 metreküp katı atık Büyükşehir’in planlı rehabilite çalışmalarıyla tarihe karışacak.

ENGELSİZ ŞEHİR

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nce kentin çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen; bakım, onarım ve yenileme çalışmalarında engelli vatandaşların görüşleri doğrultusunda projeler yapılıyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Zağnos Paşa Camisi çevresinde devam eden çalışmaları, engelli birey Canan Çakır ile birlikte inceledi. Başkan Yılmaz, “Engelli kardeşlerimiz, projenin onlara engel teşkil edebilecek noktalarını saptayacak, dönüştürecek ve engelsiz bir şehrin inşasında doğrudan görev alacaklar. Belediye olarak kullanıcılarının uyguladığı ve yönetimde yer aldığı bir süreci başlattık” diye konuştu.

YENİ KARESİ KONUTLARI’NDA ANAHTAR TESLİMİ 31 OCAK’TA

505 daireden oluşan Yeni Karesi Konutları’nın 1. etabının yüzde 98’i tamamlandı. Daireler, Başkan Yücel Yılmaz’ın söz verdiği 31 Ocak’a yetişecek, sahiplerine anahtarlar teslim edilecek.

Balıkesirlilerin, uygun fiyatlara kaliteli konut sahibi olabilmesi amacıyla kurulan BALTOK tarafından inşa edilen Yeni Karesi Konutları’nın; 505 dairelik 10 blok konut ve 1 blok ticari alandan oluşan 1.Etap çalışmalarında sona geldi. 2018 yılında durdurulan inşaat çalışmaları, Başkan Yücel Yılmaz’ın göreve gelmesinin ardından yeniden ihaleye çıkılarak tekrar başladı. 20 Ocak 2020’de yüklenici firmaya yer tesliminin yapılmasının ardından hızlı bir şekilde devam eden çalışmaların yüzde 98’i tamamlandı. Daireler, Başkan Yücel Yılmaz’ın söz verdiği 31 Ocak’a yetişecek.

SIRA ÇEVRE DÜZENLEMESİNDE

Bina içlerindeki; vitrefiye, doğrama, duvar kâğıtları dâhil tüm ince işlerin sonuna gelen BALTOK, daireleri ince temizlik için hazırlıyor. Peyzaj düzenlemeleri kapsamında otomatik sulama sisteminin alt yapısını bitiren ekipler, alanı çim ekimi hazırlıyor. Doğalgaz hattı kazı ve boru döşeme çalışmalarının 10 gün içerisinde tamamlanmasının ardından Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ile Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından; çevre düzenlemesi, sosyal alanlar ile yolların asfaltlama çalışmalarına başlanacak.

B BLOK’TA SON 48 DAİRE SATIŞTA

Projenin A 1,2,3,4 bloklardaki dairelerin tamamı satıldı, B bloklarda ise son 48 daire satışta. Kalan daireler; brüt 96 m2 2+1 F tipi daireler 320 bin TL, brüt 117 m2 3+1 C tipi daireler 370 bin TL ile brüt 143 m2 3+1 E tipi daireler 470 bin TL liste fiyatlarıyla BALTOK satış ofislerinde alıcılarını bekliyor.

BALIKESİR BM 75. YIL GENÇLİK MERKEZİ AÇILIYOR

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Birleşmiş Milletler’in 75. yıl anısına Balıkesir’de yapımı tamamlanan Gençlik Merkezi’nin hizmete açılacağı müjdesini verdi. Merkezin dünyada bir ilk olma özelliğini taşıdığını kaydeden Bakan Kasapoğlu, “Bu merkez, BM Gençlik Stratejisi ile ülkemizin uluslararası gençlik çalışmalarındaki güçlü varlığının kesişim noktasında önemli bir sembol olacaktır” dedi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise “Büyükşehir olarak gençlerimizi; Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası organizasyonlar konusunda uzmanlaşmaları için destekleyeceğiz” diye konuştu.

YÜZYILLAR SONRA ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi; Zağnos Paşa Camii’ne yakışan bir meydan inşa etmek için çalışmaları başlattı. İlk olarak; Deve Loncası ve Zağnos Paşa Camii bağlantı yollarının altyapı ve üstyapısı yenilendi. Bin 600 metrekarelik mevcut cami avlusunun kapasitesi 3 bin metrekareye çıkarılıyor. Başkan Yılmaz, “Zağnos Paşa Camii, bizim için önemli. Çevresindeki tarihi dokuyu gün yüzüne çıkaracak bir proje için gün sayıyoruz” dedi.

TABELA KİRLİLİĞİNE KATILIMCI ÇÖZÜM

Balıkesir Kent Konseyi, reklam tabelalarının oluşturduğu görüntü kirliliğini ortadan kaldırma kararı aldı. Tabela, totem ve yön tabelalarının hangi standartta yapılacağına karar vermek için esnaf ve vatandaşlarla birebir görüşmelere başlayan Büyükşehir, 20 ilçe meydanı ve tarihi alanlarında yapılacak çalışmaları kendi iş gücü ve öz kaynağıyla yapacak.

400 BİN TON ÇÖPTEN 50 BİN HANEYE ENERJİ

Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda atmosfere yayılan metan gazını elektriğe çevirmek için hazırlanan çevreci tesiste, 400 bin ton çöp işlenerek 50 bin haneye enerji olarak veriliyor. 2021 yılında üretimin daha da artırılması hedeflenen tesis, 2020 yılının başından bu yana 12 milyon metreküp metan gazının salınımını engelledi.