Balıkesir peynirleri Norveç'te vitrine çıktı

“50 Peynirli Şehir Balıkesir”in 5 peyniri, “The World Cheese Awards 2023 Dünya Peynir Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti. 6 kıta, 42 ülkeden 4000'in üzerinde yerel peynir çeşidinin yer aldığı yarışma, Norveç'in Trondheim şehrinde gerçekleştirildi. Yarışmada, Balıkesir'i temsil eden peynirler, jüri üyelerinin büyük beğenisini kazandı.

Dünya, Peynir Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden ilk şehir olan Balıkesir, "50 Peynirli Şehir Balıkesir" kitabı ile şehirde yarattığı kültürel ve ekonomik başarıların ardından Türkiye'nin yerel-geleneksel peynirlerini global pazara taşıyarak büyük bir adım daha attı.

42 ÜLKE, 4000 ÇEŞİT

"50 Peynirli Şehir Balıkesir"in 5 peyniri, "The World Cheese Awards 2023" Dünya Peynir Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti. Altı kıta, 42 ülkeden 4000'in üzerinde yerel peynir çeşidinin yer aldığı yarışma Norveç'in Trondheim şehrinde gerçekleşti.

BALIKESİR 5 PEYNİRLE KATILDI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yarışmaya, dünya birincilik ödülü almış "50 Peynirli Şehir Balıkesir" kitabında yeralan Bükdere Küflü Katık, Kirli Hanım, Coğrafi işaretli Manyas Kelle, İvrindi Kelle, Savaştepe Mihaliç Kelle ile katıldı. Balıkesir peynirleri, görünüşleri, aromaları ve ağızda bıraktıkları tat ile değerlendirmeye alındı. Balıkesir'de üretilen 5 farklı tattaki peynir, "The World Cheese Awards 2023" Yarışması'nda peynir alanında uzman jüri üyelerinin büyük beğenisini kazandı.

EN BÜYÜK ORGANİZASYON

Dünyanın en büyük global peynir organizasyonunda Balıkesir'in peynirleri Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında ülkemizi de temsil etti. Ödüllü "50 Peynirli Şehir Balıkesir" kitabının yazarları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur, İngilizce çevirisi de yapılan peynir kitapları ile bu uluslararası organizasyonda Türkiye peynirlerinin tanıtımına katkı sağladı.

Ülkemizde kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan peynirin en iyilerinin seçildiği yarışma, arklı kökenlere, geleneğe, tat ve tarza sahip ülkelere özgü geleneksel peynirlerin, uluslararası sahnede sergilenmesine, üretimlerinin korunarak devam etmesi için etkin rol üstleniyor.

Balıkesir standını ziyaret eden Norveçliler, tadım yaptıkları peynirlere övgüler düzdü.

Yarışmada, 42 ülkeden 4000'in üzerinde yerel peynir çeşidi yer aldı.

Balıkesir peynirleri, görünüşleri, aromaları ve ağızda bıraktıkları tat ile büyük beğeni gördü.

"50 Peynirli Şehir Balıkesir" kitabının yazarları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur, uluslararası organizasyonda Türkiye peynirlerinin tanıtımına katkı sağladı.