Akşam
Okulların kapanması ve Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasıyla birlikte turizm sektöründe hareketlilik hızlandı. Turizm firmaları bu dönemde tanıtım ve reklam çalışmalarını daha da artırdı. Tüketici talebini fırsat bilen dolandırıcılar ise devrede. Özellikle sıkça tercih edilen otel ile turizm tesislerinin internet sitelerinin fotoğraf ve isimlerini kopyalarak, e-posta ve kısa mesaj üzerinden cazip tekliflerle tüketicileri dolandırma vakaların artması üzerine Ticaret Bakanlığı konuya el attı.
BUNLARA ÖZEN GÖSTERİN
Tatil rezervasyonu yaptıracak vatandaşları uyaran bakanlık, tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için dikkat etmeleri gereken hususları şöyle sıraladı: "n Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları üzerinden gelen teklifin içeriğinde yer alan tesis resimlerinin, kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğu sorgulayın. n Satın alma kararı öncesinde tercih edilen seyahat acentesi veya turizm tesisinin ilgili kamu kurum ve kuruluşları nezdinde kayıtlı olup olmadığını kontrol edin. n Bu kapsamda seyahat acentelerinin ve turizm tesislerinin belgeli olup olmadığını, turizm tesislerinin kaç yıldız sahibi olduğunu 'www.kulturturizm.gov.tr' ve 'www.tursab.org.tr' adreslerinden sorgulayabilirsiniz. n Özellikle mesafeli yolla imzalanan sözleşmelerde, seyahat acentesinin veya turizm tesisinin internet sitelerinde adres, unvan ve iletişim bilgilerine yer verildiğinin ve ayrıca internet sitelerinin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'nde (ETBİS) kayıtlı olduğunun kontrolünü yapın. n Sosyal medya üzerinden satın almak yerine seyahat acentelerinin kendi internet sitesinin tercih edilmesi ve ödemelere dikkat gösterilmesi gerekiyor."
PAKET TURDA FESİH HAKKI
Özellikle paket turlarda rezervasyonların başlangıç tarihine uzun süre kala yapılması sonucu, tüketicilerin önceden planladıkları turlara hayatın normal akışı içinde yaşanan birtakım sorunlar nedeniyle katılamadığı belirtilen açıklamada, bu tür durumlarda, tüketicilerin paket tur sözleşmesini fesih hakkı bulunduğu hatırlatıldı. Tüketicinin, paket turun başlamasından en az 30 gün önce paket tur sözleşmesini feshetme ve ödenmesi zorunlu vergi gibi yasal yükümlülükler dışındaki paket tur bedelini herhangi bir kesinti yapılmaksızın iade alma hakkı var.
BODRUM'A 1 GÜNDE 25 BİN ARAÇ
Bodrum'a 1 günde 25 bin araç giriş yaptı. 5 dakikalık yol 45 dakikaya çıktı. Bodrum'un bayramda nüfusunun 1 milyonu bulabileceği belirtiliyor.
Bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasının ardından memleketlerine ya da tatil bölgelerine seyahat edecek vatandaşlar, İstanbul'da otogarın yolunu tuttu. Otogarda hareketliliğe neden olan vatandaşların tatil öncesi bilet talebi artarken, otobüs firmaları ek seferler koydu. Bu arada denetimler de artırıldı. İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ekipleri de 15 Temmuz Demokrasi Otogarı çıkış noktalarında denetim yaptı. Denetimlerde, emniyet kemeri kullanımı, otobüs lastiklerindeki diş derinliği ve takograf cihazı incelendi.
KARAYOLLARINDA 5 BİN 400 PERSONELE BAYRAM MESAİSİ
Karayolları Genel Müdürlüğü Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi'ni ziyaretinde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, bayram tatili öncesi alınan tedbirleri ve çalışmaları anlattı. Uraloğlu, "Sorumluluk ağımızda bulunan 69 bin kilometre yolda yaşanması muhtemel olumsuzluklara karşı Türkiye genelinde; 1000 ekip, 5 bin 400 personel, 1500 makine ile 7/24 esasına göre görev yapacak, trafik güvenliğini tehlikeye sokabilecek her duruma anında müdahale edeceğiz" dedi.