Bakanlık İzmir Körfezi için düğmeye bastı! Cemil Tugay imza atmadı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu, İzmir körfezinin temizliği konusunda 15 maddelik 'İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı'nı yayınladı. geçecek İzmir Körfezi ile ilgili eylem planına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın iki gün geçmesine rağmen hala imza atmadığı ortaya çıktı. Detaylar haberimizde...

İzmir Körfezi Bilim Kurulunca hazırlanan 15 maddelik İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı'nın açıklanmasının ardından Bakanlık ekipleri hızlıca harekete geçmişti. Söz konusu eylem planında körfezin temizlenebilmesi için tüm kurumlar gibi İzmir Büyükşehir Belediyesinin de sorumlulukları belirlenmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) körfezde yaşanan kirliliğin azaltılması amacıyla "Safinaz 1" isimli deniz yüzeyi temizleme aracını bölgeye yönlendirdi.

Bakanlık çalışmalara hız kesmeden devam ederken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın plana henüz imza atmadığı öğrenildi. Çevre kirliliği ve balık ölümleri ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin sorumluluktan kaçtığı iddia edilirken, Tugay'ın plana ne zaman imza atacağı ise merak konusu oldu.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

İzmir Körfezi'nde çalışmalara başlayan deniz süpürgesi olarak tabir edilen gemi, katı atık, ölü balıklar, plastik, ambalaj atıkları, balık ağları ve diğer zararlı materyalleri toplayarak geri dönüşüm için ayrıştırıyor.

AK PARTİ'DEN CHP'Lİ YÖNETİME TEPKİ

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe ilişkin "CHP'li belediyenin başarısız çevre yönetimi, İzmir Körfezi'ni adeta bir zehir çukuruna çevirdi. Ama önceki İzmir Büyükşehir Belediye yönetimi ipe un sere sere, ayağını sürüye sürüye İzmir'i bugünkü felaketle karşı karşıya bıraktı" ifadelerini kullandı.

Saygılı, AK Parti İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, kentin en önemli konusunun körfezdeki çevre krizi olduğunu belirtti. Önceki dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesini, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisindeki 4. fazın devreye sokulması için defalarca uyardıklarını kaydeden Saygılı, belediyeden uyarılara yanıt gelmediğini söyledi.

Bilal Saygılı, bilim insanlarının körfezi "son 25 yılın en kirli dönemi" olarak nitelendirdiğini anımsatarak, "CHP'li belediyenin başarısız çevre yönetimi, İzmir Körfezi'ni adeta bir zehir çukuruna çevirdi. Ama önceki İzmir Büyükşehir Belediye yönetimi ipe un sere sere, ayağını sürüye sürüye İzmir'i bugünkü felaketle karşı karşıya bıraktı." ifadesini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, körfezdeki kirliliğe ilişkin çalışma başlattığını hatırlatan Saygılı, İzmir Körfezi Bilim Kurulunca hazırlanan 15 maddelik "İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı"nı incelediğini, 13 maddenin belediyenin sorumluluğunda olduğunu aktardı.

15 MADDELİK PLAN AÇIKLANDI

İzmir İktisat Kongresi binasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu üyesinin katıldığı "İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı Toplantısı" geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı.