Son dakika... Bakan Varank: Antarktika'da geçici bilim üssümüzü kurduk

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: ''Şunun müjdesini veriyorum; arkadaşlarımız resimleri yolladılar. Antarktika'da geçici bilim üssümüzü kurduk.''

1

Bakan Varank, Bolu'da Gençlik Kolları Seçim Standı'nı ziyaret etti.

Burada açıklama yapan Varank, seçim çalışmaları kapsamında kente geldiklerini söyledi.

Yerel seçimlerde 1 milyona yakın gencin ilk defa oy kullanacağını aktaran Varank "Bu gençlerimize bizim ulaşmamız lazım. Hem bu stantlarla onlara ulaşmaya çalışılıyor hem de ev ziyaretleriyle belediyecilik vizyonumuz anlatılmaya çalışılıyor." diye konuştu.

- "Çok gururlandıran bir tablo"

Bakan Varank, Bolu'dan bir müjde vermek istediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bizim Antarktika'ya bilim üssü kurma projemiz var. Bu da sayın Cumhurbaşkanımızın vizyoner siyaset anlayışıyla ortaya konmuş bir proje. Bilim insanlarımız, 3. bilim seferlerini şu anda Antarktika'ya düzenliyor. Bizim Antarktika anlaşmalar sisteminde söz sahibi olup orada kalıcı bir üs kurmamız için bu bilim seferlerinin yapılması ve orada geçici bir üs kurma faaliyetinin gerçekleştirilmesi gerekiyordu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN...

Şunun müjdesini veriyorum; arkadaşlarımız resimleri yolladılar. Antarktika'da geçici bilim üssümüzü kurduk. Çok gururlandıran bir tablo var. Bayrağımızı oralarda dalgalandırmak, sancağımızı dalgalandırmak bizler için gurur verici. Ayrıca oldukça meşakkatli bir süreç, bilim insanlarımıza da teşekkürlerimizi yolluyoruz. Nasıl eziyet çektiklerini, nasıl fırtınaya tutulduklarını bana telefonda da anlattılar. Ülkemize hayırlı olsun inşallah."

ANTARKTİKA'DA TÜRK BİLİMSEL ARAŞTIRMA KAMPI KURULDU

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde gerçekleşen 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde çalışmalar sona yaklaştı. 

Beyaz kıtada seyre devam eden Türk bilim insanları, zorlu bir yolculuğun ardından Horseshoe Adası’na ulaştı. 

Yaz sezonunun yaşandığı kıtadaki hava sıcaklığı, bilim insanlarının seyri süresince eksi 10 dereceleri gördü ancak bu değer rüzgarın etkisiyle daha düşük hissedildi. 

Şiddetli rüzgar nedeniyle yaklaşık 8 metreyi bulan dalgalar, Türk bilim insanlarının yolculuğunu zorlaştırdı. 

Horseshoe Adası da bilim insanlarını fırtınayla karşıladı. Fırtınanın etkisiyle adanın çevresinde rüzgarın hızı saatte 126 kilometre ölçüldü. Yaklaşık bir hafta süren fırtına, bilim insanlarının çalışmalarında gecikmeye yol açtı. 

6 TONLUK MODÜLLER BOT VE HELİKOPTERLERLE TAŞINDI 

Olumsuz hava koşullarının iyileşmesiyle bilim insanları, Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nın kurulumu için çalışmalara başladı.

Ağırlığı yaklaşık 6 ton olan 3 modülü mavna, zodyak botlar ve helikopterle karaya taşıyan bilim insanları, bir hafta süren yoğun çalışmaların ardından modüllerin kurulumunu tamamladı.

Söz konusu kampın kurulum çalışmalarına, serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen de destek verdi. 

Bütün bu emeklerin sonucunda, Antarktika'ya Bilim Üssü Kurulması Projesi’ne yönelik çalışmaların gerçekleştiği 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Horseshoe Adası’nda Türk Bilimsel Araştırma Kampı kuruldu. 

Türkiye'nin beyaz kıtadaki geçici üssü olan kampın kurulmasıyla Horseshoe Adası’nda Türk bayrağı göndere çekildi. 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi (PolReC) tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda 3. Ulusal Bilim Seferi ekibi, kampın açılışının ardından Gaziantep Büyükşehir ve Tuzla Belediyelerinin düzenlediği Antarktika konulu resim yarışmasına katılan ve dereceye giren çocukların resimlerini sergileyerek aile fotoğrafı verdi.

(AA)