Bakan Soylu 24 TV'de açıkladı: FETÖ'den gerilla tipi yeni yapılanma

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet'in içinde tespit edilen yeni FETÖ yapılanmasıyla ilgili olarak “Gerilla tipi görevler vermişler, polisi, jandarmayı birkaç adama tahsis etmişler” dedi.

Akşam

İçişleri Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Soylu, 24 TV'deki canlı yayında AKŞAM Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu, 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek ve yazar Fadime Özkan'ın sorularını cevapladı.

AFET BÖLGESİ: Dünya tarihinin en önemli, en büyük ve yerkürenin en yaygın depremiyle karşı karşıya kaldık. 120 bin kilometrekareye varan, Hollanda'dan büyük bir alanı etkileyen. Bilim adamlarının söylediği; Biz 3 faya kadar çalıştık ama burada 7 fay kırıldı ve biz buna çalışmadık.' 7 faya kadar bir simülasyonumuzu biz bugüne kadar çalışmadık. Tablo çok net bir şekilde ortada.

MARKETLERİ AÇTIK: Bu afette başka bir şey yaptık. Bütün süpermarketlerin tamamını halka açtık. Hepsinin başına polis koyduk, jandarma koyduk. Diyorlar ya 'Bunlar yağmalandı'. Hayır, belki ufak tefek bir takım olaylar olmuş olabilir ama onların yüzde doksanının başına polis koyduk, jandarma koyduk ve vatandaşımızın ilk ihtiyaçlarını hemen oradan karşılamaya çalıştık. Mesela benzinde problem vardı. Benzinde de aynısını yaptık. Bazı benzin istasyonlarını kapattılar. Hemen benzin istasyonlarının başına polisi ve jandarmayı getirdik ve hemen oradan vermeye çalıştık.

ÖNCE HASTANELER: İlk önce hastanelerin mazotunu ve yakıtını karşıladık. Ondan sonra TSK ile Jandarma ile her ilde bazen DSİ bazen ormanı depo yaptık. Bütün gelen mazotları oraya aktardık ve oradan bütün dağıtımları gerçekleştirdik. Sahada bir sistem sürekli devam etti. İkinci işimiz arama kurtarma yapan araçların depolarının doldurulmasıydı, bunları da doldurduk.

CANHIRAŞ MÜCADELE: Depremin ilk saatinden itibaren hem devlet hem STK'lar hem yerel yönetimler hem kamu kurum ve kuruluşlarının tamamı sahada canhıraş bir mücadele yapıyordu. Bu esnada Sayın Cumhurbaşkanımız bir karar daha verdi ve çok doğru bir karardı. Sayın Cumhurbaşkanımız tahliye kararı verdi. Çünkü bizim şehirleri boşaltmamız lazımdı. Eğer biz şehirleri boşaltamazsak hem arama kurtarma hem onların ihtiyaçlarını gidermede bambaşka bir yoğunluk yaşayacaktık. O zaman THY imdadımıza yetişti. Düğmeye bastı ve bence tarihin en büyük operasyonlarından birini yaptı.

3 MİLYON KİŞİ ÇADIRDA: 782 bin civarında çadır kuruldu. Bu çadırlarda şu anda 3 milyon insan yaşıyor. Yaklaşık 78 bin civarından konteyner kuruldu. Çok yakın bir zamanda bu rakam 100 bini bulmuş olacak. Bunlarda 60 binin üzerinde insan yaşıyor. Diğerlerinde de son hazırlıklar yapılıyor. 65 bin konteyneri Çin'den getiriyoruz. Bu esnada BM dahil, Afganistan dahil, komşularımız dahil herkesten var olan stok çadırlarını da aldık. Şu anda elimizden yaklaşık 200 bin stok çadırımız var. Çin'den de çok iyi bir anlaşma yaptık. Orada da yaklaşık 10 bin kişi sadece çadır üretiyor, 8 bin kişi bu katlanır konteyner üretiyor.

FETÖ YAPILANMASI: FETÖ'nün emniyet içindeki yeni yapılanmasında o CHP'li vekil (Murat Bakan) tam olayın göbeğinde. Gerilla usulü görevler vermişler. Polisi jandarmayı birkaç adama tahsis etmişler. Bunların hepsini tek tek tespit ettik. Bunu savcılıkla paylaşacağız. Tam anlamıyla FETÖ tipi bir yapılanma. Bir kısmı böyle bir yapılanma içerisinde olduğunu bilemeyebilir. 100 kişinin ihraç edilmesi gerektiğini ama korunup kollandığını gördük. Benim de hayretime mucip oldu. Sonuçta ben teşkilatımı biliyorum. Ama soteye yatmış, her türlü dezenformasyonu yayacak bir yapıyı kurmuşlar. Önümüzdeki günler de detaylar açıklanacak. Rütbeliler de var. Eskiden gelenler de var. İhraç ettiklerimiz de var.

YEŞİL SOL PARTİ KANDİL'İN TALİMATI İLE KURULDU

"Yeşil Sol Parti, HDP'nin sicilini temizlemek üzere kurulmuş bir parti, çünkü iki yıl önce bu kararı verdiler. Biz iki yıl önce belgelerle bunu ele geçirdik ve bu karar Kandil'in kararıdır. Devletin dinlemelerinde ortaya çıkan bir bilgi. Yeşil Sol Parti bizatihi Kandil'in talimatıyla kurulmuştur ve bizatihi bu seçimlerde HDP'ye yönelik alternatif bir parti olarak kurulmuştur. HDP'nin anasını zaten Diyarbakır anneleri ağlattı. Fiili olarak kapattı. AYM ne derse desin. Şimdi oradaki muratları şu acaba kısa bir dönem içerisinde böyle bir siyasi partiyle bir illüzyon oluşturup burada temiz sicilli bir partiyle farklı bir adım atabilir miyiz? Bu bahsettiğiniz partide dağdan terörist listeleri var. PKK'nın giysisini giymiş dağlardaki resimlerle beraber çıkar."

KPSS İLE 10 BİN YENİ POLİS ALINACAK

"POMEM (Polis Mesleki Eğitim Merkezi) 10 bin kadromuz var, zannediyorum Cuma günü açıklayacaklar. Talep edenlerin önemli bir bölümü KPSS'den alınsın istiyorlardı, bu KPSS'den alınacak yeni KPSS beklenmeyecek. Bu arada PAYEM var onlar da bu Cuma günü yani polislikten komiser imtihanına girenleri de bu Cuma günü gönderiyoruz."