Bakan Özlü: Zeytin sahaları yatırıma açılmayacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü,''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile istişare edeceğiz ve ortak bir karar vereceğiz. İlla böyle olsun diye ısrarcı olmayacağım. Çünkü spekülasyona doğru gidiyor. Çıkarabiliriz o maddeyi, sorun değil'' dedi.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, AK Parti Van  Milletvekili Beşir Atalay başkanlığında toplandı.  Komisyon, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla  Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun  Tasarısını, tali komisyon olarak görüştü. Toplantıda söz alan milletvekilleri tasarıya ilişkin görüşlerini dile  getirirken, muhalefet milletvekilleri, tasarının; "kamu yararı kararı alınan  yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve  Hayvancılık Bakanlığınca izin verilmesi" maddesine yoğun eleştiri getirdi. Milletvekillerinin eleştirilerine yanıt veren Bakan Özlü, yüksek katma  değerli ürünlerin yüksek teknolojili ürünler olduğunu belirterek, "Bu nedenle  yüksek teknoloji üretmek durumundayız. Bunu nasıl yaparsınız, ya teknolojiyi  transfer edersiniz ya da siz yaparsınız ama transferi de bir yere kadar  yaparsınız. Biz teknoloji üretmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Tasarıyı hazırlarken sanayicilerle görüştüklerini, onların taleplerini  aldıklarını aktaran Özlü, ilgili bakanlıklarla da görüştükten sonra tasarıyı  Meclis'e sevk ettiklerini bildirdi. Faruk Özlü, "öğretim üyelerinin emeklilik yaşının 75'e çıkarılması"  ile ilgili eleştirilere yanıt verirken, "Yaş artırımı, sadece öncelikli  alanlarda, yıllık süre uzatımı ile olacak. Sadece belli ve ihtiyaç olan alanlarda  olacak, otomatik uzatma olmayacak." dedi.

'ZEYTİNLİK SAHALARINA SANAYİ TESİSİ KURMAK AMACINDA DEĞİLİM'

 Zeytincilik Yasasının 1939 yılında çıktığını, o yıllardaki  teknolojiler ile bugünün teknolojisinin aynı olmadığına işaret eden Özlü, "Artık,  içme suyuna yakın arıtma sistemleri var." ifadesini kullandı. Bakan Özlü, bu madde ile "zeytinlik sahalarının yağmalanacağının"  söylendiğini aktararak, "Böyle bir şey olabilir mi? olamaz. Aklımızdan bile  geçmez böyle bir şey." değerlendirmesinde bulundu.  

Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin büyümesi ve üretim olması lazım. Hollanda'ya gittim,  orada fabrikaların hemen yanındaki otlaklarda hayvanların otladığını gördüm.  Günümüzde de Hollanda'nın tarım ihracatı çok yüksek. Bizim de tarımla sanayiyi  barıştırmamız gerekiyor. Bu konuya ülkenin toptan kalkınması olarak bakmamız  gerekiyor. Ben şahsen, zeytin sahalarına sanayi tesisi kurmak amacında değilim,  buna önce ben karşı çıkarım.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile bu konuyu dün akşam konuştum,  tekrar konuşacağız. Zeytincilik konusunda, tasarının tümü üzerinde spekülasyon  yapılmasından yana değilim. Zeytin sahalarını ya da tarım alanlarını yok etmeden  de sanayileşmek mümkün, sanayiyi de güçlendirmek gerekiyor. Bu konuyu Gıda, Tarım  ve Hayvancılık Bakanı ile tekrar istişare edeceğiz ve ortak bir karar vereceğiz.  Bu madde, 77 maddelik tasarının sadece bir maddesidir. İlla böyle olsun diye  ısrarcı olmayacağım. Çünkü, spekülasyona doğru gidiyor. Bir madde için paketin  tamamına halel gelmesini doğrusu arzu etmem. Çıkarabiliriz o maddeyi, sorun  değil."

Bakan Özlü, iktidarlarında zeytin sahalarının arttığını, zeytin ağacı  sayısının 90 milyondan 180 milyona ulaştığını kaydetti.  Komisyon Başkanı Atalay da söz konusu maddenin tasarıdan çıkarılması  konusunu raporlarında yazacaklarını aktardı. (AA)