Bakan Kurum canlı yayında açıkladı: 2023'te teslimatları yapacağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CNN TÜRK ekranlarında yayınlanan Tarafsız Bölge programına konuk oldu. Bakan Kurum, ''Fikirtepe 60 bin vatandaşı ilgilendiren bir proje. Bitiyor, 2023'te teslimatları yapacağız. Vatandaşlar evlerinde oturmaya başlayacak.'' dedi.

Milliyet.com.tr

Bakan Murat Kurum CNN TÜRK ekranlarında yer alan Tarafsız Bölge programında soruları yanıtladı.

Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Her yıl arz talep dengesine göre konut yapılıyor. Geçmiş yıllara baktığımızda bu sorunun tersi vardı, konut fazlalığı vardı. Tam o dönemlerde bir kampanya yaparak konut stoğunu kırdık. Aslında talep kadar piyasaya sürülüyor. Salgın piyasaları alt üst etti. Konut geliştiricilerin ham maddelerinde artışlar söz konusu. Tedarik zincirindeki fiyat artışları, fiyatlara da yansıyor. Üretim eskiye nazaran dünya çapında az olduğu için böyle bir durum var. Konut ham maddelerindeki artış etkili oldu. Elbette fırsatçılık yapanlar vardır ama bunu genele mal etmemek gerekli diye düşünüyorum. Artışları biz bakanlıklar olarak denetimlerimizi düzenli olarak yapıyoruz.

"1 MİLYON 200 BİN KONUT ÜRETTİK"

TOKİ konut sektöründe bu yüzden var. Son 20 yılda bir milyon 200 bin konut ürettik. TOKİ'nin serbest piyasadaki payı yüzde 8'ken bunu yüzde 14'e çıkardık. Alt gelir grubu konut alması zor olan vatadaşlarımız için. Biz TOKİ ile yakın zamanda Cumhurbaşkanımız paylaşacak, sosyal konut projeyi 81 ilde hayata geçireceğiz. Bugün Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm projelerini yürütüyoruz. Kirada doğrudan bizim bir rolümüz olmuyor ancak arz talep dengelendiği zaman fiyatlar da normal seviyelere gelecektir.

FİKİRTEPE'DE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Fikirtepe'de 15 bin konutluk bir kentsel dönüşüm problemi vardı. Bu sorun tamamen çözüldü Cumhurbaşkanımız bu Fikirtepe problemini halledelim diye talimat verdi. Kentsel dönüşümdeki bu sorunları düzeltmek için Meclis'te de düzenlemeler getirdik. 2020 yılında burada yarım kalan işlere el koyarak sürece dahil olduk. Fikirtepe 60 bin vatandaşı ilgilendiren bir proje. Bitiyor, 2023'te teslimatları yapacağız. Vatandaşlar evlerinde oturmaya başlayacak. Bu süreçte de onlara kira va taşınma yardımı veriyoruz. İçinde cazibe merkezleri olacak. İçinde parkları bahçeleri olacak.

YABANCIYA KONUT SATIŞI

Yılda 40-45 bin yabancıya konut satışımız var. Geçtiğimiz yol da 59 bin bir satış söz konusu. Aslında bu yabancıya konut satışı fiyatlarını artıran bir şey değil. Önceki yıllara göre çok büyük bir artış yok. Bu satışların fiyatları 3-5 kat arıtma ihtimali yok. Türkiye güvenli bir liman olarak görülüyor. Muhalefet bizi eleştiriyor, dünya ile kavgalıyız diye. İnsanların hür özgür olduğu ülkelerde yaşamak istemesi kadar doğal bir şey olabilir mi? Bizim vatandaşlarımız yurt dışından ev almıyor mu? Biz istiyoruz ki insanlar bizim ülkemize yatırım yapsın gelsin.

"HAZİRAN'DA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TOKİ MÜJDESİNİ VERECEK"

Bir konut arzı söz konusu değil. Sonuçta talep olduğu sürece arz olur. Bu sene de Haziran ve Temmuz ayında TOKİ müjdesini Cumhurbaşkanımız verecek. İnsanlarımız bu konutlara erişebilsin diye evi olmayanlara veriyoruz. Şehit ailelerimize, gazilerimize veriyoruz.