Bakan Fidan'dan dünyaya çağrı: 2 milyon Gazzeliyi açlığa terk etmeyelim

Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellemesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “2 milyon insanın ölüme terk edilmesine sessiz kalmamalıyız” dedi.

AA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Romanya'nın başkenti Bükreş'te, Romanya Dışişleri Bakanı Luminita Odobescu ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan Fidan, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin tarafsız bir biçimde ve titizlikle uygulanmasının Türkiye olarak sürdürüldüğünü belirterek, "Bulgaristan'da da basın toplantısında söyledim, yine tekrar ediyorum, Montrö'nün tartışılmasını dahi tahayyül edemeyiz. Montrö Sözleşmesi, bölgenin güvenliğinin teminatı işlevini görmeye devam etmekte" dedi.

ATEŞKES UYGULANSIN

Fidan, mevkidaşıyla Gazze'deki vahşeti ve dramı dile getirdiklerini vurgulayarak, İsrail'i Uluslararası Adalet Divanı'nın ihtiyati tedbir kararını uygulamaya ve derhal tam ateşkes ilan etmeye çağırdığını kaydetti. İsrail'in abluka altındaki Gazze'yi haftalardır topyekun hedef almaya devam ettiğine vurgu yapan Fidan, "Gazze'ye insani yardım ve tıbbi malzeme girişinin İsrail tarafından engellenmesi uluslararası toplum tarafından asla kabul edilmemeli. 2 milyon insanın bombardıman altında açlık ve salgın hastalıklarla açıkça ölüme terk edilmesine sessiz kalamayız, kalmamalıyız. Bu katliamı engellemek için dünya kamuoyunu bir kez daha güçlü bir biçimde hareket etmeye çağırıyorum" diye konuştu.

Odobescu, İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırılarına ilişkin "Hem Romanya hem Türkiye, çok acil bir şekilde iki devletli çözümün uygulanmasını istiyor" dedi.