Bakan Fidan'dan dikkat çeken uyarı! İsrail-İran savaşına hazır olmalıyız

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'ın öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada ''Hamas tarafından açıklama yapılmadıkça bunu veri olarak kabul etmemiz mümkün gözükmüyor'' dedi. Öte yandan bölgedeki gerileme vurgu yapan Fidan ''İsrail-İran savaşı ihtimaline ülke olarak hazır olmalıyız'' ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan özel bir kanalda katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'ın İsrail tarafından öldürüldüğüne dair iddialara dikkat çekti.

"KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR"

Fidan, "Yahya Sinvar'ın öldüğüne dair henüz Hamas tarafından bir doğrulama gelmedi. Hamas tarafından açıklama yapılmadıkça bunu veri olarak kabul etmemiz mümkün gözükmüyor" dedi.

"İRAN-İSRAİL SAVAŞINA HAZIR OLMALIYIZ"

İsrail ile İran başta olmak üzere bölgedeki gerilime dikkat çeken Fidan "İsrail-İran savaşı ihtimaline ülke olarak hazır olmalıyız" diye konuştu.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları;

TÜRKİYE OLASI BİR KÜRESEL ÇATIŞMAYA HAZIR MI?

Devleti ve milleti herhangi bir sürprizle baş başa bırakmamak temel esas konu bu. İkincisi geldiği zaman cevap verebiliyor durumda olmamız. Kapasite artırımımız, güvenlik ve istihbarattaki ileri hamlelerimiz dünyadaki gelişmeleri tahmin etme konusunda Türkiye'nin üst düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Sürprizler karşı karşıya kalmadığınız zaman bir krizde mümkünse bunu önlemek yapamıyorsanız ülkenizi bundan ya hiç etkilendirmemek ya da minimuma indirmek. Büyük strateji içerisinde bunu belirli bir yere oturtmak ve kamuoyuna da olağanüstülük hissi vermeden yönetebilmek önemli. İster siyasi ve teknolojik tüm gelişmeler daha fazla bölünmeyi, kamplaşmayı ifade ediyor. Makul görüşleri de ifade eden taraflar var. Biz Cumhurbaşkanımız öncülüğünde kendi milletimizin duruşunu hem bölgeye hem de iç politikaya yansıtarak hem istikrarı hem de milletlerin karşı çıkarına hem de barışı sağlayacak bir odaklanma içindeyiz. Türkiye 20 yıldır bir ateş çemberi ortasında ve içinden sağ salim geçmeyi başardı ve bir anıt gibi yükseliyor. Bölgede bizim sınırımızdaki ve biraz ötesindeki aktör de daha nitelikli iş birliği arayışı içerisinde.

DÜNYAYI KİM DOMİNE EDECEK?

Uluslararası sistemi kimin domine edileceği düşünülünce burada Çin ABD ayrımının neye yöneleceği gerçekten önemli. Kendi kampında ne türden bir ilişki platformu sunacağı önemli. Çeşitli değerlendirmelerimiz var. ABD, ittifakları yönetmede çok iyi bir ülke. Çin'in ise bu konuda şu anda örnek teşkil edebilecek bir ilişki türü yok. Bundan sonra siyasal alanda nasıl bir tavır ortaya koyacak askeri alana girecek mi? Güç kullanacak mı? Bunu göreceğiz. Siyasi konulara girdiğini görüyoruz özellikle de Orta Doğu'da.