Bakan Fakıbaba: İslam'da bunun yeri yoktur

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba: Şu anda tükettiğimiz gıda 4 milyar 300 bin ton. Bunun 1 milyar 300 bin tonunu biz sokağa, çöpe döküyoruz. Allah var, İslam'da bunun yeri yoktur. Yani her 3 ekmeğin birini biz çöpe atıyoruz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref  Fakıbaba, "Şu anda tükettiğimiz gıda 4 milyar 300 bin ton. Bunun 1 milyar 300 bin  tonunu biz sokağa, çöpe döküyoruz Allah var, İslam'da bunun yeri yoktur. Yani her  3 ekmeğin birini biz çöpe atıyoruz." dedi. 

 
Bakan Fakıbaba, Şanlıurfa'daki temasları kapsamında GAP Tarımsal  Eğitim Merkezinde düzenlenen Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısında yaptığı  konuşmada, kısa süre önce devraldığı bakanlığında yeni bir yol haritası  hazırlayacaklarını söyledi.
 
Hem üreticiyi hem de tüketiciyi memnun edecek politikalar  izleyeceklerini ifade eden Fakıbaba, birebir yüz yüze görüşmelerle sektörün  sorunlarına çözüm arayacaklarını belirtti.
 
Fakıbaba, sektörün 80 milyonluk bir kitleye hitap ettiğini anlatarak,  yüksek potansiyeli en iyi şekilde kullanabilmenin planını yapacaklarını kaydetti.
 
Milli Tarım Projesi kapsamında havza bazlı bitkisel üretim planlaması  yapılacağını aktaran Fakıbaba, havza bazlı çiftçinin destekleneceğini dile  getirdi.
 
Fakıbaba, tarımsal desteklemelerde de bürokratik işlemleri  azaltacaklarını vurgulayarak, "Bürokrasi azaltılacak, desteklenecek ürünler  önceden belirlenecek. Çiftçi ne kazanacağını bilecek. Çiftçimizi tefeciye muhtaç  etmeyeceğiz. Yılda iki kez ödeme yapacağız. Hayvancılıkta önceliğimiz ithalatı azaltıp yerli üretimi artırma yönünde olacaktır. Bu süreç hemen olmaz en az iki  buçuk yıl alabilecek bir süreçtir." dedi.
 
"Her 3 ekmekten biri çöpe gidiyor"
 
Çiftçinin alın teriyle ürettiği ürünlerin katma değerini yükseltecek  projeleri hayata geçireceklerini ifade eden Fakıbaba, üretirken ve tüketirken  oluşan kayıp ve israfında önüne geçileceğini bildirdi.
 
Dünyada her 25 dakikada bir kişinin açlık sınırının altına düştüğüne  dikkati çeken Fakıbaba, "Taşırken kamyonda, depolarken depoda, tüketirken sofrada  israfı ve kaybı önleyeceğiz. İsrafın sonu iflastır şu an dünyanın 7 milyar nüfusu  var. 2050 yılında dünya nüfusunun ortalama 10 milyar olacağı tahmin ediliyor. Şu  anda tükettiğimiz gıda 4 milyar 300 bin ton. Bunun 1 milyar 300 bin tonunu biz  sokağa, çöpe döküyoruz Allah var, İslam'da bunun yeri yoktur. Yani her 3 ekmeğin  birini biz çöpe atıyoruz. Eskiden analarımız kuru ekmekleri alır aralarına bir  şey koyarak onları değerlendirirdi." şeklinde konuştu.
 
Bakan Fakıbaba, konuşmasının ardından sektörün temsilcilerinin görüş  ve önerilerini dinledi.

AA