Bakan Ersoy'dan anı dalışı! Batık gemide tarih yolculuğu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda HMT Lundy batıklarına anı dalışı gerçekleştirdi. Bakan Ersoy, “Burası tarihi yolculuk yapma imkanı sunuyor” dedi.

ÖZKAN DEMİR

Kabatepe Limanı'ndan özel bir tekneyle denize açılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Savaşları sırasında batan 27 metre derinlikteki HMT Lundy batığına Sahil Güvenlik eşliğinde anı dalışı gerçekleştirdi. Dalış sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, şunları söyledi:

'SEZONU UZATACAĞIZ'

"Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından 14 dalış noktasıyla ziyarete açılan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, 107 yıl önce Çanakkale Savaşları'nda batan savaş gemileri tarihi yolculuk yapma imkanı sunuyor. Lundy batığı, 1904 yılında yapılmış bir trol gemisi. Çanakkale Savaşları zamanında mayın tarama gemisine çevrilmiş. Savaş sırasında İngilizler bölgeden çekilirken bir rivayete göre gemi çarpışarak battığı ileri sürülüyor. En güzel yanı ise batık kendini korumuş. Gemi her şekilde üzerinde gezerken hissiyatına kapılıyorsunuz. Hem dışarısı günlük güneşlik hem de suyun altı çok güzel. Demek ki burada sezonu uzatmak lazım. Hem festivalin tarihini uzatmak hem de dalışı daha popüler hale getirmek inşallah sezonu bu şekilde uzatacağız. Yarın (bugün) 10K, 12K ve 42K maratonlarımız var. 10K'ya katılacağım. İnşallah onlarla da bu yürüyüş ortamının başta Türkiye olmak üzere dünyada tanıtımını yapmak istiyoruz. Treaking ve bisikletin de çok yeri var dünyada. Burada doğal sporları ön plana çıkararak Çanakkale'nin sezonunu, kültür ve sanatı da ekleyerek uzatacağız."

Bakan Ersoy, 27 metre derinlikteki 'HMT Lundy' batığına dalarak, Çanakkale Savaşları'nda İtilaf Devletleri'nin çıkarması esnasında koyda mayın tarama görevini yerine getiren 34 metre uzunluğundaki İngiliz gemisini görme imkanı buldu.

ŞEHİTLİKLER ZİYARETE AÇILACAK

Bakan Ersoy, "Süngü Bayırı, Albayrak Sırtı, Kılıç Bayırı ve Kılıç Dere Şehitliği'nde yatan 2 bin 729 şehidimizin kayıtlarına ulaştık. Bu şehitliklerimiz 19 Ağustos 2023'ten sonra ziyarete açılacak" dedi.