Bakan Ersoy: Turizm atılımında diğer şehirlere Konya'yı örnek gösteriyoruz

Türkiye'nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi'nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla gerçekleştirildi. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Turizm Master Planı'nı öven Bakan Ersoy, “Şu anda biz bakanlık olarak dönüşüme girmek isteyen şehirlerimize bu master planını öneriyoruz ve diyoruz ki ‘Konya Büyükşehir Belediyesi'ne gidin, onların gittiği yoldan giderseniz çok hızlı sonuç alırsınız, orada çok örnek bir çalışma var. Hepinize tavsiye ediyoruz' diyorum” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Türkiye'nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışa katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, merkezin Konya'da çok önemli bir ihtiyacı karşılayacağını belirtti. Çatalhöyük'ün, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yerini alan hem Türkiye'nin hem de dünyanın çok önemli arkeolojik değerlerinden birisi olduğuna vurgu yapan Bakan Ersoy, şunları söyledi: "Bu değer dünyaya insanlığın 9 bin yıl önceki hayat tarzına dair çok kıymetli bilgiler sunuyor. Evlerin biçimlerinden içindeki yapı malzemelerine, doğa resimlerinden rölyeflere sayısız materyal binlerce yıl öncesine ışık tutuyor. Çatalhöyük vesilesiyle o dönem Anadolu'sunun madencilik tarihine, mülkiyet kavramına, zirai üretim ile kentleşme olgusuna dair emsalsiz bilgilere sahip olduk, olmaya devam ediyoruz. Çatalhöyük tıpkı Göbeklitepe gibi uzun asırlar ötesinden devam edip gelen en geniş anlamıyla medeniyetin temellerini anlamamızda anahtar bir yerleşim yeri oldu. Çatalhöyük ülkemizde kurumsal kazı sisteminin tesis edildiği sistematik bir kaza alanı olması ile de çok değer taşıyor. 1958 yılından itibaren belirli aralıklarla süren kazılar bize bu arkeolojik değerleri kazandırdı."

BU MERKEZ GÖĞSÜMÜZÜ KABARTTI

Bakanlık olarak sanata, kültüre, tarihi değerlerimize vizyonel bir yaklaşım sergilediklerini belirten Bakan Ersoy, sözlerine şöyle devam etti: "Bakanlığımız çok uluslu disiplinler arasında bunu yönetmeyi başarmış, kurumsallaşmış kazı ve araştırmalarını artırarak sürdürüyor. Arkeolojik zenginliklerimizin ortaya çıkarılması, restore edilmesi, ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması adına tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışıyoruz. Bugün açılışını yaptığımız tanıtım ve karşılama merkezi üçüncü derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer alıyor. Koruma amaçlı imar planında özel proje alanı olarak belirlenmiş sahada mülkiyeti Konya Büyükşehir belediyemize ait arazide 26 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor, 2021'de temeli atılan projenin çalışmaları 2 yıl kesintisiz devam etti ve bugün hepimizin göğsünü kabartan bu çok özel merkez ortaya çıktı."

TURİZME KATKI SAĞLAYACAK

Bakan Ersoy konuşmasına şöyle devam etti: "Ziyaretçilerin etkin bir biçimde katılımını destekleyen bir deneyim sunan tanıtım ve karşılama merkezi 4 bin 500 metrekarelik sergi niteliği taşıyan kapalı alana sahip. Bu alanda ziyaretçilere Çatalhöyük ve çevresi kaza alanları, dönemin ev, yaşam ve ölüm temaları hakkında temel bilgiler sunuluyor. Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi çatısı hariç tamamen ahşaptan yapılmış, özgür mimarisiyle de dikkat çekiyor. Çalışma ofisleri ile hediyelik eşya satış alanı, çok amaçlı salonu, seyir kulesi, kafeterya alanları, 151 araç kapasiteli otopark alanına da sahip merkez benzerleri gibi hem bilgi veren hem estetik arayışları karşılayan hem de teknolojinin en gelişmiş biçimiyle bir çalışma mantığına sahip. Burası ziyaretçilerimizin tarihe, arkeolojiye meraklarının cevabını bulacağı, bu cevabı alırken de sosyal ihtiyaçların ihmal edilmeyeceği, gelenin bir daha gelmek isteyeceği bir yer olmuştur. Bu güzide eserin Konya'mızın turizm potansiyeline çok büyük katkıları olacağına inanıyorum."

ŞEHRİN MASTER PLANI ÖRNEK OLDU

Konuşmasında Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a teşekkür ederek devam eden Bakan Ersoy, "Büyükşehir ve bakanlık olarak hazırladığımız master planı çok detaylı bir plan oldu. Şu anda biz bakanlık olarak bu dönüşüme girmek isteyen şehirlerimize bu master planını öneriyoruz ve diyoruz ki 'Konya Büyükşehir Belediyesi'ne gidin, onların gittiği yoldan giderseniz çok hızlı sonuç alırsınız, orada çok örnek bir çalışma var. Hepinize tavsiye ediyoruz' diyorum. Konya bizim için örnek oldu" dedi.

KONYA'YI ARTIK DÜNYA TANIYACAK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehre yakışır işler yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirterek, şunları söyledi: "Özellikle arkeolojik değerlerimizin gün yüzüne çıkarılması ve medeniyet mirasımıza yeniden kazandırılması büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda; Çatalhöyük, Savatra, Karahöyük, Kilistra ve Kubadabad Sarayı gibi arkeolojik kazılara, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak önemli destekler sağlıyoruz. Tüm bunlar içerisinde Çatalhöyük'ün bizler için apayrı bir kıymeti ve önemi var. UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Çatalhöyük; binlerce yıl önceki Anadolu yaşamına ve insanlık tarihine ışık tutuyor. Burayı ziyaret eden turistlerin 10 bin yıllık mirasımızı her yönüyle tanımalarını sağlayacağız. Aynı zamanda büyük bir müze niteliği de taşıyan Tanıtım ve Karşılama Merkezimiz 7 farklı bölümden oluşuyor. Merkez bünyesinde ayrıca ziyaretçilerimizin buradan ayrıldıkları zaman yanlarında bir hatıra götürebilecekleri hediyelik eşya satış birimi de bulunuyor. Tüm bunlara ilave olarak iki höyüğün yukarıdan seyredilebileceği bir seyir kulesi de inşa ettik. Türkiye'nin en güzel binalarından birisini birlikte inşa etmiş olduk. İnşallah bu karşılama ve tanıtım merkezi, Çatalhöyük için yeni bir başlangıç olacak. Bundan sonra sizlerin desteğiyle Çatalhöyük'ün, sadece Türkiye'de değil, dünyada tanınan en önemli yerleşim yerlerinden birisi olacağına inanıyorum. Konya, Darü'l-Mülk Projesi, Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, Yerköprü Şelalesi, Beyşehir Eşrefoğlu Camii'inin listeye girmesi, Akşehir Evleri, İvriz gibi çok önemli doğal yapılarıyla da inşallah turizmin önemli merkezlerinden birisi olacak diye ümit ediyorum."