Kumluca ve Adrasan yangınlarında "terör bağlantısı" olduğu iddialarına ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Eroğlu, "Şu ana kadar terör olayları ile bir bağlantısının olmadığını tahmin ediyoruz. Ama emniyet teşkilatımız, polis ve jandarma konuyu araştırıyor. Sayın Antalya Valisi'ni de aradım, 'böyle bir iddiadan bahsediliyor, bunu araştırın' dedim. Şu ana kadar elimizde öyle bir delil, veri yok." ifadesini kullandı.
Ormanların 7/24 kamera sistemi ile takip edildiğini belirten Bakan Eroğlu, ayrıca gezici ekiplerin ve silahlı orman koruma muhafaza memurlarının da ormanları koruduğunu vurguladı.
Bu konuda Bakanlığı eleştirenlerin insaflı davranması gerektiğini söyleyen Veysel Eroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Eleştirenler, tenkit edenler lütfen insaflı davransınlar, bu tabloyu görsünler, 'hiç yangın çıkmasın' demek kolay değil. Vatandaş oraya sigara izmariti atıyor, çoğu kez piknik yapılan yerdeki ateşten çıkıyor yangın. Kumluca'daki yangının, seradaki çer çöpün dışarı çıkarılarak yakılması sonucu alevlerin ormana sıçramasıyla çıktığını tahmin ediyoruz. Camların ormana atılması gibi sebeplerden de yangın çıkıyor, yangın çıkmasının çok sebebi var ama yüzde 80 ihmalden kaynaklanıyor."
Eroğlu, yanan alanların en kısa zamanda ağaçlandırıldığını belirterek, bazı gazetecilerin "ormanların rant için yakıldığı" iddiasına ise "Öyle bir şey kesinlikle yok. Hiç kimse heveslenmesin. Biz olduğumuz müddetçe yanan alanların bir metrekaresi bile başka maksatla kullanılamaz, ağaçlandırılır." karşılığını verdi.
- 10 dakikada müdahale
Yangınlara müdahalede yeterli ekip ve ekipman olmadığı iddialarına ilişkin değerlendirme yapan Bakan Eroğlu, geçen seneye göre yangın sayısında ve yanan alanda bir artış olmadığını, Adrasan ve Kumluca yangını çıktığı gün Türkiye'nin değişik yerlerinde toplam 18 yangın olduğunu, o bölgenin turistik bir bölge olduğu için dikkati çektiğini aktardı.
Kumluca'daki yangının 24 Haziran'da başladığını anımsatan Eroğlu, cuma günü saat 12.40'da bir ihbar geldiğini ve yangına 10 dakika içinde ilk müdahalenin yapıldığını, daha sonra helikopterlerin de yangına 17 dakika sonra müdahale ettiğini, eskiden müdahale süresinin 45-50 dakikayı bulduğunu vurguladı.
Veysel Eroğlu, yangının büyüme ihtimaline karşı başka yerlerdeki söndürme helikopterlerinin olay yerine sevk edildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Yangınla mücadele için Antalya, Kütahya, Muğla, Isparta, Konya, Eskişehir, Denizli, Ankara, Bolu, İzmir ve Kastamonu Orman Bölge müdürlüklerinden 22 TİM gönderdik, neredeyse bütün Türkiye'yi oraya yığdık. Yangına, 65 yangın uzmanı, 600 işçi, 94 arazöz, 32 su ikmal aracı, 9 dozer, 9 söndürme helikopteri ve 3 uçak gönderdik. Ayrıca Genel Müdürümüz bu konuda çok tecrübeli, sürekli olarak takip ettik. Bir helikopterle de yangının yayılış istikametini takip ettik. Adrasan yangınına da aynı şekilde müdahale ettik."
Yangınla mücadelede ekiplerin canla başla çalıştığının altını çizen Eroğlu, "Eğer bizim ormancımızdaki şevk, heyecan, yangına karşı göğüsünü siper etme azmi olmasa, oradaki, Adrasan'daki butik otellerin hepsi yanardı. Can ve mal kaybı olurdu. 'Bu otelleri kurtarın' talimatı verdim. Neticede bu bir milli servet, aynı zamanda orada 'hiç bir insanın, hayvanın, canlının başına bir zarar gelmesin' diye talimatlar verdim. Sayın Başbakanımıza da bilgi verdim." diye konuştu.
- Dünyada bir ilk uygulandı
Can ve mal kaybı yaşanmaması için dünyada ilk kez kullanılan bir yöntemi uyguladıklarına dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Karşı ateş dediğimiz bir sistem uyguladık. Turizm alanlarına gelmeden önce arka tarafa tamamen arazözleri, yangın söndürme ekipmanlarını bir sur halinde dizdik, aradaki alanı karşı ateş sistemiyle yakmak suretiyle yangını orada durdurduk yoksa orada Allah korusun bütün otellerin yanma tehlikesi vardı. Orman teşkilatımla gurur duyuyorum." şeklinde konuştu.
Veysel Eroğlu, yangınla mücadelede rüzgarın, hava sıcaklığının, nem oranının etken olduğunu dile getirerek, bütün bu olumsuzluklara rağmen orman teşkilatının çok iyi şekilde müdahale ettiğini, yangını kısa bir sürede söndürdüğünü ifade etti.
Başarılı çalışmalarından dolayı orman teşkilatına teşekkür eden Eroğlu, şunları kaydetti:
"Oradaki insanların da teşekkür etmesi lazım. Oradaki bazı muhtarlarla konuştum, onlar orman teşkilatının o sıcakta ne kadar cansiperane çalıştığını biliyorlar, onlar takdir ediyorlar ama takdir etmeyen etmez. Bazıları yazı yazıyor, geçen gün bir mahalli gazetede, 'oradaki köylülerin yangına müdahale etmesine neden müsaade edilmedi' şeklinde bir yazı okudum. Yangına öyle herkes müdahale edemez, bu bir eğitim gerektiriyor. Bizim elemanlarımızın hepsi eğitimli. Üzerinde özel elbiseler var, maskeler var. Bunun şakası yok, oradaki işi bilmeyen vatandaşın ceketi bir yanmaya başlasa, cayır cayır yanar. Bunun sorumlusu kim olacak? Dolayısıyla bu basit bir iş değildir, eğitim gerekir. Onun için yangın eğitim merkezlerimiz var."
- "Türkiye, Akdeniz ülkeleri arasında birinci"
Son 10 yılın verilerine göre, Akdeniz ülkeleri arasında Türkiye'nin yangınla mücadelede ilk sırada olduğunu bildiren Bakan Eroğlu, Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan'da çıkan yangınların Türkiye'ye oranla 3 ila 15 kat fazla olduğunu aktardı.
"Akdeniz ülkeleri arasında orman yangınlarına en hızlı müdahale eden ekip, bizim ekip" ifadesini kullanan Eroğlu, çoğu yerde orman yangınlarının aylarca söndürülemediğini anlattı.
"Türkiye'de orman varlığı artıyor. Son 13 yılda yaklaşık 1.5 milyon hektar, 15 milyon dekar orman alanımızı artırdık." diyen Veysel Eroğlu, Türkiye'nin yaptığı çalışmaların Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da takdir edildiğini, bu nedenle önemli forum ve konferansların Türkiye'de yapıldığını söyledi. AA