Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik telefon

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile telefonda görüştü

1

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İki Bakan arasında yapılan bir önceki telefon görüşmesinin devamı niteliğindeki görüşmede, Suriye’deki ateşkes başta olmak üzere Suriye’deki gelişmeler ve Astana süreci hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in; son günlerdeki yoğun ikili temaslarının ardından 5 yılı aşkın bir süredir iç savaş ortamında büyük bir trajediye sahne olan Suriye’de barış ortamının tesisi için bir umut doğmuştu.

 
30 Aralık saat 00.00 itibariyle Suriye genelinde muhalif güçlerle rejim güçleri arasında ilan edilen ateşkes, bütün dünyada yankı buldu.
 
Ateşkes mutabakat metninde, muhaliflerin garantör ülkesi Türkiye, rejimin garantör ülkesi ise Rusya oldu.
 
Ateşkesle ilgili ABD’den olumlu açıklamalar geldi.
 
İran, Suriye içindeki Şii milisler konusunda garanti verdi.
 
NATO Genel Sekreteri, bugün Çavuşoğlu’nu arayarak ateşkes sürecine NATO’nun desteğini dile getirdi.
 
Ancak rejim güçleri, bugün bazı bölgelerde ateşkesi ihlal etti.
 
Bunun üzerine iki garantör ülke olan Türkiye ile Rusya arasında askeri, istihbari ve diplomatik temas için daha önce oluşturulmuş olan kırmızı hat üzerinde yoğun temas sağlandı.
 
Alınan bilgilere göre, Çavuşoğlu ile Lavrov bu akşam telefonla görüştü.
Görüşmenin konusu Suriye'deki ateşkes ihlali ve Astana süreci oldu.
 
Yine aldığımız bilgilere göre; Çavuşoğlu bu akşam İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve AB Yüksek Temsilcisi Mogherini ile de bir telefon görüşmesi yaptı.
 
Kaynak: Milliyet