Bakan Çavuşoğlu: Moldova'ya desteğimizi sürdüreceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moldova Dışişleri Bakanı Oleg Tulea ile ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye-Moldova arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'na başka sektörlerin de ekleneceğini açıklayan Çavuşoğlu, ''Kovid-19'da da gerçek dost olduğumuzu gördük. Bugün sembolikte olsa ben de biraz tıbbi yardım getirdim. Bundan sonraki süreçte de Moldova'ya her türlü desteğe sağlamaya devam edeceğiz.'' dedi.

Bakan Çavuşoğlu, yarın Komrat'ta açılacak toplantı öncesi yapılan toplantıda şu ifadelere yer verdi:

Bu toplantıda Aralık 2019 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilen Türkiye-Moldova 1. Stratejik Konseyinin takibini yaptık. Moldova'da gerçekleştirilecek Türkiye-Moldova 2. Stratejik Konseyin hazırlığını yapmış olduk.

Ticaret hacmimizde yüzde 24 artış oldu. Pandemiye rağmen ticaretimizin çok düşmediğini görüyoruz.

Değişik sektörlerde ticaretimizi ve yatırımlarımızı artırarak, ticaret hacmimizi yükseklere çıkaracağız.

Elbette daha önce imzaladığımız Serbest Ticaret Anlaşmasına da dahil etmediğimiz sektörleri de eklemeye devam edeceğiz.

Özellikle Moldovalı turistlerin turizmde ilk olarak Türkiye'yi tercih ediyor olması bizi mutlu ediyor.

Kovid-19'da da gerçek dost olduğumuzu gördük. Bugün sembolikte olsa ben de biraz tıbbi yardım getirdim. Bundan sonraki süreçte de dost ve stratejik ortak Moldova'ya herhangi bir desteğe ihtiyacı olursa Türkiye olarak bu desteği sağlamaya devam edeceğiz.

Bugün Moldovo'da dijital eğitime destek olmak için öğretmenlere laptop, öğrencilere de tablet getirdik. Bu desteğimizi sürdüreceğiz.

Pandemi döneminde 139 vatandaşımızı tahliye ettik. Destekleri için Moldova hükümetine teşekkür ediyorum. Moldova vatandaşlarının tahliyesi için bizde destek verdik. Pandemi dönemindeki başarısından dolayı Moldova'yı tebrik ediyorum. Bizde farklı ülkelerden 195 binden vatandaşımızı diğer ülkelerden tahliye ettik.

Yarın Komrat'ta başkonsolosluğumuzu açacağız. Tulea'ya açılış törenine katılacağı için teşekkür ediyorum.