Bakan Bozdağ'dan flaş açıklama... ''Ömür boyu nafaka adil değil''

A Haber canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ''Ömür boyu nafaka adil değil'' açıklamasını yaptı.

Sabah

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ A Haber canlı yayınında gündeme dair önemli açıklamalarda bulunuyor.

Sabah'ta yer alan habere göre, Bakan Bozdağ'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

SÜRESİZ NAFAKA KALDIRILACAK MI?

"Bakanlığımız bu sorunu görüyor, çalışmalarımız sürüyor. Çözüm için biraz zamana ihtiyaç olduğu anlaşılıyor."

"Ömür boyu nafaka adil değil. 180 bin boşanma var. Hükmedilen nafaka 30 bin."

ERKEN EVLİLİK MAĞDURLARI

"3 bin 500 civarında mağdur aile var."

"Ortada bir haksızlık var en kısa sürede giderilecek."

SOSYAL MEDYANIN YARGIYA ETKİSİ

"Türkiye'de sosyal medya mahkemelerinin olduğunu görüyorum. Hakimler görevlerinde bağımsız-tarafsızdır. Kararlarını verirken anayasaya kanuna ve hukuka bağlı bir vicdani kanaatle karar verirler. Sosyal medya böyle yazıyor, falancı gazeteci böyle yazıyorfilan yorumcu böyle diyor. Eğer hakim ona bakarsa dosyayı unutur, bu sefer anayasadan uzaklaşan bir vicdanla bambaşka bir karar ortaya çıkar. Hakimin vicdanı anayasaya bağlıysa rahattır. Kamuoyunun tatmin etme duygusuna bağlıysa o vicdan rüzgarın önündeki yaprak gibidir. Ne hakkı ne de hakikatı tespit edip hakikati sahibine teslim edemez."

"Her karar adaletin terazisinden geçer."

HAKİM VE SAVCILARA YÖNELİK YENİ DÜZENLEMELER

"1 Ocak 2023'te yeni sistem devreye girecek. Hakim ve savcı yardımcılığı gelecek.Hakim ve Savcı Yetiştirme Sistemini yargımıza kazandırmış olacağız."

FETÖ YARGIDAN TAMAMEN TEMİZLENDİ Mİ?

"FETÖ'nü belini kıran seçimdi. Devletin içinde FETÖ'nün oyun kurucu aktör olma vasfı yok. Saklanan kriptolar olabilir ama etkileri yok. Şu an da hiçbir şekilde devlette etkin olma şansları yok. Biz onları tespit ettiğimizde hukuk çerçevesinde gereğini yuapmada tereddüt etmeyiz. Çünkü devlette görev yapanların anayasasına sadakat yükümlülüğü vardır. Eğer devletinize sadakat yükümlülüğüne aykırı davranıyorsanız devletin sizinle çalışmama hakkı vardır."

KAŞIKÇI DAVASI NEDEN DEVREDİLDİ?

"Kaşıkçı cinayerti tasvif edilemez, ilk müdahil olan biziz. Süreci bekleyeceğiz. Yargılamanın Suudi Arabistan'a nakledilmesi tamamen yasaya uygundur. Davanın naklinden sonra ismi geçen diğer sanıkları da yargılayacaklar. Yargılama Suudi Arabistan mahkemelerinde yapılacaktır. Burada Türkiye'nin yargı yetkisini devretmesi söz konusu değildir."

OSMAN KAVALA DAVASI

"Başka bir dosyadan tutukluluğunu karıştırmamalılar. AİHM kararlarını uymaya ve uygulamaya aynı şekilde devam edeceğiz. Biz haksızlığı, çifte standarda karşı tepkimizi söyledik."

"KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATINDAKİ YERİ AK PARTİ DÖNEMİNDE ARTTI"

Bakan Bozdağ kısa süreli evliliklerde hükmedilen nafakaya ilişkin, "1 ay evlilikte ömür boyu nafakayı ben de doğru bulmuyorum. Bunun adil ve hakkaniyetli olması son derece önemli bununla ilgili Bakanlığımızın çalışmaları var. İki tarafın mali durumlarına göre eğer gelirleri yaşam tarzları bakımından evlilikten sonra standart değişmemişse bir nafakaya hükmedilmediğini biliyoruz. AK Parti iktidarında kadınlar da erkekler kadar çalışma hayatında var oluyorlar. Kadınlar kamu ve özel sektörde ciddi şekilde varlar.

Bu konu üzerinde elbette haksızlıklar var biz de kabul ediyoruz, 1 ay evliliğe ömür boyu nafakayı benim de gönlüm el vermez. Bu 30 bin kişi içerisinde bir gün evli kalıp da böyle nafaka alan kaç kişidir istatistiğine bakmak lazım. Eskiden boşanmayı ayıp bir şey olarak görürken şimdi normalleşti. Bu da sayıyı arttırdı. İnsanlar nafaka yüzünden değil evdeki saadet, huzur ve ailevi problemler nedeniyle bunu göze alıyor. Ben nafakayı düşünerek çiftlerin hareket ettiklerini düşünmüyorum. Boşanmayı göze aldıktan sonra hukukun tanıdığı haklar olarak görmek lazım nafakayı" diye konuştu.

"KADINLARIN MAĞDURİYETİNİ GÖZETMEMEK HAKSIZLIK OLUR"

Tarafların yaşları küçük olması halinde oluşan evliliklerde cinsel istismar suçundan cezaevine girenler hakkında konuşan Bakan Bozdağ, "Türkiye'de çok büyük bir yanlış anlama var. Geçmişte bunu meclise getirdik son anda geri döndü. Kamuoyunda sanki çocukların tecavüzcüleriyle evleneceği gibi bir algı yapıldı. Burada bizim geleneklerimizde böyle bir sorun var mı var hala devam ediyor mu ediyor. Aldığım en son rakamlar 3 bin 500 civarında aile olduğu söyleniyor. Mahkemeler vicdan nedeniyle bu davaları erteliyorlar. Ortada tecavüz yok geleneklere göre evlenme var. Şikayet yok, böyle bir sorun var bu birçok kişiyi ilgilendiriyor. Bir kadın mağdur ediliyor, çocuğu varsa bir daha mağdur ediliyor. Kadının bu noktada bu mağduriyetinin gözetilmemesi haksızlık olur. Ortada bir haksızlık ve mağduriyet var" şeklinde konuştu.

"ERKEN EVLİLİKLERİ ÖNLEMEK İÇİN SÜRESİZ EĞİTİMİ 12 YILA ÇIKARDIK"

Bakan Bozdağ kız çocuklarının kendi ayakları üzerinde durabilmeleri ve erken evliliklerin önüne geçebilmek için kesintisiz eğitimi 12 yıla çıkardıklarını kaydederek, "Türkiye'de evlilik oranları 30'a yaklaştı. Erken evlilikleri önlemek için kesintisiz eğitimi 12 yıla çıkardık, kadın erkek okusun diye. Okul çağında evlenmesinin önüne geçtik. Bu süreçte reşit olacaklar ve kendileri karar verecek. Özellikle kız çocuklarını okutmak için ciddi şeyler yapık. Eğitim ve iş sahibi olsunlar kendi ayakları üzerinde durabilsinler bu bilinçle hareket etsinler ki bu şekilde evlilik kurabilsinler. Evlilik yaşı ciddi oranda yükseldi ancak erken yaşta evlilikler de devam ediyor. Bu konuda en uç örneği veriyorlar ki tepki toplasın. Türkiye 84 milyon bir kötü örnek bütün Türkiye'yi temsil etmez" ifadelerini kullandı.

ADLİ VERİ BANKALARI KURULUYOR

Adalet Bakanlığı olarak adli veri bankaları kurmaya karar verdik şu an işliyor. Burada bir cinsel istismar suçu işlendi basıyorsunuz nerede hangi tarihte, işleyenin eğitim durumu gibi verileri görecekseniz. Verilere baktığınızda o bölgede çoksa eğer önleyici işler kapsamında buna ilişkin çalışmalar yapılacak. Önleyici tedbirleri artırmamız gerekiyor.