Albayrak, TBMM Genel Kurulu'nda, Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin 1 ile 14. maddelerini kapsayan 1. bölümü üzerinde soruları yanıtladı.
Berat Albayrak, yeni dönemde TTK madenleri ve kurumlarının, devlete yük olmayacak şekilde makul faaliyet giderlerinin karşılanması için bir yapılanma çalışması içinde olduklarını bildirdi. Berat Albayrak, hem kurumların zarar etmemesi hem de istihdamın artması yönünde bir süreç olacağını, bu yıl içinde yeni sürece gideceklerini ifade etti.
Zonguldak'taki maden işçilerinin eylemine ilişkin bir soru üzerine Albayrak, personelin, özel sektör firması üzerindeki haklarını alması için gerekli çalışmaları yaptıklarını, personelin maaşlarını aldıklarını ifade etti. Albayrak, "Bu arkadaşların madencilik sektöründe -kamu veya özel- mağdur olmaması için önümüzdeki dönemde inşallah yeni bir iş ve istihdam oluşturma noktasında çalışmalarımızı yürütüyoruz." dedi.
Albayrak, kendilerinden önceki iktidarlar döneminde de kayıp-kaçak bedellerinin tüm hesaplanan bedeller içinde yer almasının, kamu evraklarında bulunduğunu bildirdi. Berat Albayrak, kayıp-kaçak bedelinin hep olduğunu, toptan tüketiciden de alındığını vurgulayarak, "Bugüne kadarki performansımızla kayıp ve kaçak, teknik olmayan kayıpla birlikte bölgesel olarak, sayacı bağlanmamış olan, yetersizliği olan, gelir düzeyi noktasında yeterli olmayan, çalıntı veya kaçak çerçevesi içinde sistemde görünmeyen bu bedelleri yüzde 20'lerden yüzde 14'lere indirdik." diye konuştu.
Enerjinin çeşitlendirilebildiği, gelişmiş ülkelerdeki kullanımıyla ilgili en son mevzuatları ve teknolojileri takip etmekle yükümlü olduklarını vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:
"Akkuyu nükleer santraliyle ilgili bir soru geldi. 'Cengiz İnşaat'ın uçağı oraya inmiş...' Biz Cengiz İnşaat'ı takip etmiyoruz; ne zaman, nereye gitmiş, kiminle uçağa binmiş onunla ilgili bilgi veremeyeceğim.
Rusya ile yaşadığımız gerginlik noktasında, 24 Kasım'dan bu yana olan gelişmelerle ilgili medyada birçok şey yazılıyor. Devlet uslubu, ciddiyeti gereği her çıkana, her söylenene değil resmi makamlarla diyaloğumuzu, iletişimimizi resmi prosedür içinde yürütmeye devam ediyoruz. Mersin veya Sinop özelinde nükleer santrallerle ilgili süreci, insan sağlığı ve bölge güvenliği başta olmak üzere tüm dünyada uygulanan güvenlik prosedürlerinin hepsinden daha fazla güvenlik tedbirleriyle yürütüyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun."
Albayrak, bu dönemde, Türkiye'nin birçok yerindeki kömür rezervini maksimum kullanma konusuna eğileceklerini sözlerine ekledi. AA