Bakan Akar'ın açıklamasında gözden kaçan detay! Tarihe geçecek sözü söyledi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın dünkü basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile olan buluşmasından Yunanistan'a karşı tarihe geçecek sözler söyledi. TürkMedya Ankara temsilcisi Melik Yiğitel ve Akşam Gazetesi Ankara temsilcisi Emin Pazarcı'nın da aralarında olduğu gazeteciler ile Bakanlıkta bir araya gelen Akar, Yunanistan'da son dönemde dikkat çeken silahlanma adımları için “Bu silahlanma ne için? Normal savunma için çok fazla, Türkiye için çok az.” dedi.

Yunanistan'ın Ege'deki bazı adalarda ve kendi karası üzerinde üsler kurması, ABD ve diğer batı ülkeleriyle birtakım ittifaklar yapması son dönemde dikkat çekiyor. Bu gelişmelerin üzerine Yunan tarafı silahlanma yolunda da çeşitli adımlar atarken gerek uluslararası analistler gerek Yunanistan'dan uzmanlar bu girişimlerin Türkiye karşısında yine de yetersiz olduğu görüşünde.

Bu konuda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da dünkü basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bakanlıkta bir araya geldiği toplantıda, önemli ifadelere yer verdi.

"Normal savunma için çok fazla, Türkiye için çok az"

Yunanistan'ın bu şekildeki adımlarının NATO'nun zayıflaması sonucunu doğuracağının altını çizen Akar "Bu silahlanma ne için? Normal savunma için çok fazla, Türkiye için çok az." dedi.

Bakan Akar'ın o açıklamaları şöyle oldu:

"Biz, tüm bunlara rağmen, tüm bu kışkırtmalara rağmen, biz 'görüşelim' diyoruz. Güven ve Güven Artırıcı Önlemler / 4'üncü toplantı için Ankara'ya bekliyoruz açık davet ettik. Bekliyoruz. Toplantılarda meselelerin tartışılıp iyi komşuluk ilişkileri içinde çözüm bulmasını istiyoruz. Hep bunu söylüyoruz. Tüm barışçıl yaklaşımımıza rağmen ihlallere devam ediyorlar. Hava sahası, karasu ihlalleri yapılıyor. Gemilerin ihlali var, geçtiğimiz yıl içerisinde uluslararası anlaşmalara rağmen GASA'lara EGEAYDAKLARA toplam 90 üst düzel ziyaret yapıldı. Sürekli bir tahrik, provokasyon var. Özellikle bazı siyasilerin provokasyonları gereksiz NOTAM, NAVTEX'ler var. 1988'de mutabakat imzalanıyor. Mutabakatla 'turizm mevsiminde dini ve milli bayramlarda tatbikat yapmayalım' deniliyor. Bunları çiğniyorlar. Devamlı bir tahrik.
En son Yunan Savunma Bakanı ile görüşmemizde 'biz değil turizm bakanlarımız görüşsün.' dedim. Turizm geliştirelim. Tatbikatları, gerginliği azaltalım bu konuları kendilerine söylüyoruz istenilen yanıtları, cevapları maalesef alamıyoruz. Kendilerince birtakım böyle gayretlerle, 'Türkiye dış tehdit.' Bunu bir tehdit gibi göstererek durum üstünlüğü sağlamaya çalışıyorlar. Yunanistan'da ekonomik durum malum ciddi sıkıntıları var. Hal böyleyken son derece pahalı silah sistemlerini almaya hevesleniyorlar. Savunma bütçesini artırıyorlar. Biz NATO içinde Yunanistan ile müttefikiz. Yunanistan NATO içinde çeşitli ülkelerle ittifak anlaşmaları yapıyor, mutabakat muhtırası imzalıyor. NATO varken bunlar niye? Silahlanma var bunlar kime karşı. Diyoruz ki bu silahlanma ne için? Normal savunma için çok fazla, Türkiye için çok az. Kendilerince boylarını aşan iddialar üzerinde yürümeye devam ediyorlar. İttifak içinde ittifak NATO'yu zayıflatır."

"Haline şükret otur oturduğun yerde"

Bakan Akar bu sözlerle Türkiye'nin üstünlüğünü net bir şekilde ortaya koyarken bir diğer ifade de yine Yunanistan'a karşı duruşu yansıttı. Bakan Akar Yunanistan'ın hukuksuz '12 Mil' isteği konusunda "6 mil yapmışsın öyle veya böyle, haline şükret otur oturduğun yerde." dedi.

Bakan Akar şunları kaydetti:

"Bunu 12 mile çıkarırsanız biz buradan uluslararası sulara çıkarken izin isteyeceğiz yani? Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa. 6 mil yapmışsın öyle veya böyle, haline şükret otur oturduğun yerde. Bizim söylediğimiz şey barış, huzur olsun, bu şartlarda iki taraf zenginliklerden istifade etsin, Türk halkı da Yunan halkı da mutlu, müreffeh yaşasın. Bunu söylemek herhangi bir zafiyet olmadığı gibi, hakkımızı, hukukumuzu koruruz demek de bir tehdit değil. '12 milin zamanıdır.' gibi yanlış bir hesap yapmasınlar. Çünkü bu yanlış hesabı başkaları da yaptı, '15 Temmuz'dan sonra bu ordu bir şey yapamaz dediler.' bu ordu bir ay sonra Fırat Kalkanı Harekatı'nı icra etti ve 4 bin DEAŞ mensubunu göğüs göğse mücadele ile etkisiz hale getirdi. Dolayısıyla bu konuda herhangi bir şekilde bizi test etmesinler, böyle bir maceraya girişmesinler. Böyle bir hata yapmazlar inşallah."

Bakan Akar, Türkiye'nin bu konudaki askeri, operasyonel ve savunma sanayii alanındaki üstünlüğü devam ederken Yunanistan'ın yersiz çabalarının yersiz oluşunun altını bu sözlerle çizdi.

Akar, Yunanistan ile Ege, Akdeniz ve Kıbrıs'taki sorunları barışçıl yöntemlerle ve diyalogla çözmek istediğini söyledi.

Türkiye'nin burada yayılmacı gibi gösterilmeye çalışıldığını aktaran ve bunu bir paradoks olarak niteleyen Hulusi Akar, "Yemiyorlar, içmiyorlar her gün bir şey söylüyorlar. Gerçekleri göstereceğiz. Biz güçlüyüz çünkü haklıyız." diye konuştu.