Baharın habercisi HES yeşili

İstanbul'da HES haritası kırmızıdan yeşile döndü. Koronada ‘yeşil dönem' başladı... İsrail başardı. İstanbul'da 3 ay önce kıpkırmızı olan HES haritası yeşile döndü. ‘Aşıyla normalleşen' İsrail gibi, tedbirde ısrar ve aşı normal hayatın müjdecisi olacak.

İstanbul'da vakaların tırmanışa geçtiği dönemde tamamen kırmızıya bürünen HES haritası yaklaşık 3 ay sonra renk değiştirdi. Yüksek riskli bölgeler Sultangazi, Bağcılar, Esenler, Esenyurt, Bahçelievler, Sefaköy ve Esenyurt'taki lokal yerlerle sınırlı kaldı.

Türkiye nüfusunun yaklaşık 5'te 1'ine sahip İstanbul'daki vaka sayısı kısıtlamalar ile birlikte hızla azaldı. En son açıklanan rakamlara göre vaka sayısı 100 binde 60.19'a kadar geriledi. Megakent, 1 milyon 68 bin 415 kişiyle en çok aşı yapılan il oldu. Kentte 1 Mart'la birlikte ilk normalleşme adımlarının atılması bekleniyor.

KORONADA 'YEŞİL DÖNEM' BAŞLADI... İSRAİL BAŞARDI

Aşılama sayesinde Kovid-19 vaka sayılarının düştüğü İsrail'de kısıtlamaların da çoğu kaldırıldı. Aşılanan ya da iyileşenler artık tüm sosyal mekanlara 'yeşil pasaport' ile girmeye başladı.

İsrail'de nüfusun yüzde 50'sinin Kovid-19'a karşı aşılanması sayesinde salgın nedeniyle getirilen kısıtlamaların çoğu kaldırıldı. Alışveriş merkezleri, kütüphaneler, müzeler ve spor salonları gibi mekanlar dün sabah itibarıyla açıldı. Otel, spor salonları ve sinagog gibi yerlere girişte ise Kovid-19 aşısının her iki dozu da yapılan kişilere verilen 'yeşil pasaport' belgesine sahip olma zorunluluğu getirildi.

İsrail, toplu aşılamada en çok örnek gösterilen ülkelerden biri oldu.

SADECE 5 BİN 500 KİŞİ ÖLDÜ

9.3 milyon nüfusa sahip İsrail'de 4 milyon 250 bin 643 kişiye aşının ilk dozu, 2 milyon 881 bin 825 kişiye de 2. dozu yapıldı. Ülkede, virüsten bugüne kadar sadece 5 bin 526 kişi öldü.