Bahar Şenliklerine Sakarya Üniversitesinden Yeni Bir Soluk

Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) düzenlediği kültür-sanat ve bilim festivali olan ve “Şehir kampüste buluşuyor” sloganıyla yola çıkan SAÜFEST, 18 Mayıs tarihine kadar devam edecek.

Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) düzenlediği Sakarya'nın en büyük kültür-sanat ve bilim festivali olan SAÜFEST, ziyaretçilerine kapılarını açtı. "Şehir kampüste buluşuyor" sloganıyla yola çıkan ve altı farklı festivali tek bir çatı altında toplayan SAÜFEST, 18 Mayıs tarihine kadar devam edecek.

Üniversitelerde düzenlenen bahar şenliği formatından farklı planlanan SAÜFEST; merkezine kitap ve kariyeri alarak üniversite öğrencilerine bilgi ve network sağlama konusunda fırsatlar sunuyor. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof Dr. Erol Özvar'ın katılımıyla görkemli bir açılışa imza atan SAÜFEST, alışılagelen "bahar şenliği" konseptini üniversite olmanın gereklerine uygun bir formata dönüştürerek kendinden sonrakilere örnek oluyor.

"ÜNİVERSİTELERİN TOPLUMLA BÜTÜNLEŞMESİ ÇOK ÖNEMLİ"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop üniversitelerin toplumla bütünleşmesinin çok önemli bir mesele olduğunu ve bunun somut tezahürünün de üniversitelerin şehirle entegrasyonundan geçtiğini vurgulayarak, "Üniversitelerimizin bulundukları şehirle bütünleşmeleri, somut ve soyut üretimlerini şehre sunmaları ve halka açılmaları; halkın da üniversitelere açılmaları önemli bir mesele. Üniversitelerin toplumla bütünleşmesi çok önemli. Bu açıdan üniversitelerin şehirle bir araya gelmesine imkân sağlayacak bu tür programlar çok önemli, çok kıymetli." diye konuştu.

"ÜNİVERSİTELER, YETİŞTİRDİKLERİ ÖĞRENCİLERİN İSTİHDAM TAKİBİNİ YAKINDAN YAPMALI"

Törenin açılışında konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, yeni dönemde bilimsel üretkenlik ve akademik performansın YÖK'ün en önemli parametrelerinden biri olacağını vurgulayarak, SAÜFEST kapsamında düzenlenen KariyetFest'e atıfta bulunarak, "Üniversitelerin, iş gücü istihdam piyasasına yetiştirdikleri öğrencilerin takibini yakından yapmalarını bekliyoruz. Yeni dönemde istihdam endeksi yapmak suretiyle üniversiteleri değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Sektörün ve akademinin ihtiyaçlarına cevap veren öğrencileri "Eğitimde SAÜ Modeli" ile ilklere imza atarak mezun eden Sakarya Üniversitesi, bu kez de merkezine kitap ve kariyeri alarak SAÜFEST konseptiyle bir ilki daha gerçekleştirdi.

Festivalin açılışında konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, "Şu ana kadar Türkiye'de yapılmamış olan ve tüm üniversitelere örnek olacağını düşündüğümüz 6 farklı organizasyonu tek bir çatı altında topladığımız büyük bir festival organize ediyoruz. Kitap, Bilim, Spor, Kültür-Sanat, Film ve Kariyer gibi her biri başlı başına birer organizasyon olan tüm bu festivalleri bir şemsiye altında toplayarak festival coşkusunu öğrenciler ve Sakaryalılar ile birlikte yaşamak istiyoruz." dedi.

"ŞEHİR KAMPÜSTE BULUŞUYOR"

Her yaştan öğrenci ve vatandaşı festival heyecanına ortak etmeyi planladıklarını ifade eden Prof. Dr. Savaşan, "Festivallerin sadece müzik ve eğlenceden oluşmadığını biliyoruz. SAÜFEST ile öğrencilerimiz ve vatandaşlarımız eğlenirken ünlü yazar ve yönetmenlerle bir araya gelecek, spor müsabakaları izleyecek, söyleşilere katılacak, yabancı kültürleri yakından tanıma imkânı bulacak, yerel kültürlerle tanışacaklar." ifadelerini kullandı.

ŞEHRİN EN BÜYÜK KİTAP FESTİVALİ

Bilginin anahtarı kitabı merkezine alan, SAÜFEST, 3 bin m² kapalı alanı, 100'ün üzerinde seçkin yayınevi ve 200'ün üzerinde yazarın kitapkurtları ile buluşacağı, Sakarya'nın nitelik ve nicelik bakımından en büyük festivali olma özelliğine sahip.

KitapFest'te Ziya Selçuk, Yusuf Kaplan, Beşir Ayvazoğlu, Buket Uzuner, Murat Menteş, Taha Kılınç, Nurullah Genç, İhsan Fazlıoğlu, Serdar Tuncer, Betül Zarifoğlu, Tuğba Coşkuner, İsmail Kılıçaraslan ve İbrahim Kalın gibi pek çok isim imza etkinlikleri ve söyleşilerde kitapseverlerle buluşuyor. KitapFest, 10 gün boyunca 7'den 70'e tüm kitapseverlere açık.

GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI BURADA

Kendi fikirlerini yarıştıran, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve geleceğin bilim insanı olma yolunda emin adımlarla ilerleyen gençler BilimFest'te kendi projelerini sergileme fırsatı bulacak. Araştırma Merkezleri ve Laboratuvarlarda yıl boyunca üretilen ürünlerin sergilendiği ve bilimsel çalışmaların sunulduğu BilimFest'te Teknoloji Toplulukları ulusal ve uluslararası yarışmalara hazırladıkları araç-gereç ve teknolojik ürünleri tanıtacak.

SANATIN HER ALANI KAMPÜSTE YAŞIYOR

SAÜFEST'in en eğlenceli festivali olma özelliğine sahip SanatFest'te; canlı müzik, dans ve tiyatro gösterileri, şiir dinletileri, fotoğraftan grafik tasarıma, karakalemden yağlı boyaya, minyatürden karikatüre, tuvalden sokak sanatı grafitiye kadar onlarca farklı etkinlik sanatseverlerin ilgisine sunuluyor. Tüm etkinliklerin Devlet konservatuvarı ve Güzel Sanatlar fakültemiz akademisyen ve öğrencileri tarafından planlandığı SanatFest, dopdolu içeriğiyle 10 gün boyunca Sakaryalıları kampüste buluşturuyor.

Ayrıca SanatFest kapsamında 100'ü aşkın ülkeden 5 binin üzerinde uluslararası öğrencilerimiz; geleneksel damak tatları, dansları ve müzikleriyle kendi kültürlerini katılımcılara tanıtacak.

HEM EĞLENCE HEM DOSTLUK YARIŞACAK

SAÜFEST'in en heyecanlı, adrenalini en yüksek festivali olan SporFest'te, neredeyse tüm spor branşlarında düzenlenen müsabakalarda öğrencilerimiz kıran kırana mücadele edecek. Klasik spor müsabakalarının yanı sıra PlayStation ve dijital oyun turnuvalarının da yapılacağı SporFest'te etkinlikler on gün boyunca aralıksız devam edecek. Başarılı olan takım ve bireysel sporcuların ödüllendirileceği SporFest'te, sporcuları ve izleyenleri benzersiz sürprizler bekliyor.

SAÜFEST SİNEFİLLERİ BİR ARAYA GETİRECEK

Üniversitemiz İletişim Fakültesi tarafından her yıl düzenlenen Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali, SAÜFEST'in en köklü festivali olma özelliğini taşıyor. Bu yıl 9-11 Mayıs tarihleri arasında 8'incisini düzenlenen Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali, Sakarya Büyükşehir Belediyesinin katkıları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteği ve himayesinde organize ediliyor. Sakarya'dan Avrupa'ya ve Amerika'ya uzanan bir köprü görevini üstlenen film festivali, üniversitemizin ve şehrimizin marka değerini artırması bakımından önemli bir yere sahip.

Bu yıl sekizincisi düzenlenen festivale 93 ülkeden 1500'ün üzerinde kısa film, en iyisi olmak için Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali'nde yarışıyor.

KARİYERFEST ÖĞRENCİLERE İSTİHDAM FIRSATI VERİYOR

Festivaller bütünün son halkasını oluşturan KariyerFest, firmaların faaliyet alanları ve istihdam koşullarını tanıtmalarına, öğrencilerin de firmaları tanıyarak ilgi alanları ve bölümlerine uygun kariyer seçeneklerini tanımalarına fırsat sağlayacak. Öğrenciler, alanında uzman kişilerin söyleşi ve konferanslarıyla tecrübelerinden faydalanarak kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayacaklar. KariyerFest'in öğrencilerimize staj imkânları başta olmak üzere istihdam fırsatları yaratması hedefleniyor.