Bağışıklığı ‘eğiterek' MS'e umut oldular

Pandemide tanıştığımız mRNA aşısı, MS için umut oldu. Farelerin bağışıklığı aşıyla eğitildi ve vücudun kendi dokusuyla savaşarak MS'e yol açmasının önüne geçildi. Başarının arkasındaki iki Türk çalışmayı anlattı.

Korona aşısıyla adını tüm dünyaya duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci’nin başında bulunduğu ekip, mRNA aşılarıyla Multipl Skleroza (MS) çare olmayı umut ediyor. mRNA aşısıyla farelerin bağışıklık sistemi ‘eğitildi’ ve vücudun kendi dokusuyla savaşarak MS’e yol açmasının önüne geçildi. Çalışmayı yürüten ekipten Dr. Elif ve Dr. Mustafa Diken çifti, MS hastalarında bağışıklık baskılayıcı tedaviler kullanıldığını, bunun da vücudu diğer tehditlere karşı savunmasız bırakabildiğini ve tam olarak çözüm olamadığını belirtti.

KOVİD İLE MANTIĞI AYNI

Dr. Mustafa Diken, çalışmayı şu sözlerle anlattı: “RNA hücrenin genetiğini değiştirmekten çok, hücreyi bir anlamda istediğimiz ölçüde ve sürede uyarlamış oluyoruz. Kanser aşılarında bunu, kansere özgü molekülleri hücreye tanıtmak için kullanırken; Kovid aşısında, virüsün belli moleküllerini hücreye tanıtmak için kullanıyoruz. Son çalışmamızda ise MS’e özgü molekülleri hücreye tanıtarak, bunların aslında ‘bağışıklık sisteminin dostu’ olduğunu ve ‘savaşmaması’ gerektiğini hücreye öğretiyoruz. Kanser ve Kovid aşılarının tam tersi bir mekanizmayı harekete geçirmiş oluyoruz.”

KİŞİYE ÖZEL KANSER AŞISI

Dr. Elif Diken, “Tek bir kanser aşısı, her hastada aynı etkiyi göstermeyebilir. Bir hasta çok iyi yararlanabilirken başka bir hastada daha az etki sağlayabilir. Bu da bizi kişiye özgü, hastaya özgü kanser aşıları geliştirmeye ve üretmeye itiyor. Bu nedenle öncelikli amacımız tabii ki genel, birçok kişiye uygulanabilecek bir aşı üretmenin yanı sıra, aynı zamanda da kişiye özgü bir çözüm bulmak” dedi.