BAE'den Cezayir'e Türkiye tehdidi: Siyasi ve ekonomik yaptırım uygularız

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Türkiye'den yana politika izleyen Cezayir'i tehdit ettiği ortaya çıktı. Abu Dabi Veliaht Prensi Zayed, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'a bir mektup göndererek Türkiye'den yana tutumu dolayısıyla siyasi ve ekonomik yaptırımlar uygulanabileceğini vurguladı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Türkiye’den yana politika izleyen Cezayir’i tehdit ettiği ortaya çıktı. Abu Dabi Veliaht Prensi Zayed, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'a gönderdiği mektupta Cezayir’in İsrail ile normalleşme konusundaki sert açıklamaları ve Libya konusunda Türkiye’den yana tutumu dolayısıyla siyasi ve ekonomik yaptırımlar uygulanabileceği dile getirildi.

Yeni Şafak'ın Fransa’da yayın yapan “Mağrip İstihbaratı” adlı haber sitesine dayandırdığı haberinde Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in tehdit dolu mektubunun ayrıntılarını yayınladı. Mektupta, Cezayir’in İsrail ile normalleşme konusundaki sert açıklamaları ve Libya konusunda Türkiye’den yana tutumu dolayısıyla siyasi ve ekonomik yaptırımlar uygulanabileceği dile getirildi.

CEVAP VERMEDİ

BAE, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un normalleşme konusundaki açıklamasına öfkesini gizlemezken; ayrıca, Cezayir’e üst düzey bir güvenlik yetkilisi aracılığıyla “düşmanca politikalardan rahatsızlık duyulduğu” mesajını iletti. Abu Dabi’nin geçtiğimiz Eylül ayında imzaladığı gizli mektubu, Tebbun yanıtsız bıraktı. Tebbun’un halihazırda zor ve karmaşık olan bölgesel sorunlar nedeniyle mektuba yanıt vermemeyi seçtiği vurgulandı.

NORMALLEŞME FURYASINA KATILMAM

İki ülke arasındaki gerginlik, Cezayir Cumhurbaşkanı’nın 20 Eylül’de İsrail ile ilişkilerini normalleştiren Arap ülkeleri hakkındaki açıklamalarının ardından zirveye ulaştı. Tebbun, ülkesinin “İsrail’le normalleşme furyasına katılmayacağını” söylemişti. Filistin meselesinin 1967 sınırlarında ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmadan çözülemeyeceğinin altını çizen Tebbun, “Bu devlet (Filistin) ilan edilirse, Ordadoğu sorunu çözülür” ifadelerini kullanmıştı. Siyasi analistler, Cezayir’in politikalarında herhangi değişiklik yapmamasının ardından BAE’nin karşı hamle olarak Batı Sahra’da konsolosluk açmaya karar verdiğine dikkat çekti. BAE, Batı Sahra’nın en büyük şehri olan Layun’da konsolosluk açarak bu unvana erişen ilk Arap ülkesi olmuştu.