Azil süreci nasıldır, ne anlama gelmektedir? Azil kararı ne demektir?

Azil kelimesi gündemde sıklıkla karşılaştığımız kelimeler arasında. Azil kelimesinin TDK'daki anlamını merak edenler internet üzerinden araştırmaya başladı. Azil görevden alma, işten çıkarılma olarak adlandırılabileceği gibi, resmi görevlerini yerine getirmeyi bırakan bir çalışan ile çalışana ücret ödemeyi bırakan bir işveren arasındaki iş ilişkilerinin sona erdirmesi olarakta tabir edilir.

Azil süreci sözleşmesinin taraflarından birinin mevcut koşullar altında ileride çalışma ilişkisine devam edememesi veya isteksiz olması durumunda işveren ile işçi arasındaki istihdam ilişkisinin sona ermesi olarak bilinmektedir. Söz konusu siyasette yada devlet kurumlarında da bu durum aynı şekilde yürütülmektedir. ABD'de görevden el çektirilecek olan Trump'ın şuanki durumu da azir süreceni kapsamaktadır. İşte azil kelimesinin TDK'daki anlamı ve süreci...

AZİL NE DEMEK?

Azil kelimesi, görevden alma anlamına gelmektedir. Azil kelimesi aynı zamanda ayırma ve uzaklaştırma anlamlarına da geliyor.

Azil, pratikte ise bir kimseye verilen görev yetkisinin elinden alınması, bir memurun mesleğinden men edilmesi ve meslekten çıkartılması anlamlarında da kullanılır. Bir kişiye verilen görev hukukta görev yetkisi azledilme yoluyla elinden alınabilir.

Vekâletten azil ve ondan istifa her zaman mümkündür. Eğer bir kimse uygun olmayan bir zamanda azil işlemine maruz kalırsa, azleden zararı ödemekle yükümlüdür.