Ayşenur'un kanı yerde kalmayacak

Filistinliler, soykırımcı İsrail ordusunun katlettiği Ayşenur Ezgi Eygi'nin desteklerini unutmayacaklarını söyledi: “Bu olayı UCM'ye taşıyacak ve tüm hukuki adımları atacağız.”

Soykırımcı İsrail ordusunun Nablus'ta katlettiği Ayşenur Ezgi Eygi'nin keskin nişancı ateşiyle öldüğü, otopsi raporuyla kesinleşti. Yerel yetkililer, "Bu olayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyacağız" dedi.

Filistin'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde İsrail keskin nişancısı tarafından katledilen Türkv e ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin otopsi raporu tamamlandı. Nablus Valisi Gassan Daglas, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrailli keskin nişancı tarafından öldürüldüğünün otopsi raporuyla kanıtlandığını belirtti. Otopsinin Nablus kentindeki En-Necah Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapıldığını belirten Daglas, "Rapor sonucu, İsrailli bir keskin nişancının kurşunuyla başından öldürüldüğünü kanıtladı" dedi.

Aynı zamanda ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi'nin İsrail tarafından öldürülmesinin ardından yerel yetkililer açıklamalarda bulundu. Yetkililer, "Bu olayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyacak ve her türlü hukuki adımları atacağız. İsrail kurşunlarının Filistinli, çocuk, kadın, herhangi bir vatandaş ya da başka bir şey ayırt etmediğini dünyaya söyleyeceğiz. İsrail tüm sınırları aştı. Aynı Gazze'de soykırım gibi, Batı Şeria'da da bir yıpratma savaşı yürütüyor. Mesajımız, şehit edilen aktivistin mesajıdır: Suç işleyen katil İsrail hükümetine yardım tamamen durdurulmalıdır" ifadelerini kullandı.

BIDEN'A SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Eygi'nin ailesi de, ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a bağımsız soruşturma yürütülmesi çağrısında bulundu. CNN'in haberine göre aile, Beyaz Saray'ın taziye dileklerini memnuniyetle karşıladı, ancak İsrail'in yürüttüğü soruşturmanın yeterli olmadığını vurguladı. Ailenin açıklamasında "Başkan Biden, Başkan Yardımcısı (Kamala) Harris ve Dışişleri Bakanı Blinken'ı bir ABD vatandaşının hukuksuz şekilde öldürülmesine ilişkin bağımsız soruşturma başlatmaya ve suçluların hesap vermesini sağlamaya çağırıyoruz" denildi. Açıklamada ayrıca, olaya dair görüntülerde Eygi'nin İsrail ordusuna ait nişancının ateşlediği kurşunla öldürüldüğünün açıkça görüldüğü kaydedildi.

ASKER AÇIKÇA GÖRÜYORDU

İsrailli aktivist Jonathan Pollack da, katledilmesine tanık olduğu Eygi'nin hedef alınarak vurulduğunu belirtti. Pollack, Nablus'a bağlı Beyta beldesindeki protestoyla ilgili şunları söyledi:

"İsrail'in Beyta topraklarında Filistinlilerden gasbederek inşa ettiği Evyatar isimli kaçak yerleşim birimini protesto etmek üzere Beyta'ya gittik. Cuma namazı biter bitmez, askerler ve köydeki gençler arasında olaylar başladı. Askerler hemen gözyaşartıcı gaz ve gerçek mermiyle müdahale etti. İsrail askerleri bir evin çatısı üzerinde stratejik bir noktada konuşlandı. İki kez gerçek mermiyle ateş edildi. İlki ortada bir noktayı hedef aldı. İkinci mermi sesinden sonra insanların bana seslendiğini duydum. Yaralanan Eygi'nin 10-15 metre geride, zeytin ağaçlarının altında durduğu yere koştum. Onu yerde yatarken buldum. Ölümcül bir kanaması vardı. Vuran asker, onu açık bir şekilde görüyordu. Kanamayı durdurmak için başının altına elimi koydum. Nabzı çok zayıftı. Ambulansı çağırdık, hastanede onu hayata döndürmeye çalıştılar ama başaramadılar. 2021'den beri hepsi Filistinli 17 kişi Beyta'da öldürüldü. Bugün bunu duymamızın sebebi, bir ABD vatandaşının trajik şekilde ölümü. Bu olay, diğer yaşananlardan ayrı değil. Bu, İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü soykırımın bir parçası."

OTİZMLİ ÇOCUKLARA DESTEK OLUYORDU

1998'de Antalya'da dünyaya gelen Eygi, LinkedIn hesabından şunları paylaşmıştı: Mesleki deneyimlerim arasında öğrencilere akademik başarı için rehberlik etmek, otizmli çocukları desteklemek için ABA (Uygulamalı Davranış Analizi) tekniklerini uygulamak ve hizmet sektöründe etkili pazarlama stratejileri oluşturmak yer alıyor. Gönüllü çalışmalarım, etkinlik koordinasyonundan yetersiz kaynaklara sahip topluluklarda rehabilitasyon desteği sunmaya kadar hem yerel hem de uluslararası alanda bir etki yaratmamı sağladı."

BROWNİE GETİRDİ, EVİMDE NAMAZ KILDI

Washington Üniversitesi öğretim görevlisi Lubna Alzaroo da, Facebook hesabında Eygi'yi anlattı: "Ayşenur Eygi, nam-ı diğer Ayşe. Taşınmama yardım ettikleri için teşekkür etmek amacıyla kuzenlerimi ve arkadaşlarımı barbeküye davet etmiştim. Kuzenlerim Ayşe'yi de getirmişti. Tanıdığım en tatlı, en nazik ruhlardan biriydi. Brownie getirmişti. Bir hafta boyunca o kekleri her yere götürdük. Akşam olduğunda seccade istedi ve evimin bir köşesinde namaz kıldı. Bana o yaz için yaptığı planlardan bahsetti. Türkiye'deki ailesini, arkadaşlarını ve Filistin'i ziyaret edeceği için çok heyecanlıydı. El Halil'deki ailemi ziyaret edeceğine, anne-babamla tanışacağına söz verdi. Kahve için söz verdi ve sonra ayrıldık. Kelimelerle ifade edemeyecek kadar yıkıldım."

DÜNYA SESSİZ KALIYOR İSRAİL'LE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR

Ayşenur Ezgi Eygi'nin gönüllüsü olduğu Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin (ISM) kurucularından Neta Golan, İsrail'in Filistinlileri yalnızlaştırmak için aktivistleri hedef aldığını söyledi. Eygi'nin 1 Eylül'de Batı Şeria'ya geldiğini belirten Golan, "Ayşenur, Rachel Corrie ve Tom Hurndal'dan sonra İsrailli askerler tarafından öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü. İsrail, Filistinlileri yalnızlaştırarak bölgede rahatça hareket etmek istiyor. Bu yüzden insanları uzak tutmak için her şeyi yapıyor. İsrail, Gazze'de ve Batı Şeria'da soykırım yapıyor, Filistinliler için hayatı imkansız hale getirmeye çalışıyor. Bunu tüm dünyanın işbirliği ve sessizliği sayesinde başarabiliyorlar" dedi.

'CESUR, DÜRÜST VE AKILLIYDI'

Washington Üniversitesinde psikoloji ve Ortadoğu dillerinde çift dal yapan Eygi'nin arkadaşları Nilan Aydın ve Saif Sharabati, genç aktivistin ölümüyle ilgil konuştu. Aydın, "Gazze'de olaylar başladığı zaman birbirimize endişeleremizi aktardık. Bana ne kadar üzgün ve kızgın olduğunu söylüyordu. Ayşenur çok kez kez Filistin için maddi yardımda bulundu. Bana oraya gidip insanlara yardımcı olmak istediğinden bahsediyordu. Bunu herkes söylüyor ve gerçekten yapacağını hiç düşünmemiştim. Okul tarafından Eygi'nin durumuyla ilgili herhangi bir açıklama da yapılmadı" dedi. Sharabati de Eygi'yi "cesur", "dürüst" ve "akıllı" biri olarak tanımlayarak, kendisiyle ölümünden birkaç saat önce konuştuğunu aktardı: "Nablus'ta Filistinlilere destek için düzenlenen gösterilere gitmeye hazırlanıyordu. Gergin olduğunu ancak korkmadığını söyledi. Gelecek hafta El-Halil'de ailemi ziyaret edecekti ama bu asla olmayacak. Onu asla unutmayacağız."

İSRAİL'İN İŞLEDİĞİ İLK CİNAYET DEĞİL

İsrail askerler Filistinli sivillerin yanı sıra yardım gönüllülerini hedef almaktan çekinmiyor. İşgalci katiller, tıpkı Ayşenur gibi 2003'te Uluslararası Dayanışma Hareketi üyesi ABD'li Rachel Corrie ile İngiliz foto muhabiri Tom Hurndall'ı katletmişti. Aktivist Corrie, Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına karşı çıktığı eylemde İsrail buldozerleriyle ezilerek öldürülmüştü. Hurndall da İsrailli keskin nişancı tarafından başından vurulmuştu.