Ayşe tatile çıksın nedir? Twitter'da gündem oldu!

''Ayşe tatile çıksın'' cümlesi Twitter'da gündem oldu. ''Ayşe tatile çıksın'' etiketiyle kısa sürede binlerce twit atıldı. Bugün, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ''Ayşe tatile çıksın'' parolasıyla Kıbrıs'ta başlattığı Kıbrıs Barış Harekatının 46. yıl dönümü kutlanıyor.Saldırıların artması üzerine Türkiye Ada'ya müdahale hazırlığına başladı.Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak için Kıbrıs adasına harekat düzenlendi.

"Ayşe tatile çıksın" sloganı sosyal medyada gündem oldu. Twitter'da kısa sürede "Ayşe tatile çıksın" etiketiyle binlerce twit atıldı. Bugün "Ayşe tatile çıktı" parolasıyla başlatılan 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı 46. yıl dönümü kutlanıyor. Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak için Kıbrıs adasına düzenlenen harekatın üzerinden 46 sene geçti. 

TÜRK ORDUSU KIBRIS'TA

20 Temmuz 1974 sabahı saat 06.05’te Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlattı. Harekat kapsamında Türk paraşütçüler, sabahın erken saatlerinde Kıbrıs semalarında göründü. Türk ordusu Lefkoşa civarına havadan indirme, Girne civarına ise denizden çıkarma yaptı. Yaklaşık 3 bin asker harekatta görevliydi. Dünya harekatı Başbakan Bülent Ecevit’in yaptığı tarihi açıklamayla duydu:

Kıbrıs Barış Harekatı 46. yıl dönümü kutlanıyor! İşte tarihi ve kutlama mesajları

"Biz aslında savaş için değil barış için, yalnız Türklere değil Rumlara da barış getirmek için Ada'ya gidiyoruz."

Harekat haberi Kıbrıslı Türkler tarafından sevinçle karşılandı. Gece boyunca süren çatışmaların ardından Türk ordusu, Rumların direnişini kırmayı başardı. Müdahale başarılı olsa da sorun tam olarak çözülemedi. Çünkü Türk köylerinde Rumların baskısı artarak sürüyordu.

AYŞE TATİLE ÇIKSIN NE DEMEK?

Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı’nı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararına uyarak 22 Temmuz 1974’te sona erdirdi. Yine BM Güvenlik Konseyi’nin kararına göre Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bir araya gelerek Kıbrıs sorununun çözümü için görüşmelere başladı.

25 Temmuz 1974’te toplanan I. Cenevre Konferansı, 30 Temmuz’da imzalanan anlaşmayla son buldu. Taraflar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Türk ve Rum olmak üzere iki özerk idarenin olduğunu kabul ettiler. Garantör devletlerle Türk ve Rum toplumlarının temsilcilerinin katılacağı ikinci bir konferansın yapılmasına karar verildi.

II. Cenevre Konferansı’na kadar Rum ve Yunan askerlerin Türklerin bulunduğu bölgeden çekilmeleri gerekiyordu. Ancak çekilmedikleri gibi saldırılarını da sürdürdüler. Bu olayların gölgesinde toplanan II. Cenevre Konferansı 8 Ağustos 1974’te başladı. Görüşmelerden bir sonuç çıkmayacağına kanaat getiren Türk yetkililer, harekatın yeniden başlamasına karar verdi. Dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş, derhal Ankara’yı aradı.

Ayşe, Turan Güneş’in kızıydı ama bu konuşmanın Ayşe’yle ilgisi yoktu. "Ayşe tatile çıksın" ikinci harekatı başlatacak parolaydı. Türk ordusu, ikinci harekatta kısa sürede başarıya ulaştı. Ada'nın neredeyse yüzde 35’lik bölümü ele geçirildi. Bölgede yaşayan Türk halkının güvenliği bu kez tamamen sağlandı.