Ayrımcılık yapmadık, yapmayız!

Başkan Erdoğan, Kahramanmaraş'ta 9 bin 289 hak sahibine anahtarını teslim etti. Erdoğan, “Hükümet olarak biz hangi partiden olduğuna bakmaksızın tüm belediyelere bütçeden almaları gereken payı eksiksiz gönderdik, gönderiyoruz” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yunus Emre Kongre Merkezi'nde Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni'ne katıldı. "Asrın felaketinin altından asrın dayanışması ile kalkmayı başardık. Deprem bölgesine 107 milyar lira kaynak aktardık" diyen Başkan Erdoğan, yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslim edileceğini belirtti, ardından bu sayının 390 bine tamamlanacağını söyledi. "Tam bir yıl önce bugün evlerimizi başlarımıza yıkan, yüreklerimizi dağlayan, yol açtığı acıları içimizde kor bir ateş misali ömür boyu taşıyacağımız büyük bir felaket yaşadık" diyen Başkan Erdoğan şöyle devam etti: "Asrın felaketinin altından asrın dayanışmasıyla kalkmayı başardık. Milletleri millet yapan özelliklerinden biri de sevinçleri paylaşarak çoğalttıkları gibi zorluklar karşısında tek yürek, tek bilek olup acıları paylaşarak dayanılır kılmalarıdır. Sabır, umut, metanet, dayanışma, yardımlaşma, fedakarlık... Bu hasletler hem birey hem toplum olarak bizlere en çok böyle zamanlarda lazımdır. Yaklaşık 14 milyon insanı etkileyen, 11 şehrimizin 124 ilçesindeki 7 bin mahalle ve köyünde ağır yıkıma yol açan böyle bir felaket karşısında bizim kadar güçlü durabilecek pek az ülke ve toplum vardır."

TURİSTİK BİR GEZİ YAPIN!

"Muhalefet diyor ki; '1 yıl geçti ortada bir şey yok.' Kahramanmaraş burada. Zahmet olmazsa bir turistik seyahat de buraya yapın. En son hak sahibi vatandaşımız da yuvasına kavuşuncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz. 30 yıllık tecrübemiz olmasaydı, emin olup şehirlerimiz bu kadar hızlı toparlanamazdı. Şu andaki İBB adayımız o dönemdeki Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'un, aynı dönemdeki İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'nun, diğer tüm bakanlarımızın, kurum yöneticilerimizin, kamu personelimizin tamamının, madencilerimizin, STK mensuplarının bölgedeki gayretlerini kim inkar edebilir? Hayatımızın hiçbir döneminde insanımıza hizmet ederken ayrımcılık yapmadık, yapmayız. Cumhur İttifakı olarak ülkemizin dört bir yanını taradık, tarıyoruz. Biz eser vermeye, hizmet etmeye, ülkemizi ve şehirlerimizi Türkiye Yüzyılı'na hazırlamaya talibiz. Sizler de bize destek vermeye hazır mısınız? Bunun dışındaki her kavgayı, her lafı vakit kaybı olarak gördüğümüz tekrarlıyoruz. Birileri çıkmış Hatay'daki aday tanıtım toplantımızda söylediğimiz, hükümetle yerel yönetimlerin işbirliğine işaret ettiğimiz ifadelerin üzerinde tepiniyor."

PAYI EKSİKSİZ GÖNDERDİK

"Hükümet olarak biz, hangi partiden olduğuna bakmaksızın tüm belediyelere bütçeden almaları gereken payı eksiksiz gönderdik, gönderiyoruz. Hakikaten yapacaklarını gördüğümüz projeler için borçlanma izinlerini de veriyoruz. Muhalefetin elindeki şehirlerde belediyelerin yapması gereken yatırımların önemli bir kısmını, bakanlıklara bağlı kurumlarla hayata geçirdik. Bu belediyeleri yönetenlerin gözü ve gönlü başka yerde olduğu için şehirlerini ihmal ve istismar etmektedirler. Bir kez daha tekrar ediyorum; İstanbul'undan İzmir'ine, Ankara'sından Hatay'ına muhalefet belediyelerinin şehirlerine hak ettikleri hizmeti kazandıramadıkları için bunun tek sebebi; beceriksizliktir."

FEDAKARLIĞI UNUTMAYACAĞIZ

"Devlet olarak afetin ilk anından itibaren personelimizle, aracımızla, gerecimizle, milli ve uluslararası tüm imkanları seferber ederek afet bölgesindeydik. Bu elim tarihi, Afet ve Milli Dayanışma Günü haline getirerek geçmişten aldığımız derslerle geleceğimizi daha güvenli, daha güçlü, daha müreffeh şekilde inşa etmenin yollarını arayacağız" diyen Başkan Erdoğan şöyle devam etti: "Facianın ilk anından itibaren erkeğiyle, kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla, sivili ve kamu görevlisiyle velhasıl 85 milyon yek vücut olarak depremzedelerimizin etrafında kenetlenen her bir kardeşimize buradan şükranlarımı sunuyorum. Bilhassa çok ağır kış şartlarının hüküm sürdüğü ilk saatlerde ve günlerde insanüstü bir gayretle deprem bölgesine ulaşan gönüllü ve görevli kardeşlerimizin hiçbirini asla unutmayacağız.

9 BİN 289 ANAHTAR TESLİM EDİLDİ

Başkan Erdoğan, "Hatay'da 7 bin 275 konutun, Gaziantep'te 10 bin 698 konutun teslimini gerçekleştirdik. Kahramanmaraş'ta 20 bin konutumuzun yapımı hızla sürüyor. Şehrimize konut, işyeri ve ahır olarak hak sahibi yaklaşık 78 bin vatandaşımızın tamamına da anahtarlarını teslim edene kadar gece gündüz durmayacağız. Ülkemizi ve şehirlerimizi Türkiye Yüzyılı'na hazırlamaya talibiz."

Başkan Erdoğan, sosyal medya hesabından kandil mesajı yayınladı: "Bu rahmet ve hikmet dolu gecenin Filistinli kardeşlerimiz başta olmak üzere tüm insanlık için huzura ve refaha vesile olmasını Allah'tan niyaz ediyorum. Gecemiz mübarek olsun."

ASRIN BİRLİKTELİĞİNİ BAŞARDIK

Başkan Erdoğan 04.17'de "Büyük felaketler, milletlerin birliğinin ve beraberliğinin gücünün sınandığı dönüm noktalarıdır" paylaşımı yaptı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, asrın felaketinin 1. yılında saat tam 04.17'de sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu: "Böylesine büyük felaketler, büyük acılar aynı zamanda milletlerin birliğinin, beraberliğinin ve kardeşliğinin gücünün sınandığı dönüm noktalarıdır. Hamdolsun milletimiz bu acı ve bir o kadar da tarihi sınamayı başarıyla vermiştir. Devletimiz tüm imkânlarıyla anında harekete geçerken Türkiye tek yürek, tek bilek olmuş, milletimiz depremzede kardeşlerinin yanına koşmuş, asrın felaketi karşısında asrın birlikteliği ortaya konulmuştur. Çalışmalarımızı şehirlerimizi inşa ve ihya ederek ayağa kaldırıncaya, evi yıkılan veya kullanılamaz hale gelen son vatandaşımızı da güvenli yuvasına kavuşturuncaya kadar sürdüreceğiz."

HATAY'A ROKETSAN K. MARAŞ'A TUSAŞ

"Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yapılan planlamayla Hatay Kırıkhan'da ROKETSAN için bir sanayi alanı kuruyoruz. Gaziantep'te TUSAŞ vasıtasıyla karbon fiber tesisini hayata geçirdik. Kahramanmaraş'ta TUSAŞ vasıtasıyla havacılık yapısalları üretecek tesis inşa ediyoruz. Kahramanmaraş'ımızı Ankara'dan sonra ikinci savunma, havacılık ve uzay sanayi merkezimiz haline getiriyoruz. Ayrıca Airbus ve TUSAŞ işbirliğiyle İstiklal Teknik Üniversitesi açıyoruz."

ALINLARINDAN ÖPÜYORUM

Başkan Erdoğan, Çağlayan Adliyesi'nde meydana gelen terör saldırısıyla ilgili "Türkiye tüm terör örgütleriyle ve destekçileriyle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir" diyerek şunları kaydetti: "Zamanında müdahaleleriyle hain saldırıyı başarıyla bertaraf eden güvenlik güçlerimizi tebrik ediyorum. Biri kadın, diğeri erkek 2 terörist alçak emellerine ulaşamadan görevli polislerimiz tarafından etkisiz hale getirilmiştir. Kahraman polislerimizi alınlarından öpüyorum."

DEVLETİMİZ BİR YILDA MUAZZAM İŞLER BAŞARDI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "2 ay içinde 75 bin konutun teslim edilmesi takdire şayandır. Devletimiz muazzam işler yaptı. Bizim meselemiz vatan meselesidir" diyerek şunları kaydetti: "Türkiye tek nefes tek yürek halinde kenetlenmiştir. 1 yıl içinde felaketin derin izleri hızla silinmekle kalmamış depremzede vatandaşlarımızın acil insani ihtiyaçları gecikmeksizin karşılanmıştır. İmkansız denilen ne varsa üstesinden geldik. Yapamazlar diyen kim varsa mahcup oldu. Kızarmayan yüzleriyle deşifre oldular."

KÜLLERİMİZDEN DOĞACAĞIZ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yılı nedeniyle sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu: "Asrın felaketi ile sınanırken 'asrın birlikteliği' ile yeniden umut bulduk. Bu zor süreçte, güzel ülkemizdeki her evin bir hayır kurumuna, her vatandaşımızın gönüllü iyilik neferine dönüşmesi en büyük tesellimiz oldu. Yürekten inanıyorum ki ilk günden itibaren devlet-millet ele ele sürdürülen mücadele, depremden etkilenen şehirlerimizin de küllerinden yeniden doğmasına vesile olacak. Afette kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, kederli ailelerine sabır diliyorum."

GÖZÜMÜZÜN YAŞINI SİLİP HEP BİRLİKTE EL ELE VERDİK

Depremlerin yıldönümünde bakanlar yaşamını yitirenleri andı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: "Gözümüzün yaşını silip hep birlikte el ele verdik. Dünyanın en büyük arama kurtarma ve iyileştirme operasyonunu başlattık. Asrın felaketini, asrın dayanışmasına ve birlikteliğine dönüştürdük."

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: "Devletimiz ve hükümetimiz; milletimizden aldığı güçle, her zaman ve her yerde vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edecek. Zor günümüzde yanımızda olan tüm dost ülkelere de bu vesileyle tekrar teşekkür ediyorum."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: "Acının tarifi yoktu... Gün; bir can bir nefes için durmadan çalışma, bir olma, birlik olma günü dedik ve devlet olarak bütün imkanlarımızla sahaya indik. Tek yürek, tek bilek olduk."

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "'Biz birlikte Türkiye'yiz' diyerek zor zamanları aşmak, şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz."

650 BİN YENİ YUVA YAPACAĞIZ

AK Parti İBB Başkan adayı Murat Kurum 11 ili vuran 6 Şubat depremlerini videolu mesaj ile andı. Kurum, mesajda devletin olanaklarının afetzedeler için seferber edildiğini, depremlerden etkilenen şehirlerin hızla yenilendiğini belirtirken; İstanbul'da da başta riskli noktalara öncelik verilerek kentsel dönüşüme başlanılacağını ifade etti. Zeytinburnu'nda "Asrın Felaketi Anma Programı"na da katılan Kurum şöyle konuştu: "Vatandaşımız Hatay'da yaşadıklarını İstanbul'da da yaşamasın diye çalışacağız. 39 ilçemizde 800 bin konutun dönüşümünü tamamladığımız gibi, devam eden 170 bin yuvamızı da hızla bitireceğiz. İstanbul'da 650 bin yeni yuvayı yapmak için kolları sıvayacağız."