AYM'nin kararı FETÖ ile mücadeleyi zayıflatır

Anayasa Mahkemesi (AYM), 7145 ve 7333 sayılı kanunların bazı maddelerinin iptal istemiyle CHP'nin başvurusu üzerine yaptığı incelemeyi tamamladı.

ANKARA

Anayasa Mahkemesi (AYM), 7145 ve 7333 sayılı kanunların bazı maddelerinin iptal istemiyle CHP'nin başvurusu üzerine yaptığı incelemeyi tamamladı. AYM'nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası KHK ile ihraç edilenlerle ilgili verdiği karar hukukçuların tepkisini çekti.

DAVALARI ETKİLER

Emekli Askeri Yargıtay üyesi Yasin Arslan, Türkiye'nin 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında olağanüstü bir mücadele yürüttüğünü hatırlattı. Aradan geçen yıllar boyunca hızla normalleşildiğine vurgu yapan Arslan, AYM'nin de bu süreçte insan hak ve özgürlüklerini daha çok öncelediğini söyledi. Arslan, "AYM'nin iptal kararları geriye yürümez ama devam eden davaları etkiler" dedi. Arslan, "KHK ile ihraç sonrası göreve iade edilenlere tazminat ödenmemesine dair hüküm de anayasaya aykırı bulundu. Bu iptalle birlikte göreve iade edilenler artık maddi ve manevi tazminat talep edebilecek" değerlendirmesinde bulundu.

SORU İŞARETLERİ VAR

Yasin Arslan, özellikle idari mahkemelerde bulunan kamuya dönüşlerle ilgili davalarda, işten el çektirilen eski kamu görevlilerinin işe dönüşlerinin artabileceğini ifade etti. Arslan, "Karar pek çok soru işareti de doğuruyor. Örneğin, göreve iade olanların manevi tazminat talebi için süre, kanun değişikliğinden sonra mı başlayacak, belli değil" diye konuştu.

KARAR CESARET KIRICI

Arslan, "Bu kararla birlikte OHAL komisyonlarında görev yapanlarla ilgili cezai yaptırımlar gündeme gelebilir. Komisyonda görev alanlara görevlerinden dolayı dava açılamaması durumu vardı. Bu durum FETÖ ile mücadeleyi ve mücadele edenlerin cesaretini kırabilir. FETÖ ile mücadele kolay bir mücadele değil, mücadele edenleri yasal güvenceden yoksun bırakıyor" dedi.