Ayasofya'ya özel ekip... Namaz vakitlerine göre ziyaret saati

Ayasofya'da ilk namaz öncesi hazırlıklar sürüyor. 4 müezzin ve bir baş imamın görev yapacağı camide bulunan tasvirler namaz saatlerinde özel ışık sistemiyle kapatılacak. Ziyaretler de namaz saatlerine göre olacak.

BÜLENT ŞANLIKAN

Danıştay’ın aldığı kararla yeniden cami hüviyetine kavuşan Ayasofya’da ilk namaz 86 yıl sonra 24 Temmuz’da kılınacak. Ayasofya’da ilk namazın tarihini ve detayları Başkan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün ulusa seslenerek açıkladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarihi anların yaşanacağı ilk namazın kılınması ve caminin ibadet ile ziyarete açılması için hemen hazırlıklara başladı.

AKŞAM’ın Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Ayasofya Camii’ne jet hızıyla din görevlileri atanacak. Bir baş imam ve 4 müezzinden oluşan ekip seçilecek. Ayasofya’nın büyüklüğü ve ilgi odağı olması düşünülerek din görevlisi personeli kadrosu geniş tutulacak.

TASVİRLER KAPATILACAK

Ayasofya’da bulunan Hz. İsa ve Hz. Meryem tasvirlerinin namaz sırasında teknoloji kullanılarak ışıklarla kapatılması planlanıyor. Bu konuda son kararı arkeologlar ve uzmanlarla istişare sonrası Din İşleri Yüksek Kurulu verecek. Caminin ibadete açılmasından önce restorasyonun sürdüğü iskeleli bölümlerle ilgili önlem alınacak.

GÜVENLİK ÖNLEMİ ARTIRILDI

Namaz kılınacak bölüm ayrılıp güvenlik şeridiyle çevrilecek. Bu bölümlerde hem tarihi mirasın korunması hem de can güvenliği açısından önlemler alınacak. Koronavirüs salgını nedeniyle yoğun ilginin olacağı camide bu yönden de düzenleme yapılacak. Camiye ibadet için belirli sayıda cemaat alınacak.

7 GÜN ZİYARETE AÇIK

Ayasofya Camii’nde ziyaretçiler için düzenlemenin Sultanahmet Camii’ndekine benzer şekilde ezan ve namaz saatlerine göre uygulanması planlanıyor. Sultanahmet Camii 7 gün ziyarete açık. Camii ziyaretlere öğle ve ikindi namazlarında ezandan 30 dakika önce ve namaz bitiminden 15 dakika sonrasına kadar kapatılıyor. 

Kapısı kimseye kapanmayacak

ABD merkezli CNN International, Ayasofya’nın Danıştay’ın kararının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yönetimine geçtiğini aktardı. Erdoğan’ın karardan sonra ulusa sesleniş konuşması yaptığı belirtilen haberde, “Ayasofya’nın kapıları da Müslüman ya da değil herkese açık olacak” sözlerine yer verildi. 

İnşallah cemaati hep bol olsun

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin, “Aslına rücu ettirilmiş olmasının çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. İnşallah cemaati bol olsun. Ziyaretçisi bol olsun. İçinde sadece ibadet etmekle kalınmasın ve bir mektep, bir medrese olsun” dedi. 

81 ilde şükür duası 

Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılması dolayısıyla 81 ilde sabah namazına müteakip şükür duası programı düzenlendi. Fatih Camii’nde sabah namazına katılan AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Büyükgümüş, beraberindeki gençlerle şükür duası ederek, Fatih türbesine ziyarette bulundu.