Ayasofya'ya dijital koruma! Kapsamlı restorasyon için geri sayım

Dünyanın en önemli tarihi miraslarından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 175 yıl aradan sonra kapsamlı restorasyona alınacak. Ancak öncesinde bin 456 yaşındaki yapının her detayı dijital ortama taşınarak koruma altına alındı.

Akşam-AA

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ana yapısında gerçekleştirilecek restorasyon öncesi hazırlıklarda sona gelindi. İki yıldır Ayasofya Bilim Kurulu üyesi olan yüksek mimar İhsan Sarı, restorasyonun 2024'te başlayacağını ve uzun yıllar süreceğini söyledi. Bin 456 yıllık yapıda en son kapsamlı restorasyonunun 175 sene önce Abdülmecit zamanında Gaspare ve Giuseppe Fossati kardeşler tarafından yapıldığına hatırlatan Sarı, "Osmanlı döneminde en büyük restorasyon ise 2. Selim zamanında Mimar Sinan tarafından yapıldı. Mimar Sinan bu anıt esere muazzam payandalar ilave ederek ömrünü uzattı" dedi.

TÜRBELERDE SONA GELİNDİ

Restorasyon öncesi Ayasofya'nın dijital ikizinin de çıkarılarak koruma altına alındığını belirten İhsan Sarı, "Planları, görünüşleri, kesitleri bitmek üzere. Esas kapsamlı restorasyona bu belgeler oluşturulduktan sonra hemen başlanacak. Fiziki olarak sıkıntılar var mı, bunlar değerlendirilecek" ifadesini kullandı. Sarı, 2. Selim, 3. Murad ve 3. Mehmet türbelerinin restorasyonlarının ise tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

ZİYARETE KAPATILMAYACAK

Sarı, restorasyon sürecinde yapının ziyarete ve ibadete kapatılmasına yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bilim Kurulu'nun bir görüşü olmadığını belirtti; restorasyonun ziyarete açıkken yapılacağını söyledi.

2. BEYAZIT MİNARESİ SÖKÜLEBİLİR

İhsan Sarı, 2. Beyazıt minaresinin sökülüp onarılabileceğini dile getirdi: "1969'da minarenin gövde kalınlığı her bir taraftan 50 santim, içerideki 10 santim kısmıyla 93 basamak sökülmüş ve yerine yeniden basamak yapıldığına dair bilgi ve belgeler var. Minarenin pabuç dediğimiz yerin hemen üst kısmında çatlaklar görüldü. Belki mukarnasa kadar olan kısım yeniden sökülebilir."