'Ayasofya'da turnike ayıptır'

Adalet Bakanı Gül, Ayasofya'nın Fatih Vakıfnamesi gereği cami olduğunu belirterek, “Ayasofya turnikeyle girilen tek cami. Bu ayıp kalkmalı” dedi.

MELİK YİĞİTEL

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 24 TV’de Türk Medya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel’in sorularını yanıtladı. Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılmasına ilişkin tartışmalara değinen Gül, “Ayasofya 500 yıl cami olmuş. Fatih Sultan Mehmet’in vakfiyesinde de cami olarak vakfedilmiş. Vakıf senedi, vakıf hukukunun anayasasıdır. Hukuka ve idareye düşen de bu emanetin yerine getirilmesidir. Esasen kimse Ayasofya’ya müze demez, Ayasofya camidir” dedi.

GEREKLİ TASARRUF YAPILIR

Bakan Gül, Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesine ilişkin 1934 tarihli kararın kaldırılması istemiyle Danıştay’a açılan davaya da işaret ederek, “Danıştay’ın ne karar vereceği kendi uhdesinde olan bir konudur. Cumhurbaşkanımız da düşüncelerini kamuoyu ile paylaştı. İdare bu konudaki gerekli tasarrufu yapacaktır. Toplumun her kesiminde bu konuda bir beklenti var. Ayasofya Cami turnike ile girdiğimiz tek cami, bu ayıbın ortadan kalkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

SAVUNMA GÜÇLENMELİ

Adalet Bakanı Gül, baro seçimlerini de düzenleyecek yasal düzenleme çalışmalarına ve buna karşı bazı baro başkanlarının Ankara’da yaptığı yürüyüşe de değindi. Bu çalışmaya ilişkin diyalog kanallarını hep açık tutuklarını vurgulayan Gül, “Biz de baro başkanlarını ve Barolar Birliği Başkanı’nı dinledik. Baro Başkanları, Parti Grup Başkanvekillerimizle de görüştü. Diyalog kapıları açık. Her öneri bizim için değerlidir. Ortada henüz bir açıklanmış bir taslak yokken ve daha tüm tarafların görüşleri alınıyorken hangi maddeye itiraz ediyorlar, ne için yürüyorlar” diye sordu.

Gül, barolara ilişkin düzenleme ihtiyacının baro yönetimlerinin daha katılımcı ve çoğulcu olması açısından gündeme geldiğini de hatırlatarak, “Bu çalışmadan savunmayı güçlendiren, avukatların haklarını koruyan bir sonuç bekliyoruz. Savunma merciini geriye götürecek bir çalışmaya biz de asla destek vermeyiz” dedi.

FETÖ İLE MÜCADELEDE REHAVET OLMAZ

Terör örgütü FETÖ ile mücadeleye de değinen Bakan Gül, şöyle konuştu: “Türk yargısı 15 Temmuz öncesinde de sonrasında da bu mücadeleyi büyük bir kararlılıkla sürdürüyor. Ancak bu örgüt kendini başka örgütlerin içinde gizleyebiliyor. ‘Hepsini bitirdik, artık mücadele başarı ile sona ermiştir’ diye bir düşünceye asla kapılamayız. Bu biz rehavete sürükler.”

İYİ HAL İÇİN HÜKÜMLÜYE NOT VERİLECEK

Bakan Gül, infaz düzenlemesi ve iyi hal tespitine ilişkin eleştirilere de açıklık getirdi: “İyi hal sürecini yeniden ele aldık. Bu kanun ile otomatik iyi hali sona erdiriyoruz. Kişi cezaevine girdiğinden itibaren kendisine not verilecek. Psikolojik durumu, işlediği suçla ilgili hal ve davranışı aşama aşama notlanacak. Belli aralıklarla değerlendirmeler yapılacak. Topluma entegre olabilir mi? Bu değerlendirilecek. Serbest kaldığında topluma zarar vermez denirse ancak iyi halden yararlanacak. Sırf muhalif olayım kaygısıyla konuşanlar bu düzenlemeleri görmüyor.” Gül, Kurban Bayramı’nda açık görüş olup olmayacağına Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile yapılacak değerlendirmeden sonra karar vereceklerini de ekledi.