Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi'nde Kadir Gecesi

Kadir Gecesi münasebetiyle Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi'nde düzenlenen mevlit programının ardından teravih namazı kılındı. Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi, Kadir Gecesi'nde ibadetini yapmak isteyen vatandaşlarla dolup taştı. Camide yer bulamayan vatandaşlar avluda saf tutarak namaz kıldı.

AA-İHA

Kadir Gecesi nedeniyle, aileleriyle birlikte şehir içinden ve şehir dışından gelen binlerce ziyaretçi Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne akın etti.

Bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi'nde teravih namazını vatandaşlar Ayasofya'da kıldı.

İbadet için gelen kalabalık avluya sığmayınca cami dışına taştı. Bazı vatandaşlar camiinin avlusunda namaz kılarken, bazı vatandaşların da çimlerde namaz kıldığı görüldü. Vatandaşlar gecenin ilerleyen saatlerine kadar Kur'an-ı Kerim okuyup Mevlid-i Şerif dinledi ve dua ederek af diledi. Bu sırada camii dışında da bazı vatandaşlar bol bol fotoğraf çektirirken, polis ekiplerinin de önlem aldığı görüldü.

KADİR GECESİ FAZİLETLERİ

Sözlükte kadir (kadr) kelimesi "hüküm, şeref, güç, yücelik" gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise "leyletü'l-Kadr" şeklinde Kur'ân-ı Kerîm'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Sûrede Kur'an'ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.

Allah'ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihaî mesajı olan Kur'an'ı indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır. Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık Müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir.