Ayasofya Camii'nde ilk namaz

Ayasofya-i Kebir Camii 86 yıl sonra bugün kılınacak cuma namazıyla yeniden ibadete açılacak.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi 86 yıl sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla idrak edilecek Cuma namazıyla ibadete açılıyor. Son hazırlıkların tamamlanmasının ardından alınan önlemleri İstanbul Valisi Ali Yerlikaya açıkladı: “Herkes Ayasofya’nın açılışında bulunmak istiyor. Muhteşem bir ilgi var. Bu ilgiyi İstanbul’a yakışır şekilde yönetmek için hazırlıklarımızı yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Ayasofya’ya gelirken vatandaşlarımızın yanlarında 4 şey getirmelerini rica ediyoruz. Maske, seccade, sabır, anlayış.”

Müftülük görevlileri, namaz kılınacak alanlarda vatandaşlara yardımcı olacak. Namaz kılınacak alanlara girişler bugün sabah 10.00’dan itibaren başlayacak. Ayasofya Camisi’nde bugün saat 10.00’da sala ve tekbirlerle başlayacak programda, Kur’an-ı Kerim tilavetleri yapılacak. Türkiye’nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okuyacak, ardından Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile kısa surelerden olan İhlas, Felak ve Nas Surelerini tilavet edecek.

HATİM DUASI YAPILACAK

Kur’an-ı Kerim tilavetlerinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okunan hatimlerin ve surelerin duasını yapacak. 

ISPARTA’DAN 21 TON GÜL SUYU 10 BİN LOKUM

Isparta’dan Ayasofya Camisi’ne serpilmek üzere 21 ton gül suyu, cemaate dağıtılması için de 10 bin gül lokumu gönderildi. 

İŞTE PERDE SİSTEMİ

Fresk ve mozaikler, ibadet sırasında sinema sektöründe de kullanılan ve bir dakikada açılıp kapanan ‘yelken perde’ sistemiyle kapatılacak. 

SOSYAL MESAFELER AYARLANDI 

Fatih Belediyesi ekipleri, açılış öncesi Sultanahmet Meydanı’nda vatandaşların namaz kılacağı bölümde sosyal mesafe ayarlaması yapıyor.

KADINLARA 2 ERKEKLERE 3 NAMAZ YERİ 

Salgın nedeniyle Ayasofya Camisi ve çevresinde kadınlar için 2, erkekler için 3 olmak üzere 5 farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi; kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi. 

21 BİN POLİS 736 SAĞLIKÇI

Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapılacak. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1’i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yapacak. Yenikapı’ya 4, Kazlıçeşme, Beyazıt, Eminönü, Cankurtaran Sultanahmet girişi gibi noktalarda mobil büfe ile 6 çadır kurulacak. Alanda su, maske, dezenfektan ve seccade dağıtılacak. 

BAZI YOLLAR TRAFİĞE KAPALI 

Atatürk Bulvarı, Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nden Tarihi Yarımada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü trafiğe kapatıldı. Kennedy, Reşadiye, Ragıp Gümüşpala caddeleri de aynı saatler arasında trafiğe kapalı olacak. Avrasya Tüneli açık olacak, deniz, metro ve Marmaray seferleri devam edecek. 

3 İSTİKAMETTEN GELİNECEK 

Namaz kılınacak alanlara Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı’dan oluşan 3 ana istikametten gelinecek. Namaz alanlarına girişler, 11 ayrı kontrol noktasında polislerce arama yapıldıktan sonra sağlanacak. Arama noktalarında geçişin hızlı ve kolay yapılabilmesi için vatandaşlardan el ve sırt çantası getirmemeleri istendi. 

MARMARAY’DAN RİNG SEFER

Haliç Köprüsü’ndeki çalışma durdurulacak. Eminönü İtfaiye İstasyonu personel sayısı arttrıacak. Öte yandan Ayasofya Camii’ne ulaşım için Marmaray’dan 09.00-20.00 arası ring seferler düzenlenecek. 

3 İMAM VE 5 MÜEZZİN ATANDI 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya’da görev alacak imam ve müezzinleri tanıttı. Ayasofya’da görev alacak 3 imam; Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı hocalarından Kurra Hafız Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, Yeni Camii İmam Hatibi Kurra Hafız Ferruh Muştuer, Fatih Camii İmam Hatibi Kurra Hafız Bünyamin Topçuoğlu. Müezzin olarak ise şu isimler atandı: Sultanahmet Cami Müezzini Mehmet Hadi Duran ile İbrahim Çoban, Kadıköy Selamiçeşme Cami Müezzini Şükrü Asıleren, Emirgan Camisi İmam Hatibi Alpcan Çelik, Beyazıd Cami Müezzini Rıdvan Akbaş. 

AYASOFYA İÇİN ÖZEL 1 TL VE HATIRA PARA 

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından “Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin yeniden ibadete açılması” konulu tedavül para ve hatıra para bastırıldı. Tedavüle verilecek 1 TL’nin arka yüzeyine Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin resmi basılarak üretim yapılacak ve 24 Temmuz 2020 tarihi itibariyle piyasaya sürülecek. Ayrıca 5.000 adet gümüş ve 10.000 adet bronz hatıra para basıldı. Gümüş hatıra paralar 185 TL karşılığında, bronz hatıra paralar 55 TL karşılığında sertifikaları ile birlikte satılacak. 

TÜM KESİMLER KATILACAK 

Diyanet İşleri Başkanlığınca, Ayasofya’da sosyal mesafe kuralı göz önünde bulundurularak, kısıtlı sayıda cemaat alınmasına karar verildi. Açılışa, bürokratlar, gaziler ve şehit yakınları, sivil toplum kuruluşu gönüllüleri, engelliler, akademisyenler, öğretmenler, esnaf ve sanatkarlar, işçi ve memurlar, asker ve polisler, sağlık çalışanları, hukukçular, yazar, edebiyatçı ve sanatçılar, gazeteciler davet edildi. 

 AKIN AKIN GELİYORLAR 

Tarihi programı takip etmek yurdun dört bir yanından akın var. Farklı illerden gelen bazı vatandaşlar, caminin çevresindeki çimlerde akşam namazını toplu şekilde kıldı. Cami önünde kurulan 2 ekranda ise caminin içi canlı olarak gösterildi.  

Vatandaşlar sabahın erken saatinde Ayasofya'ya akın etti

Ayasofya Camii bugün ibadete açılıyor!

Ayasofya Camisi'ne 'Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi' tabelası asıldı