Ay Yıldızlı Karargah nerede, ne zaman açılacak? Ay Yıldız Projesi nedir?

Başkan Erdoğan Milli Savunma Bakanlığı Ay-Yıldız Projesi Temel Atma Töreni'ne katıldı. 30 Ağustos Zaferi'nin 99. yıl dönümünde temeli atılan proje ile TSK'nın yeni bir karargahı olacak. Peki, Ay Yıldız Projesi nedir? Ay Yıldızlı Karargah nerede? İşte merak edilenler...

Ay Yıldız Projesi gündemde merakla araştırılan konular arasında yerini aldı. Başkan Erdoğan Milli Savunma Bakanlığı Ay-Yıldız Projesi Temel Atma Töreni'ne katıldı. Anlamlı günde temeli atılan proje ile TSK'nın yeni bir karargahı olacak. ABD'nin askeri karargahı Pentagon'u gölgede bırakacağı belirtilen TSK'nın yeni karargahı, tüm askeri yönetimi tek bir çatı altında toplayacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMALARI

"Ay Yıldız Projesi ile Milli Savunma Bakanlığımızı, Genelkurmay Başkanlığımızı, tüm kuvvet komutanlıklarımızı bir araya toplamış oluyoruz."

"(Ay Yıldız Projesi) Her şeyiyle, duruşuyla düşmana korku, dosta güven veren bir yapıyı burada meydana getirmiş olacağız."

"(Ay Yıldız Projesi) Merkezi bir savunma sistemini, müşterek bir savunma sistemini bulunduracağız."

AY YILDIZLI KARARGAH NEREDE?

Ay Yıldızlı Karargah, Etimesgut'ta yapılacak. Yeni karargah ay-yıldız şeklinde olacak. Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, bir harekât merkezi, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nin yıldızın farklı uçları olarak tasarlanan proje çerçevesinde ilk etapta Milli Savunma Bakanlığı binası yapımı gerçekleştirilecek.

Kuvvet Komutanlıkları etaplar halinde ve sırasıyla yeni karargah inşa edildikçe buraya taşınacak.

AY YILDIZLI KARARGAH NE ZAMAN AÇILACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ay Yıldız Projesi kapsamındaki yerleşkenin 19 Mayıs 2023'te açılacağını bildirdi.

NÜKLEER SALDIRIDAN BİLE ETKİLENMEYECEK

Dünyanın en büyük askeri harekat merkezi Pentagon'u bile gölgede bırakacağı belirtilen yeni TSK ve bakanlıkkarargahı, gelecekteki savaş konseptini de dikkate alan, bir nükleer savaşta dahi içerisinde harekâtın yönetileceği bir harekat merkezi olacak.

ABD Savunma Bakanlığı binası beşken şeklindeki mimarisi nedeniyle Latince "beşgen" anlamına gelen "Pentagon" olarak adlandırılıyor. Binada 11 Eylül saldırılarının ardından güçlendirme çalışmaları yapılmıştı.